Hai să denunțăm corupția şi deforestarea ilegală !

comment 0
GȂNDURI, LOCURI, SUSTENABILITATE

Hai să denunțăm corupția şi deforestarea ilegală în România !

De curând am descoperit activitatea organizației non-guvernamentale RISE Project România. Ea a fost creată de jurnalişti de investigație ce luptă împotriva corupției şi crimei organizate. Atât în România, cât şi în țările vecine care întâlnesc aceleaşi probleme.

Una dintre ultimele lor anchete se focusează pe deforestarea ilegală în România şi mafia pădurilor din Carpați. Jurnaliştii denunță compania austriacă Holzindustrie Schweighofer. Acesta e principalul procesator de lemn din România şi ar fi uzitat de metode dubioase. De asemenea, din ancheta RISE Project reiese că cel mai important furnizor al corporației austriece este chiar statul român. Prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva, al cărei șef, Adam Crăciunescu, este judecat (împreună cu Viorel Hrebenciuc) pentru fapte de corupție și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

În ultimii câțiva ani, mii şi milioane de metri cubi de buşteni din pădurea sălbatică au fost tăiați în mod ilegal şi vânduți pentru sume exorbitante. Asta, desigur, în ciuda opoziției proprietarilor terenurilor sau militanților pentru protecția pădurii.

infografic_schweighofer_eng-1024x715

În reportajul realizat de RISE Project veți afla mai multe despre sistemul corupt românesc. Dar şi despre ocolul silvic care nu îşi face uneori treaba aşa cum ar trebui. Puțini oameni au curajul să denunțe corupția şi să lupte pentru drepturile lor. Sau să protesteze împotriva deforestării ilegale din Munții Carpați.

Vă invit să vizionați documentarul complet :

Aşadar, hai să ne mobilizăm şi să nu rămânem pasivi. Hai să denunțăm corupția, să încercăm să împiedicăm deforestarea ilegală şi tăierea copacilor frumoşi ce fixează terenul şi ne ajută să respirăm un aer curat. Hai să protejăm mediul înconjurător şi să îi forțăm pe vinovați să plătească pentru faptele lor ! Ar fi grozav să ne implicăm toți, cu mic, cu mare, ca să putem spera la un viitor mai bun şi mai sănătos ! Hai să apărăm valorile în care credem şi pădurea sălbatică românească ! Ce frumos ar fi să facem ceva care să ne permită să fim mândri de noi şi de țara în care trăim !

Hai să vorbim despre acest subiect cu toți apropiații noştri (prieteni, membri ai familiei). Dar şi cu reprezentanții legali ai oraşului / comunei în care locuim. Să facem în aşa fel încât toți românii şi toată Europa să fie la curent cu ceea ce se întâmplă ! Hai să încurajăm şi sprijinim jurnaliştii de investigație ca genul acesta de proiecte şi anchete să nu fie uitate sau abandonate. Și adevărurile descoperite să ajungă la urechile şi sub ochii tuturor !

Andreea

Aici puteți descoperi întregul dosar al anchetei.

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.