Despre Maria Dermengiu şi pictura metaforică

comments 2
FABRICAT ÎN ROMȂNIA, OAMENI

Despre Maria Dermengiu şi pictura metaforică

Toată lumea munceşte „pe brânci” să câştige bani să întrețină familia, să plătească facturile, chiria, să reuşească să meargă în vacanță în locuri frumoase unde să se poată odihni, să meargă pe la un spectacol din când în când să îşi clătească ochii şi să îşi schimbe gândurile, să îşi cumpere haine pentru ca să se poată îmbrăca decent, să fie prezentabili şi – de ce nu ? – să urmeze tendințele.

maxresdefaultTendințe care deseori sunt sugerate, ca să nu zic impuse, de cele mai multe ori de branduri şi grupuri multinaționale. Şi toată lumea se zbate să îşi cumpere o hăinuță Zara, H&M, Gap, C&A, etc. pentru a nu simți frustrarea de a nu avea ceea ce toată lumea afişează pe stradă, prin baruri, la birou. Mai toată lumea vrea să intre în tipare, să urmeze paşii trend-setteri-lor, dar prea puțini investesc timp, bani şi energie în căutarea unui stil propriu, în a transforma îmbrăcămintea şi accesoriile purtate într-un mod de a exprima valorile şi principiile importante pentru ei.

Azi lumea acordă multă atenție aparenței şi statului social şi mai puțină atenție identității adevărate, identitate care se creează şi cu sufletul. Noroc însă că sunt oameni care pun preț mare pe sentimente, pe valori şi amintiri, pe emoții şi principii, care încearcă să iasă din cadrele bine stabilite pentru a aduce puțină fantezie, emoție şi sentiment într-un cotidian deseori pictat în ab, negru sau gri. De câțiva ani încoace, o nouă generație de artişti şi artizani s-au dedicat cu trup şi suflet în crearea unor obiecte pline de sens care să însoțească românul, să îi dea speranță sau să îi stimuleze gândirea în permanență. Au apărut astfel branduri micuțe şi frumoase care se demarcă de standardele impuse de multinaționale prin crearea unor coduri noi ce îşi au originea în tradiția spirituală şi culturală românească, deseori colorată şi cu o simbolistică bogată.

Vă propun să o cunoaşteți mai bine pe Maria Dermengiu, creatoarea şi fondatoarea brandului Marie Nouvelle. Brand ce îşi propune să aducă arta mai aproape de oameni şi să dea frâu liber inimii şi pasiunii pentru pictură, transpunând trăirile pe obiecte diverse (eşarfe, bluzițe, rochițe, huse pentru telefoane şi tablete, gentuțe) pentru oameni a căror emisferă dreaptă e cel puțin la fel de activă ca şi stânga 😉 şi care sunt sensibili la frumos.

mariaCe vezi tu când te uiți în oglindă ? 

Maria Dermengiu : „Nu sunt în măsură să mă auto analizez din perspectiva trăsăturilor fizice fiindcă aş fi subiectivă şi nu neapărat în favoarea mea. Însă mă văd cu ochii minții, o fire deschisă către armonie în toate formele ei, către creație, către nemărginit, către tărâmul fanteziei, un loc pe care ar fi păcat să-l ştergem din hărțile posibilului.”

Prin ce se diferențiază ceea ce tu ai creat de ceea ce există deja ?

Maria Dermengiu : „Mi-am dorit întotdeauna ca arta să fie cât mai aproape de iubitorul de artă, să-i fie accesibilă şi să transmită ceea ce pânza transmite privitorului. Şi cum altfel decât înfăşurată pe piele sau pe corp, aproape de inimă ?”

Bucuriile tale în viață ?

Maria Dermengiu : „Bucuriile mele sunt simple. Contează mult felul în care eu hotărăsc să privesc lumea, prin ce lentile aleg s-o simt. Totul se simplifică în felul acesta. Este suficient să văd culorile cuprinse pe paleta mea, îmi este suficient să fiu în natură, îmi este suficient să simt căldura celorlați şi gândurile bune ce mă înconjoară.”

culoriflori-atelier

Neajunsurile/ nemulțumirile ?

Maria Dermengiu : „Nemulțumirile le văd ca posibilități pentru a-ți dezvolta muşchii psihici. Posibilități pentru a creşte. O dată ce focul supărării trece, trebuie să realizăm că tot ceea ce ni se întâmplă este pentru binele nostru”

Dacă ar fi să creionezi/pictezi un portret al românilor ca popor, ce anume ai alege să reprezinți în tablou ? 

Maria Dermengiu : „Suntem un popor extrem de creativ, suntem prin natura noastră creatori, prin tot ceea ce alegem să facem şi să exprimăm. Iar acest popor şi-a dat măsura propriilor valori cu mult, mult timp în urmă, când a ales să creeze veşminte cu sens îmbogățite de simboluri sacre care să ne protejeze, să ne vegheze şi să ne înfrumusețeze prin acestea.

Am pictat pentru expoziția personală din cadrul Muzeului Național al Ţăranului Român tocmai aceste simboluri şi arhetipuri pe care strămoşii noştri le-au ales pentru a le coase pe ii, pe veşmintele populare ca semn al apartenenței şi al credinței. Am ales dintotdeauna să pictez metaforic însoțirea omului cu natura, prin feluritele forme de flori şi cercuri ce aparțin naturii şi sitemului solar unde toate îşi găsesc sursa.”

sans-titre

Ce reprezintă pentru tine pictura ? 

Maria Dermengiu : „Pictura mea este aspirația unui artist prinsă într-un loc ‘închis’, mai cu seamă stabil, unde mă pot simți liberă.

A face artă, în opinia mea, este pentru a-mi aduce aminte mereu de mine, de cine sunt şi de inima mea.”

Ţi se întâmplă să rămâi în pană de inspirație ? Ce faci atunci pentru a regăsi suflul ?

Maria Dermengiu : „Mi se întâmplă să nu pot picta, nu pentru că nu mi-aş găsi inspirația, ci pentru că atunci când sunt focusată pe altceva, pur şi simplu pânzele nu mă mai ademenesc. Şi este firesc să fie aşa. Când pictezi, iți deconectezi  creierul şi creezi cu inima. Apelăm la alte resorturi decât cele ce țin de rațiune. Soluția este simplă – să mă rup de firul cotidian şi să mă conectez la mine şi la starea interioară ce-mi dictează de obicei ceea ce voi pune pe pânză.”

Crezi în muze ?

Maria Dermengiu : „Toți avem o muză, o sursă de inspirație, o Gala, o Veronica sau – de ce nu? – o piesă compusă divin care îți atinge corzile celui mai moale instrument cu care pictăm – inima.”

Ce mesaj doreşti tu să transmiți prin creațiile tale ?

Maria Dermengiu : „Cel mai important mesaj pe care vreau să-l transmit este să purtăm haine cu sens. Să existe în spatele acestor creații o logică, un simțământ, dorința de a oferi şi celorlalți o idee despre sentimentele din spatele acestor materiale croite.”

Arta aplicată (purtată în mână, la gât sau îmbrăcată) e un trend care pare să atragă lumea…

Maria Dermengiu : „Este un trend, am remarcat acest lucru, pentru mulți poate şi datorită faptului că există atât de multă culoare şi vibrație în artă. Însă puțini înțeleg adevărata menire a acestor creații purtate în felul acesta – ele transmit mai departe ceea ce creatorul/ artistul a intenționat să realizeze pe pânză, ceea ce el a simțit în momentul în care ideea s-a aşternut în culoare, în felul acesta prinzând forma materială. Fiecare simbol are o rezonanță ce prinde viață prin simpla lui creionare, de aceea consider că este foarte important ceea ce dăm înafara lumii noastre interioare, ce lăsăm să iasă şi să ‘atingă’ pe ceilalți.”

Ce este Marie Nouvelle Studio ?

Maria Dermengiu : „Marie Nouvelle este un brand ce încorporează arta în ritmul cotidian al vieții de zi cu zi.

Eşarfele, bluzele, rochiile, toate creațiile Marie Nouvelle sunt făcute din mătase 100% naturală şi înglobează colecțiile de picturi din diferitele expoziții personale de la Muzeul Ţăranului Român, U Art Gallery şi alte locații de prestigiu.”

mn

zenya

Cum se diferențiază acest brand de alte branduri în acelaşi stil din România ?

Maria Dermengiu : „Marie Nouvelle s-a născut ca urmare a unei dorințe puternice de a împărtăşi. Este un proiect de artă, un brand ce are legătură mai mult cu nevoia nespusă, invizibilă a tuturor de a face sens şi de a se bucura de artă şi artişti în cotidianul umbrit de anxietățile zilei ‘de mâine’.”

Ce face Marie Nouvelle foarte bine ?

Maria Dermengiu : „Marie Nouvelle se implică.”

Ce proiecte de dezvoltare pe viitor pentru Marie Nouvelle ?

Maria Dermengiu : „Pe viitor îmi doresc să dezvolt o linie de decor interior, pasiunea mea din tinerețe, şi alte câteva surprize.”

Unde se pot cumpăra produsele tale (tablouri şi articole vestimentare/accesorii) ?

Maria Dermengiu : „În primul rând pe pagina mea de Facebook, dar şi pe site-ul meu www.marienouvellestudio.com.

Apoi mai sunt câteva locații alese pentru expunerea accesoriilor şi creațiilor Marie Nouvelle : Galeria Victoria 46, Cărtureşti Verona, Galateca, Atelier Zenya şi Band of Creators.”

zenya-2

O dorință / un gând bun / un sfat / un mesaj pentru cititori ?

Maria Dermengiu : „Datorită celorlalți sunt astăzi aici, am avut susținerea tuturor celor care m-au cunoscut şi care mi-au înțeles valorile şi chemarea. Sunt recunoscătoare pentru că mi s-a îngăduit A FI…

Purtați haine cu sens.”

O săptămână frumoasă !

Andreea

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

2 Comments

  1. Pingback: About Maria Dermengiu and metaphorical painting - Lively Romania

  2. Pingback: Rezoluțiile și proiectele noi pentru anul 2018 - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.