Iutta: trăistuța cu dor de românesc
Cu ceva timp în urmă aveam nevoie de o traistă neagră. Fată fiind, cred că se subînțelege sensul sintagmei “a avea nevoie”. Adică a avea acea pornire nestăvilită din lăuntrul sufletului, de a cumpăra ceva. Numai nou să fie!
Bine, acum pe lângă faptul că trebuia să fie nouă, mai trebuia să fie și neagră. Dar nu foarte. Să se asorteze cu orice, dar să nu fie nici prea elegantă. Trebuia să nu fie nici prea scumpă, căci intervenea remușcarea. Dar nici prea ieftină, că nu mai prezenta interes. Probleme d`astea existențiale, înțelegeți voi.
Și cum se spune că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră la realizarea dorinței tale, întâmplarea face că, într-o bună zi, când navigam prin news feed-ul de la Facebook, dorința se materializă printr-o poză cu o traistă neagră cu motiv românesc, dar nici total tradițional căci era printat. Așa cum trebuia, nici prea-prea, nici foarte-foarte.
Dau click pe poză spre a-mi informa pornirea interioară cu privire la posibilitatea materializării dorinței, adică prețul. Singurul obstacol care mai stătea în calea fericirii. Dau peste o pagină de Facebook, frumos aranjată, albă, simplă și elegantă cu un logo mișto. Iutta se numea. Scotocesc repede pe acolo, avidă după orice fel de informație cu conținut numeric. Găsesc website-ul. Inspir adânc. Adevărul era la distanța unui click…
Răsuflu ușurată. Dorința era de acum posibilă și din punct de vedere financiar.
Contactez făuritorul dorinței mele aspiraționale. Pe Iutta. Aflu că dorința poate fi palpată în câteva zile, într-o miercuri. Mă bucur. Soarta a ținut cu mine și de data aceasta.
Trebuie să mărturisesc că punctul culminant a durat un pic mai mult decât prevăzusem inițial, căci print-ul nu prea a vrut să se prindă de trăistuța mea. Așa că miercuri s-a făcut joi și joi s-a făcut vineri.
Dar până la urmă deznodămândul a venit. Iar trăistuța încă mai trăiește fericită și acum în dulapul meu, puțin murdară de nisip și cu printul puțin cojit de la cât s-a plimbat prin lume. Dar încă rezistă cu stoicism.
Pentru că v-am spus povestea trăistuței, o să vă spun și povestea inspirației din spatele ei, cea a atelierului Iutta și a celor trei fete cucuiete care l-au inițiat, printr-un scurt interviu.
Apreciez foarte mult inițiativa Iutta, simplitatea și inspirația folclorică ce o definesc. Care este continuarea sintagmei “a fost o dată ca niciodată” în povestea voastră? Cum ați început?
„Povestea Iutta a început să se contureze cu mai bine de un an în urmă sub forma unor idei și a unor schițe. Dorul de românesc ce se află la baza brandului a fost mereu în sufletul nostru, dar el s-a materializat treptat, atunci când a găsit forma și momentul potrivit. În primă fază am intrat într-un atelier de creație, unde am experimentat până când am ajuns la varianta optimă pentru lansarea primei colecții. De atunci, fiecare zi a fost diferită de cea anterioară: am crescut, am învățat din provocările antreprenoriatului, ne-am dezvoltat și am început să scriem noi capitole ale poveștii.”
Vorbiți-mi puțin despre voi.
„Suntem un brand care se inspiră din folclor și creează genți și accesorii din piele și textil cu motive tradiționale, dar design contemporan. Pe lângă asta, cel mai bine vorbesc despre Iutta colecțiile noastre și experiența oferită celor le cumpără.”
Ce fel de românce sunteți?
„Românce mândre de trecutul și moștenirea noastră. Românce care au tranformat ‘a visa’ în ‘a face’.”
Nu o să vă mai întreb, “ce vă inspiră?” deoarece românescul și folclorul transpiră prin fiecare cusătură… însă o să întreb cum v-a venit ideea de a crea atelierul Iutta?
„Ideea a apărut de la o nevoie care era resimțită la nivel de cultură: o lipsă de identitate și o dorință de apartenență care ne-au făcut să întoarcem privirea înspre sistemul de valori și stilul de viață al strămoșilor. Românescul este cu noi din prima zi de când ne-am născut. Însă înțelegerea modului în care acesta se manifestă, a semnificațiilor și a puterii acestui spirit autentic este ceea ce a trebuit dezvoltate în timp pentru a ajunge în punctul în care am învățat să materializăm dorul de românesc în creație.”
Ce vârstă are brandul Iutta?
„Noi măsurăm vârsta în colecții și putem spune că ne aflăm la cea de-a doua lansare, sub o fomă care este momentan cel mai aproape de esența brandului.”
Cui propuneți produsele Iutta?
„Iutta este un brand pentru femeia elegantă, rafinată, care nu evită să-şi acceseze puterea prin simboluri ale tradiţiei și să-și pună în valoare feminitatea.”
Care dintre cele două colecții a avut cel mai mare succes?
„Cea din urmă colecție, Dor de românesc, este cea care sintetizează cel mai bine viziunea Iutta. Acest lucru s-a putut vedea și din feedbackul primit din partea publicului, motiv pentru care am diversificat gama de culori și am creat o extensie de linie și accesorii care reproduc aceleași simboluri îndrăgite.”
Câteva cuvinte despre colecția Dor de românesc. Din ce zonă a României provin motivele tradiționale care v-au inspirat?
„Colecția conține genți lucrate din material textil și piele naturală, policromatice, cu motive reprezentative din șase regiuni importante ale țării: Transilvania, Oltenia, Muntenia, Bucovina, Basarabia și Moldova, la care vom adăuga pe parcurs și altele. Motivele alese sunt inspirate din tradiția fiecărei zone și exprimă principalele valori ale acestora, putând fi regăsite și în arhitectura veche, în straiele populare, în picturi și sculpturi tradiționale sau alte elemente pur românești.”
Care este produsul preferat al fiecăreia dintre voi?
„Pentru fiecare am investit pasiune și timp în mod egal. Fiecare design și motiv e deosebit în felul său și are o poveste în parte. Spre exemplu, Dorul de Bucovina poartă cu el simbolul bradului, considerat pomul vieții. El apare în literatura populară în special pentru desemnarea fălniciei și vitalității. Bradul sugerează statornicia, rezistența și frumusețea, forța și vitalitatea poporului român. Blaga îl consideră o legătură eternă între cer și pământ, pe când Sadoveanu îi conferă valoare de emblemă a spiritualității noastre.”
O amintire frumoasă ?
„Până de curând, atunci când eram întrebate să spunem ce înseamnă dorul pentru noi, ofeream o înțelegere proprie, cum că ar fi un indicator puternic a ceea ce suntem, pentru că ceea ce ne lipsește ajunge să ne definească. O amintire frumoasă pentru noi a fost atunci când una dintre purtătoarele colecției noastre ne-a scris următoarele cuvinte: ‘Voi, Iutta, ne faceți să iubim dorul, chiar dacă acesta implică o absență’, exprimându-și definiția personală a sentimentului, semn că dorul de românesc a păstruns în inimile multor românce parte din comunitatea noastră.”
Iutta mâine ?
„Surprinzătoare. Pregătim noutăți atât pentru cei din țară, cât și din afară, însă vom oferi mai multe detalii după ce toate planurile se vor concretiza.”
Ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea Iuttei chiar așa. Însă povestea continuă pe pagina oficială sau pe Facebook. 🙂
Cu dor,
Andrada