Sus pe Vârful Moldoveanu
Vara se apropie încet dar sigur. Pentru a profita din plin de acest sezon şi a evita temperaturile foarte ridicate ce se înregistrează uneori în această perioadă în multe oraşe din țară, ce altă idee mai bună decât a vă retrage măcar pentru o scurtă perioadă în inima naturii şi a petrecere câteva momente frumoase la munte, sub umbra copacilor ?
Această experiență vă va permite să luați o gură mare de aer proaspăt. Să trăiți o clipă de calm şi linişte, departe de agitația ce caracterizează stilul de viață urban. Dar, în acelaşi timp, va fi şi un moment benefic pentru corp întrucât veți solicita toți muşchii.
Pentru a petrece un week-end grozav, noi vă recomandăm să urcați prin munții Făgăraş înspre Vârful Moldoveanu (2544m).
Noi am făcut această ieşire la munte anul trecut şi a fost o experiență extraordinară despre care vorbim cu plăcere tuturor cunoscuților. Însă, pentru a profita din plin de această ieşire şi a evita senzația de oboseală intensă, vă recomandăm să vă antrenați puțin înainte de urcuş.
Nu e nevoie să mergeți la sală de 3 ori pe săptămână şi să trageți de maşini. Cel mai bun antrenament pentru a vă pregăti corpul pentru acest gen de efort sunt ieşirile la alergat prin parc. Între 6 şi 10 km săptămânal pentru vreo 2 sau 3 luni ar trebui sa fie OK. E bine de asemenea să mâncați sănătos şi să vă hidratați bine. Să mergeți puțin cu bicicleta dacă aveți ocazia. Să faceți plimbări lungi pe jos în loc să luați metroul sau maşina. În acest fel, nu veți suferi prea mult pe parcursul urcuşului şi veți putea profita din plin de frumusețile peisajelor, de priveliştile incredibile. Veți putea discuta cu plăcere cu ceilalți drumeți şi întreaga experiență va fi agreabilă.
Drumeția
Când organizați această mică escapadă, nu uitați că, pentru a urca sus cu plăcere, e bine să începeți drumeția devreme. Astfel, veți evita un urcuş abrupt în perioada orelor foarte calde. Vă recomandăm să vă treziți foarte devreme dimineața. E bine să fiți la punctul de plecare la ora 6 dimineața cel târziu pentru a urca primele 3 ore pe răcoare. Pentru că începutul urcuşului nu e neapărat foarte uşor, după cum puteți vedea şi în poza de mai jos.
Dimpotrivă, e mai uşor şi se urcă mai lin după ce treceți de primul versant.
Aşadar, uitați aici câteva sfaturi pentru un urcuş agreabil înspre Vârful Moldoveanu:
- Antrenați-vă şi pregătiți-vă puțin corpul înainte de drumeție. Alergați, mergeți cu bicicleta, faceți plimbări lungi pe jos.
- Odihniți-vă bine cu o noapte înainte de urcuş.
- În seara de dinaintea zilei celei mari, înnoptați cât mai aproape de punctul de plecare. Noi vă recomandăm să dormiți în satul Slatina sau prin împrejurimi. Nu departe de drumul forestier ce vă va conduce apoi la punctul de plecare – Stâna lui Burmei (cf poză).
- Luați un mic dejun sănătos şi copios înainte de a porni la drum.
- Faceți în aşa fel încât să ajungeți la Stâna lui Burmei la 6 dimineața. Luați în considerare faptul că drumul cu maşina pe drumul forestier (lung de aproximativ 30 de km) durează cam o ora. Chiar şi cu o maşina bună.
- Mergeți de preferință cu o maşină de teren sau una cu suspensii înalte. Drumul forestier este destul de accidentat, cu gropi destul de adânci uneori.
- Luați un rucsac cu sandwich-uri, batoane cu cereale, dulciuri, fructe şi 2-3L de apă de persoană.
- Chiar daca vremea se anunță frumoasă şi caldă, nu mergeți doar cu un Tshirt. Acolo sus, pe munte, temperaturile pot scădea destul de mult şi e răcoare.
- Luați şi un impermeabil cu voi pentru că e posibil să plouă sus.
- Încălțați-vă cu papuci de munte adaptați şi confortabili.
- Batoanele nu sunt neapărat necesare (noi nu am folosit). Dar dacă le aveți, le puteți lua cu voi.
Noi am făcut drumeția într-o singură zi. Dacă sunteți în bună condiție fizică şi v-ați antrenat puțin alergând cu ceva vreme înainte, ajungeți sus pe vârf în 3-4 ore. Coborâşul pe acelaşi drum durează tot atât, iar drumul este bine indicat.
Vă las să descoperiți câteva poze făcute pe parcusul drumeției noastre.
Vă urez un urcuş frumos, cu vreme bună şi aveți grijă să vă feriți de câinii de stână 😉 !
Andreea
PS : Și vârful Negoiu (2535m) se poate escalada într-o singură zi. Mai multe informații aici.
Pingback: Vârful Negoiu într-o zi - Lively Romania
Pingback: Up to Moldoveanu Peak - Lively Romania
Pingback: Locuri românești - Lively Romania