I’m Romanian – Ana Puşcă, româncă

comment 1
I'M ROMANIAN, OAMENI

Ana Puşcă, româncă în Paris

img_2090„Mă cheamă Ana. Până aici a fost simplu, dar partea mai dificilă e cu auto-descrierea…

Despre mine aş spune că sunt de 16 ani în Paris, cu facultatea de matematică făcută aici. M-am specializat în finanțe de piață şi lucrez de 10 în acest domeniu. Am avut şansa să cunosc o aventură profesională şi umană incredibilă lucrând la dezvolatarea unei activități pentru un start-up care a fost cumpărat acum 2 ani de o cunoscută companie americană. Gestionez o activitate de revalorizări independente de produse de OTC/derivate financiare şi managez o echipă de 8 persoane.

Dar dincolo de toate aceste aspecte ‘concrete’ foarte profesionale este lumea mea : ador călătoriile, plimbările prin Paris, brunch-urile, ieşirile culturale şi discuțiile cu prietenii. Sunt curioasă şi îmi place când viața mă suprinde, chiar dacă nu este tot timpul într-un mod pozitiv.

Fraza care mă inspiră este : ‘ei nu ştiau că este imposibil, atunci au făcut-o’.

România de astăzi îmi aminteşte de adolescență, de acel caracter maleabil şi acea capacitate în a se adapta rapid la schimbări şi noi orizonturi, în a trece peste trecutul cu părțile triste şi a merge cu pași grăbiți spre viitor şi a se integra în noul context şi printre vecini exigenți. Este o țară în procesul de maturizare, care nu învață neapărat din greşelile altora… Dar eu privesc România ca rădăcina mea, locul din care am pornit în viață spre aventuri şi noi culturi. Am tot timpul emoții când mă întorc şi mi-e drag de cultura noastră. E ca şi când îmi revăd o bunică sau un membru al familiei pe care nu l-am văzut demult.

Astăzi, mă regăsesc în felul primitor al românilor, cu ospeția caracteristică şi casa deschisă prietenilor şi prietenilor prietenilor lor 🙂 . De asemenea, am preluat din felul de a fi al românilor contactul ușor cu oamenii şi o abordare simplă a noilor persoane cunoscute.

Mă simt româncă pentru că, pentru mine, românul e un amestec între o parte puternică latină şi o ‘adiere’ de o parte mai punctuală şi organizată a slavilor. În acelaşi timp, însă, mă simt europeană, pentru că România şi Franța sunt o parte din acest continent. Am călătorit nespus în ultimii 16 ani de zile şi toate aceste experiențe mi-au adus acest sentiment de relativizare : mă simt bine printre europeni şi am senzația că toți avem în comun o cultură puternică cu tradiții specifice (Paşti, Crăciun,..), un trecut bogat în evenimente, experiențe comune (spre exemplu comunismul), o mentalitate europeană cu setea de vizite, descoperirea rădăcinilor, istoriei şi artei…  Şi totuşi fiecare are specificul țării lui, românii fiind oameni primitori, deschişi şi luptători pentru a avea o situație stabilă.”

Ana

Link campanie „I”m Romanian”

ana-pusca

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

1 Comment so far

  1. Pingback: I'm Romanian - Ana Puşcă » HELLO ROMANIA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.