Biciclind prin România: Brașov-Cheile Grădiștei
Astăzi vă voi propune un traseu puțin mai lung, care necesită cam două zile libere, dacă plecați din București. Traseul pornește din Brașov și se oprește în Cheile Grădiștei, după ce traversează Poiana Brașov, Râșnov și Bran. Acesta se poate face cam în 5 ore, în funcție de cât de repede pedalați, dar având în vedere diferența de nivel de 500 de metri și popasurile este bine să luați în calcul o zi.
Traseul se face în întregime pe șosea, cu excepția ultimilor 5 km. Deși trebuie să mărturisesc că nu sunt tocmai fana șoselelor când vine vorba de pedalat, pădurea și peisajul vă fac să uitați de acest inconvenient.
La Brașov puteți ajunge atât cu mașina cât și cu trenul, însă eu, personal, vă recomand trenul, pentru flexibilitatea mai mare pe care v-o oferă, dar și pentru retrăirea libertății din copilărie. Fără ambuteiaje, fără stresul locului de parcare, fără stresul consumului ridicat. Doar bicicleta. Și sentimentul că poți ajunge oriunde pedalând. Măcar pentru o zi, măcar pentru un weekend, să uităm de problemele cotidiene.
Spre Brașov sunt trenuri cam din oră în oră, dar pentru acestă excursie vă sugerez fie trenul inter-regio care pleacă la ora 7 și face aproximativ 2 ore, fie personalul de la 6.20, dacă vreți un preț mai redus. Desigur, viteza personalului nu depășește cu mult viteza de pedalat, însă măcar economisiți ceva energie. 🙂 De asemenea, pentru mersul trenurilor puteți consulta programul CFR aici. Nu uitați să vă procurați bilet pentru bicicletă când achiziționați biletul de tren.
Detalii traseu:
Gara Brașov – Poiana Brașov – Râșnov – Bran – Moieciu – Cheile Grădiștei
Lungime totală: 46 km
Diferență de nivel: aproximativ 500 m
Timp de parcurs: 5-6 ore
Echipament necesar: cască (obligatoriu), hanorac impermeabil / pelerină de ploaie (neapărat!), wind-stopper, pompă + cameră de schimb, tricouri de schimb, un first layer sau un hanorac mai călduros, mănuși, ceva merinde energizante, apă și, bineînțeles, bicicleta 🙂
Hartă:
Harta detaliată aici.
Fiind traseu de șosea, orientarea se face foarte ușor, fiind o mulțime de indicatoare. De la gara din Brașov trebuie să mergeți către centru, apoi către Poiana Brașov, pe drumul obișnuit. Brașovul este plin de indicatoare spre Poiană, așa că nu va fi greu să găsiți drumul. Până în Poiană sunt vreo 12 km de urcare, însă drumul prin verdele pădurii vă va aduce un plus de relaxare vizuală, așa, ca să mai uitați că pedalați la deal. Din mașină poate că nu pare atât de spectaculos, însă pe bicicletă, impactul vizual este altul. Noi am întâlnit și ceva prieteni aici, care au animat atmosfera.
Chiar la intrarea în Poiana Brașov, la dreapta, veți găsi un indicator către Râșnov. De acolo mai sunt încă vreo 12 km până în Râșnov, alternativ urcare- coborâre. Drumul este la fel de spectaculos, prin pădure, având și câteva poienițe din loc în loc.
Din Râșnov traseul se continuă la stânga pe drumul european E574 către Bran. Din păcate, aici circulația rutieră este destul de intensă. Noi, pe lângă asta, am avut parte și de o ploaie torențială, urmată de vreo 2 pene de cauciuc. De asta e bine să aveți pompă și camere de schimb la voi! 🙂
Imediat după ce treceți de Bran, veți intra în comuna Moieciu. Aici trebuie să virați la stânga către Moieciu de Sus – Cheile Grădiștei pe un drum lăturalnic. Veți găsi un indicator în dreptul pensiunii Maria, cred. De aici mai aveți doar vreo 5 km până la Cheile Grădiștei, drumul nu este pavat în totalitate și nici foarte circulat.
La Cheile Grădiștei găsiți cazare și masă din belșug. Noi am găsit și un camarad de joacă.
Spor la pedalat!
Andrada
Pingback: Locuri românești - Lively Romania
Pingback: Biking in Romania: Brașov-Cheile Grădiștei - Lively Romania
Pingback: Rezoluțiile și proiectele noi pentru anul 2018 - Lively Romania