Maramureşul în zig zag

comments 4
LOCURI

Maramureşul în zig zag

Multă lume a auzit de Maramureș. Cimitirul vesel de la Săpȃnța cel puțin este cunoscut atȃt ȋn țară, cȃt și peste hotare, pe la străini. Numeroase imagini și fotografii au circulat pe internet. Dar Maramureșul se extinde ȋn afara granițelor acestei localități.

cimitirul vesel sapanta

Pentru cei care nu vizualizează foarte bine localizarea județului, acesta este situat ȋn nord-vestul Romȃniei, reședința sa fiind ȋn orașul Baia Mare.

judet maramures

Patru zone etno-folcorice distincte – Țara ChioaruluiȚara LăpușuluiȚara Maramureșului și Țara Codrului – alcătuiesc actualul județ.

După Wikipedia, structura etnică este următoarea :

  • Români – 418405
  • Maghiari – 46300
  • Ucrainieni – 34027
  • Rromi – 8913
  • Germani – 2012

Atracțiile locale sunt numeroase, cultura maramureșeană fiind foarte bogată atȃt ȋn arta prelucrării lemnului, arta vestimentară, culinară, coregrafică, interpretativă, cȃt și a ceramicii.

Cu toate acestea, inițiative mai puțin reușite de modernizare au fost luate și aici. Colega mea, Andrada, v-a vorbit despre asta ȋntr-un articol precedent pe care ȋl puteți reciti aici. Cu toate acestea ȋnsă, Maramureșul rămȃne o regiune de vis.

maramures

Vă las să descoperiți mai jos un video realizat de echipa Zig Zag care a petrecut o lună ȋn acest județ și s-a plimbat prin numeroase locuri frumoase și a cunoscut mulți oameni minunati care i-au ȋndrumat pe tineri ȋn cercetările și vizitele lor.

Așadar, pe cȃnd următoarea vizită ȋn Maramureș ?

Andreea

*Credite foto : echipa Zig Zag prin Romȃnia 

maramuresThe English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

4 Comments

  1. Recomandarile mele pentru zona respectiva ar fi cateva biserici din lemn, toate monumente UNESCO: Rogoz, Poienile Izei, Surdesti, Plopis, Ieud si Budesti.

  2. Ehe, după ce am locuit două luni în Maramureș împreună cu părinții mei ( cunoscuți cu numele de echipa Zig Zag prin România ) aș putea recomanda ca drumeție Drumul Moștenirii Maramureșene căruia i se mai zice și Drumul Verde. Trece prin 7 sate cum erau o dată, te poți plimba cu căruța, bicicleta, guști din bucatele tradiționale maramureșene, faci drumeții pe Creasta Cocoșului sau către Tăul fără Fund și mai sunt și alte surprize. Hello Romania, mulțam fain pentru articol ! Să auzim de bine! Multă veselie vă urăm 🙂 !

  3. Pingback: Discover Maramureş County - Lively Romania

Leave a Reply


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.