Despre România şi spirit autentic contemporan

comments 2
FABRICAT ÎN ROMȂNIA

Despre România şi spirit autentic contemporan

Despre autenticitate, spirit românesc, obiceiuri şi produse tradiționale se poate discuta ore în şir. Calitatea anumitor produse fabricate în România nu mai este de ceva vreme contestată. Cel puțin nu de când firme internaționale mari au delocalizat atelierele de producție în țară. În acest articol însă nu este vorba despre companiile străine care au investit în România, ci despre o firmă românească, a cărei activitate se desfăşoară pe teritoriul românesc. O firmă care nu a ales să gonească după prestația cea mai ieftină şi mai comună pentru a propune un produs banal şi ieftin. Nu. O firmă care, dimpotrivă, a decis să respecte clienții, să pună accentul pe calitate şi, mai ales, să îi ajute pe români să îşi mențină cultura şi tradițiile populare strămoşeşti, să le poată transmite şi generațiilor viitoare şi să le facă cunoscute şi peste granițe.

logo art & craftCompania românească despre care vorbesc ce îi încurajează pe meşteşugari să îşi continue activitatea în timpuri moderne şi care promovează o Românie autentică, se numeşte Art & Craft. Misiunea ei este aceea de a transpune universul românesc cu tot ceea ce cuprinde acesta (tradiții, valori, simboluri) într-o formă creativă şi de a-l promova unui public contemporan, prin crearea unor produse noi, autentice.

Art & Craft Design a apărut în anul 2003, pe aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, pe un spațiu de 27 mp, din dorința de a oferi pasagerilor români şi străini produse tradiționale româneşti. Apoi, de-a lungul anilor, gama de produse s-a mărit şi oferta s-a adaptat zonelor în care au fost deschise noi spații comerciale – aeroporturile din Bucureşti, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca.

Mai jos puteți descoperi în detaliu această companie, cu valorile ei, tradițiile româneşti şi produsele promovate.

Ce reprezintă azi „made in Romania” ? Ce valoare are ?

Astăzi ‘made in Ro’ reprezintă, pe de-o parte, o unicitate la nivel european. Vorbim de meşteşuguri cu tradiție ce păstrează un stil de manufacturare ca acum sute de ani. Tradiția de procesare este continuată şi transmisă din generație în generație, din tată în fiu.

Pe de altă parte, când vorbim de ‘made in Ro’, putem face referire şi la zona industrială, la branduri cu potențial foarte mare pe extern, dar care produc în România. Aceste branduri ar trebui promovate la o scară largă, ca fiind de încredere, ajutând astfel la o creştere sustenabilă şi pe termen lung.

Ce elemente definesc identitatea românească astăzi ? Şi ce anume preia Art & Craft din cultura şi tradiția românească pentru a transpune pe obiectele comercializate ?

În primul rând, românii au o ospitalitate nativă, pe care o promovăm ca spirit şi o înclinație spre semnificații profunde, ce constituie o conştiință a vieții: simbolurile de pe ceramică, de pe ouăle încondeiate, de pe ii etc. Toate au o poveste care merită ştiută şi transmisă mai departe. Principalele simboluri folosite în ornamentarea ceramicii horezene sunt inspirate din flora şi fauna din împrejurimi: cocoşul de Hurez, bradul, şarpele, ghioceii, frunza, soarele, steaua, spicul, spirala dublă, pomul vieții sau coada de păun.

De exemplu, cocoşul reprezintă emblema centrului de ceramică de la Horezu. El provine de pe casele din Oltenia, acolo unde îndeplinea funcția de avertisment: paznic solar împotriva necunoscutului, simbolul biruinței, al victoriei luminii asupra întunericului. Legenda spune că acesta vesteşte destrămarea întunericului şi măsoară apotropaic timpul, el fiind cel care îi trezea pe oameni în vremurile în care tehnica nu era atât de avansată. Ca şi în cazul ceramicii, şi simbolurile folosite în încondeierea ouălelor şi în brodarea iilor transmit o mulțime de informații valoroase despre poporul român şi tradițiile sale.

authentic products art & craftproducts art & craft

Ne recunoaştem însă mai puțin în concepte care nu sunt benefice. De exemplu, noi ne delimităm în mod clar de zicala ‘Să moară şi capra vecinului’. Experiența ne-a învățat că dacă semenilor noştri le merge bine, e un plus şi pentru noi. Doar împreună putem construi o societate dezvoltată.

Care sunt caracteristicile româneşti pe care le puneți în valoare ?

Noi încercăm să scoatem în evidență fiecare sărbătoare românească. Scriem pe blogul nostru despre fiecare sărbătoare în parte şi, atât în magazinele din aeroporturi, cât şi pe site, semnalizăm fiecare moment românesc printr-un decor şi un layout corespunzător.

De asemenea, avem interacțiune directă cu românii care călătoresc sau cei stabiliți în alte zone ale lumii. Punem în valoare capacitatea de adaptare la o lume globalizată şi, în egală măsură, dorința de a continua legătura cu tot ceea ce înseamnă România. Spiritul românesc este acelaşi indiferent că suntem acasă sau în afara țării. Trebuie să arătăm că ne apreciem unii pe alții.

În ce fel se deosebesc produsele Art & Craft de celelalte produse de acelaşi gen prezente pe piață ?

Produsele Art&Craft sunt autentice, unice, handmade şi aduse chiar de la meşterii populari de acasă. Echipa noastră de la departamentul de Achiziții merge frecvent prin țară, la Horezu, Corund, Saschiz, Breaza, Câmpina etc., de unde alege cele mai frumoase produse de artă populară şi artizanat. Pe de altă parte, produsele label propriu Art & Craft ies în evidență tocmai prin designul lor autentic românesc, dar adaptat la contemporaneitate. Iar calitatea şi stilul Art & Craft sunt cele care fac diferența.

authentic pottery romaniahorezu pottery romania

Care sunt produsele principale ? 

Principalele categorii de produse sunt :

Zona de autentic românesc, produse tradiționale româneşti, cu rădăcini în istorie şi folclor. Ele au la bază legende, identitatea spațiului, continuitatea şi apartenența la o lume cu tradiție. Calitatea lor este garantată de certificatele de autenticitate ce le însoțesc. Vasele din ceramică de Horezu, Baia Mare, Corund, iile, țesăturile tradiționale, ouăle încondeiate şi delicatesele culinare cu specific românesc sunt produse reprezentative care transmit dincolo de granițele țării spiritul românesc şi păstrează vii tradițiile din România. Procesul de realizare a acestor produse este ridicat la nivel de artă de către meşterii populari. Aceştia, prin iscusința lor, au dat naştere unor articole unice, de o frumusețe aparte, lucrate manual timp îndelungat.

Produse private label Art & Craft, produse bazate pe design românesc şi creativitate, pe spirit tânăr şi dinamism. Ele sunt realizate prin inițiativa, imaginația, dedicarea şi performanța echipei Art & Craft. Articolele personalizate cu imagini, simboluri şi zone de interes turistic din România (tricouri, genți, pixuri, agende, portofele, portfarduri, produse din ceramică), precum şi produsele din brandurile proprii Vlăduț’s Story, Via Delice, Happy Traveller şi IRO se pot constitui deopotrivă în suveniruri autentice româneşti, dar şi în idei inspirate pentru cadouri. Datorită calității superioare, produsele Art & Craft s-ar putea regăsi pe orice aeroport din lume.

via deliceart & craft ginger breadromanian caramels art & craftromanian sweets

– Colaborări cu branduri mari româneşti, precum: Răureni, Salamul de Sibiu, Gerovital etc.

Cine sunt oamenii care stau în spatele produselor comercializate ?

Echipa noastră cuprinde, pe de-o parte, buni cunoscători ai zonei de meşteşugari şi de autentic românesc. Ei se preocupă de păstrarea tradițiilor şi promovarea celor mai reprezentativi meşteri. Pe de altă parte, avem designeri care asigură produselor o imagine contemporană. Aceştia sunt preocupați să ofere clienților cele mai noi modalități de interacțiune cu produsele româneşti (amenajare, visual merchandising, ambalaje). Totodată, un rol deosebit de important îl are echipa de vânzări – adevărați ambasadori ai brandului. Suntem cu toții implicați în a crea o imagine memorabilă a României şi a oferi turiştilor dorința de reîntoarcere. Toată echipa Art & Craft este conştientă că reprezentăm ultima poartă de ieşire din țară :-).

team art & craft

Care sunt valorile brandului şi ale echipei Art & Craft ?

Valorile unei companii definesc caracterul ei. Fiecare valoare devine în mod natural parte din limbajul nostru zilnic şi din gândirea noastră. Valorile Art & Craft, care exprimă esența a tot ceea ce noi facem, sunt următoarele :

  1. Noi punem în valoare elemente ale spațiului românesc.
  2. Toate acțiunile noastre sunt orientate spre crearea bucuriei clientului.
  3. Căutăm şi implementăm soluții creative.
  4. Înțelegem şi transmitem eficient informația.
  5. Luăm decizii şi ne asumăm răspunderea.
  6. Bine nu este suficient – prin dezvoltarea continuă vrem să fim excelenți !
  7. Trăim într-un climat organizațional echilibrat !
Proiecte de viitor ?

Ne dorim să dezvoltăm cât mai multe game proprii de produse, să avem colaborări cu branduri semnificative româneşti şi să menținem o cât mai facilă interacțiune a clienților cu produsele noastre, atât în magazinele din aeroporturi, cât şi prin intermediul magazinului online.

Un cuvânt de rămas bun ?

alexandra ungureanuUrmăriți-ne îndeaproape şi haideți să păstrăm şi să promovăm împreună valorile şi tradițiile româneşti ! Noi vă promitem în schimb numai surprize plăcute !

Îi mulțumim Alexandrei Ungureanu (specialist marketing şi PR al Art & Craft) pentru colaborarea pentru acest interviu şi urăm întregii echipe numai bine şi proiecte frumoase pe viitor !

Andreea

* Website Art & Craft

Facebook Art & Craft

 

 

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

2 Comments

  1. Pingback: Cadouri frumoase și de calitate pentru toate gusturile - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.