Întâlnire cu designerul grafic Alina Giorgiana Neag
Cu ceva vreme în urmă, prin 2016, am cunoscut printr-un concurs de circumstanțe fericite o tânără româncă originară din Banat (Timişoara) de care mi-a plăcut la „prima vedere”. Am pus ghilimele pentru că ne-am cunoscut online şi nu am avut încă ocazia fizic să ieşim ca fetele la o cafea. Dar sunt sigură că momentul se va ivi în curând. Este vorba despre Alina Giorgiana Neag, un zâmbet de fată.
Mi-a plăcut tare mult de ea şi mi-am zis că trebuie să îi dedic un articol din mai multe motive :
- Alina Giorgiana Neag e româncă, e tânără, e frumoasă, e deşteaptă, e dinamică, e cinstită
- Lucreaza pe cont propriu, lucru relativ de nişă şi recent în România la tineri
- Activează în lumea designului şi al brandingului, un domeniu relativ nou pentru România
- E animată, ca şi mine, de dorința de a încuraja antreprenorii români să se zbată, să se dezvolte şi să iasă din sclavia multinaționalelor.
Ați avut deja ocazia să îi descoperiți autoportretul „I’m Romanian”. Acum vă invit să citiți rândurile de mai jos ca să o cunoaşteți şi mai bine şi, poate, pe viitor, să colaborați.
Povesteşte-mi puțin despre tine şi despre background-ul tău…
Alina Giorgiana Neag: M-am născut în Timișoara. Dar am avut șansa de a interacționa mult cu natura încă de mică; și încă de atunci m-am simțit atrasă să desenez natura și oamenii din jurul meu. Am încercat să capturez pe foaie bucuria jocurilor copilăriei.
În ce privește educația, am absolvit liceul de arhitectură „Ion Mincu”. Apoi am început formarea la Universitatea de Design. După un an am renunțat la cadrul relativ rigid al facultății. Am rămas însă cu ambiția de a învăța; așadar am devenit autodidactă.
Sincer, la început nu eram atrasă de designul grafic. Eram mult mai atrasă de contactul direct și controlul pe care le oferă experiența picturii și a desenului. Mai îmi plăceau și designul de haine, pictura, fotografia.
Apoi au început să mă intrige și cursurile de design grafic. Desigur, când am început mi-am dat seama că nu știu de unde să încep! Deoarece nu mai făcusem asta înainte și nici măcar nu știam cum să deschid programul. Dar deja mă captivase suficient încât să-mi pun ambiția la lucru. Așa că, încet-încet, am început să descopăr din ce în ce mai multe și m-am felicitat că am renunțat la Facultatea de Design. Acolo atât programele cât și trendurile erau cam învechite și creativitatea mea se simțea puțin cam prea restrânsă.
După foarte multă muncă și nopți nedormite, mi-am format stilul meu, pe care îl numesc ”design visător” (și la propriu, și la figurat, pentru că de foarte multe ori mă trezesc noaptea să desenez ce am visat 🙂 )
„OneGiraphe” este societatea ta. Unde îți desfăşori activitatea ?
Alina Giorgiana Neag: OneGiraphe propune servicii de design si branding de peste 7 ani.
Pot lucra de oriunde am conexiune la internet. Liniștea și locurile mai puțin civilizate sunt foarte apreciate (ca de exemplu lângă o pădure sau un lac, sau la țară). Aceste locuri mă poartă înapoi în copilărie, și întotdeauna mi se pare mai ușor să fiu creativă când e liniște. Dar, de altfel, oriunde mă simt acasă, și dacă lucrul o cere, pot lucra cu drag de la birou, cu colegi și alți designeri. Sau de oriunde este necesar să călătoresc pentru a descoperi mai bine viziunea clientului meu.
Pentru ce tip de clienți lucrezi?
Alina Giorgiana Neag: Până acum am un portofoliu de peste 200 de clienți din jurul lumii, de la New York la Singapore. Atât mici afaceri locale, de familie, cât și companii cu succes larg, unii cu apariții în Vogue, Victoria Secret, Elle, Advertising Audi, Tommy Hilfiger, Discovery Romania.
Fără să mă gândesc prea mult la asta sau să depun efort, mi-am descoperit de-a lungul anilor stilul meu. Cumva am combinat ceea ce m-a atras mai mult. Legătura mea cu copilăria, inocența și natura sunt sursele mele de inspirație, la care femeia din mine adaugă o tușă de magie și chic. De aceea îmi place să creez ceva ce este în același timp drăgălaș, cald și comfortabil. Și cred că asta se potrivește restaurantelor, cafenelelor, magazinelor pentru copii. Dar nu numai. Câteodată chiar și o companie mare poate să transmită sentimentul ăsta de ”acasă” cu care rezonez eu. Toate proiectele mele au prins rod pornind de la inspirația pe care mi-o transmit clienții. La care eu adaug atenția drăgălașă pentru detalii și caractere. Un stil care mă reprezintă în totalitate.
Câteva exemple de clienți români pentru care ai făcut branding?
Alina Giorgiana Neag: Recunosc că am lucrat foarte puțin cu clienți din România. Dar cei cu care am lucrat au fost oameni extraordinari, cu mintea deschisă și cu viziuni cu care am rezonat – exact stilul meu.
- Marvelous Store – magazin de jucării de lemn, fabricate în România (*am prezentat şi noi magazinul într-un articol anterior)
- Cristine de casă – patiserie, localizată în București
- Dr Ianculescu – Radiologie Imagistică – Bucureşti
- Iq Bebe – magazin pentru copii în Brașov
- Happy1 – Loc de joacă pentru copii, în Timişoara
- Scutecele – scutece textile refolosibile
- PohhShop – jucării pentru copii hand made (*am prezentat şi noi activitatea Magdei într-un articol anterior)
- Crazy Donut – magazin de gogoşi delicioase
- Fotografi şi servicii de fotografie : Lightfilm, PixelGsm, Anita Bejenaru.
Ce înseamnă „branding” pentru tine?
Existență. Dacă brandingul tău există pe piață și dacă se face vizibil, exiști. Dacă nu, ești invizibil.
Identitate. Când ai o imagine care îți traduce viziunea, te faci mai ușor de recunoscut de către clienții tăi. Identitatea este ceea ce clientul vede și aude când spui numele brandului, dar și ceea ce simte în acel moment. Când spui „Starbucks”, vezi culoarea verde a brandului. Vezi și simți mirosul cafelei tale personalizate, alături de întreaga experiență de a o bea într-o atmosferă relaxată, de la un personal cald. O experiență ”regală” sugerată de coroana din logo. Dar și o experiență proaspătă, sugerată de culoarea verde… mă opresc aici. 🙂
Mesaj. Mesajul pe care vrei să-l transmiți omului este bine să fie clar, atractiv, și conform cu ceea ce oferi tu și cu nevoile lui.
Se investește în branding în România azi?
Alina Giorgiana Neag: Sincer, nu. Nu destul… sau poate deloc!! Cei care au călătorit sau au studiat, înțeleg importanța brandingului și descoperă că fără el sunt invizibili. Dar majoritatea nu-și dau seama că brandingul le poate ascuți și clarifica propria viziune.
De multe ori, cei care încep de la 0 pe cont propriu sunt mult mai atenți la detalii, mesaj, logo sau marketing decât cei care au intrat deja pe piață.
Spune-mi despre proiectul „My Petite Giraphe”…
Alina Giorgiana Neag: My Petite Giraphe a apărut ca sub-domeniu la OneGiraphe, pentru a targeta și a diferenția serviciile. My Petite Giraphe mă lasă să pictez, să creez, să duc proiectul. Până acum am un magazin on-line cu tricouri și diferite colaborări pentru felicitări și invitații de nuntă cu ilustratoarea Cristina Mureşan. Desigur, vreau ca aceste proiecte să se dezvolte mai mult în viitor. Dar este o întreagă viață înainte – ce aventură!
Aspirații și planuri de viitor?
Alina Giorgiana Neag: Aș vrea să călătoresc mai mult, și mi-aș dori să formez o echipă mai mare de prieteni cu care să pot co-crea. Eu sunt implicată total în design și o altă pasiune a mea, blogging-ul (La Dolce Vita Lifestyle). Mai nou, mă deschid către alți oameni cu care să pot crește împreună.
Mi-ar plăcea să vizitez un ashram în India. Îmi doresc să experimentez mai multă pace, atât interioară cât și exterioară. Mi-am dat seama că, cu cât mintea mea este mai clară și mai liniștită, cu atât creativitatea mea este mai mare.
Și, desigur, mi-aș dori clienți din culturi diferite. Pentru a-mi lărgi creativitatea și poate să vizitez locuri noi și captivante.
Mult succes în continuare !
Andreea
Pingback: Crazy Donut : gogoși delicioase și ochioase - Lively Romania
Pingback: Rezoluțiile și proiectele noi pentru anul 2018 - Lively Romania