Biciclind prin România: Sighișoara – Biertan
În Sighișoara și, implicit, în Târnava Mare, e frumos tot timpul, indiferent de anotimp, dar primăvara și toamna este demențial. Verdele crud de primăvară și arămiul de toamnă sunt inegalabile aici.
Următorul traseu pleacă din Sighișoara, străbate pădurile din împrejurimi și ajunge la așezarea săsească Biertan. Traseul străbate atât drumuri naționale, cât și drumuri de țară, sate simple, parcă rupte de lume, dealuri, văi și păduri.
Vom întâlni oameni simpli, de la țară, care nu-și vor putea lua ochii de la biciclete, dar și turiști occidentali, relaxați.
Traseul este de o zi, dar Sighișoara, cu siguranță, vă va convinge să mai rămâneți. Dacă alegeți să veniți cu mașina, un weekend este suficient, însă dacă veniți cu trenul, aveți nevoie cam de două zile jumătate, fiind condiționați de mersul trenurilor, deși ultimul tren spre Sighișoara pleacă la 18.40 din București și face vreo 5 ore. Oricum, este bine să consultați mersul trenurilor în prealabil.
Detalii traseu:
Sighișoara – Drumul Național 14 – Daneș – Drumul comunal 24 – Pădurea Șaroș-Valchid – Valchid – Copșa Mare – Pădurea Biertan-Copșa Mare – Biertan – Șaroș pe Târnave – Drumul Național 14 – Daneș – Sighișoara
Lungime totală: 60 km
Diferență de nivel : aproximativ 100m
Grad de dificultate : mediu
Timp de parcurs : aproximativ 4 -4,5 ore
Echipament necesar : pelerină de ploaie, wind-stopper, cască, cameră de schimb + pompă, loțiune SPF pentru cine are nevoie, apă suficientă
Hartă:
Harta detaliată aici.
Traseul pe care l-am postat pornește chiar din centrul Sighișoarei și se continuă pe drumul național 14 către Mediaș. Ieșirea din Sighișoara este marcată de o pantă destul de abruptă care pare destul de fioroasă la început însă ușor, ușor vă veți obișnui cu pedalatul la deal. Pe principiul „foamea vine mâncând”. 🙂
În continuare, vom trece prin localitatea Daneș, unde vă puteți opri pentru o tură în manej, la Centrul Ecvestru Daneș. Nu uitați să vă faceți programare înainte aici. Traseul de continuă pe același drum național, apoi vom vira la stânga pe un drum de țară – cu numărul 24 – spre satele Valchid și Copșa Mare. Cred că există indicator, însă, pentru orice eventualitate, este al doilea drum la stânga după indicatorul către Laslea.
Drumul de țară este foarte pitoresc, însă veți avea și un vibromasaj inclus deoarece este plin de pietre. Bolovani, mai bine zis. 🙂
După vreo 6-7 km veți ajunge în localitatea Valchid, care pare puțin din altă lume, iar cu puțin noroc veți avea parte și de ceva peisaje tip National Geographic …
Drumul continuă apoi către Copșa Mare. Chiar înainte de a intra în localitate, virați la dreapta pe un drum în pantă pentru a ajunge la Biertan. Drumul acesta străbate pădurea Biertan-Copșa Mare.
Ajunși în Biertan, puteți vizita Biserica Evanghelică Fortificată ce datează de la sfârșitul secolului XV și începutul secolului XVI. Biserica a fost construită în stilul gotic, cu elemente arhitecturale din perioada renascentistă. De asemenea, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Chiar lângă biserică este un fel de han cu o curte interioară, nu are decât vreo două mese, însă este perfect pentru a savura o socată sau limonadă.
Drumul de întoarcere, către Șaroș pe Târnave, deși asfaltat și mai populat decât cel precedent, este la fel de pitoresc și are numeroase pajiști unde vă puteți opri pentru a vă odihni și pentru a admira natura.
Când ajungeți în Șaroș pe Târnave, virați la dreapta și continuați drumul către Sighișoara. La intersectia respectivă veți găsi și un indicator către Sighișoara. Mai aveți vreo 20 de kilometri, iar drumul nu are diferențe de nivel prea accentuate. Succes !
Andrada
Pingback: Locuri românești |
Pingback: Biking in Romania: Sighișoara-Biertan - Lively Romania