Vârful Negoiu într-o zi
Pentru cei care încă nu știu asta, Vârful Negoiu este al doilea vârf ca înălțime din România, după vârful Moldoveanu. Este localizat în munții Făgăraș și are o altitudine de 2535m (8317 ft).
Traseul propus în următoarele rânduri poate fi parcurs într-o singură zi și are un grad mediu de dificultate. Pentru a ajunge aici va trebui să vă îndreptați către Sibiu și ulterior veți avea nevoie de aproximativ două zile jumătate – trei, dacă veniți dinspre București. La modul ideal, ar trebui să vă petreceți prima noapte undeva la baza munților iar cea de-a doua noapte la Cabana Negoiu, fie înauntru sau la cort.
Așa cum spuneam, ideal ar fi să vă petreceți noaptea la bază; merită să luați în considerare Porumbacu de Sus, Porumbacu de Jos sau Avrig. Zona nu este foarte bogată în materie de pensiuni iar uneori cele existente sunt ocupate, însă un loc drăguț de poposit ar fi Casa de Oaspeți Porumbacu 295.
În dimineața următoare, este necesar să vă treziți cât mai devreme, de preferință în jur de 5 a.m, astfel încât să aveți toată ziua la dispoziție. Va trebui să mergeți cu mașina pe drumul forestier de-a lungul râului Porumbacu pentru aproximativ 15 km. La un moment dat, drumul devine abrupt și imposibil pentru mașină, drept urmare puteți parca în zonă. De acolo, cu bocancii în picioare și cu rucsacul în spate, urmați marcajul triunghi albastru cu alb. Pentru o orientare mai bună, puteți consulta și harta aceasta. De menționat este faptul că drumul prin pădure cu mașina până în acest punct este destul de prost și ar trebui să luați în considerare cel puțin o oră.
Din acest moment, poteca începe să urce timp de vreo oră și jumătate – două până la Cabana Negoiu. Urmați același marcaj (triunghi albastru cu alb).
De preferat ar fi să ajungeți la cabană între orele 7 și 9 întrucât nu se servește mâncare în afara acestui interval. De asemenea, aveți în vedere faptul că personalul de la cabană este extrem de nepoliticos iar mâncarea este scumpă și proastă. Cabana funcționează în regim de hostel, având camere de 4, 6 sau 8 paturi. Din nefericire, este singura cabană din zonă așa că nu prea sunt alte opțiuni, eventual să vă aduceți cortul. Este bine de știut că prânzul este servit între 12h și 14h, iar cina între 19h și 21h. Este aiurea, știu! 🙂
De asemenea, este bine să rezervați din timp locuri la cabană.
Traseul de la Cabana Negoiu până la vârful Negoiu are o durată de aproximativ 4 ore la dus și probabil vreo 3 ore la întors. Traseul marcat cu triunghi albastru și alb pornește de lângă cabană, spre stânga. La început trece printr-o zonă împădurită, traversată de numeroase pârâiașe peste care se trece prin 9 podețe, aceata porțiune fiind denumită „Drumul Zmeilor”. Ieșind din pădure urmează un urcuș, până la Valea Sărății. De aici traversează Căldarea Sărății, și urcă pe grohotiș. După aproape 2 ore se ajunge la Piatra Prânzului.
Chiar înainte de a ajunge pe creasta principală, veți da de o porțiune stâncoasă ce trebuie urcată.
Odată ajunși pe creastă, veți da de un alt indicator ce marchează intersecția cu un alt traseu – cel cu dungă roșie, pe care va trebui să în urmați timp de 30 minute, până pe vârful Negoiu.
Dacă aveți parte de vreme bună, peisajul de sus este splendid.
Detalii traseu:
Porumbacu de Sus – Cabana Negoiu – Piatra Prânzului – Vârful Negoiu
Marcaj: triunghi albastru cu alb/ dungă roșie
Timp: Porumbacu de Sus -> capătul drumului forestier – 1 oră
Capătul drumului forestier -> Cabana Negoiu – 1,5/ 2 ore
Cabana Negoiu -> Vf. Negoiu – 3,5/ 4 ore
Diferență de nivel: aproximativ 1300 m
Echipament: bocanci de munte, rucsac, pelerină de ploaie, mâncare suficientă, apă (sau doar sticlele, căci sunt numeroase izvoare în drum)
Particularități: periculos iarna.
Andrada
PS : Și vârful Moldoveanu (2544m) se poate escalada într-o singură zi. Mai multe informații aici.
Pingback: Sus pe Vârful Moldoveanu - Lively Romania