Câteva lucruri pe care românii deja le știu
Câteva informații în vrac
Probabil una din cele mai cunoscute vorbe ale românilor despre România este că „România este o țară frumoasă, dar e păcat că este locuită.”
România este una dintre cele mai privilegiate țări europene în ce privește geografia și clima. Avem parte de toate formele de relief, de o deltă unică, de peisaje superbe, de o natură autentică, de 4 anotimpuri cu iernile pline de zăpadă și verile călduroase.
În București, vei găsi oameni din toate părțile țării mai puțin din București 🙂 .
Probabil că cel mai comun nume în România este „Alexandra”, respectiv „Alexandru”.
Printre străini, cel mai popular cuvânt despre România este „Dracula” sau „vampir”. Pe locul doi se află „Transilvania”, adică regiunea unde a locuit Dracula. Deh!
Caracter şi valori
Românii sunt, în general, triști şi le place să se plângă. Se plâng că iarna e prea frig, că vara e prea cald, se plâng de politică, de birocrație, de tot ce există.
În același timp, le și place să petreacă. De aici și binecunoscuta viață de noapte din București.
Românilor le plac mașinile. Mult. De aceea, din când în când ai ocazia să vezi câte un Gigi care are mașină excesiv de scumpă, însă locuiește în chirie.
Visul românilor este să își facă casă.
Tineretul visează să locuiască în orice altă țară.
Românii se descurcă. Punct.
Românii din toate regiunile țării obișnuiesc să facă mișto între ei. Există bancuri cu și despre toate categoriile de români.
Româncele sunt privite de străini ca fiind frumoase, dar arogante.
Românii sunt gospodari. Chiar sunt.
Infrastructură
Comparativ cu alte țări, serviciile medicale din România sunt încă de calitate, iar medicii români sunt de excepție.
Transportul din România este unul dintre cele mai ieftine, însă și unul dintre cele mai proaste.
În fiecare iarnă, serviciul de deszăpezire este luat prin surprindere.
În ce privește infrastructura românească, lucrul pe care se pune cel mai mult accent sunt bordurile.
Tradiții şi obiceiuri
Când merg în vizită, românii obișnuiesc să se descalțe.
De obicei, la țară, de fiecare dată când te duci la cineva în vizită, vei fi servit cu „un păhărel”.
Tot la țară, de fiecare dată când are musafiri, gazda pune masa. Dacă nu termini din farfurie este semn că nu prea ți-a plăcut mâncarea. Dacă totuși faci un efort să mănânci tot, este semn că ți-a plăcut. Așa că de cele mai multe ori vei mai primi o porție. La români, nicicum nu-i bine.
Mâncare şi băuturi
Dacă tot vorbeam de mâncare, e bine de știut că pentru carnivori, mâncarea românească este un extaz culinar: sarmale, cârnați, mici, piftie… Căci, da, românilor le place carnea!
La țară, oamenii înlocuiesc pâinea cu mămăliga. V-ați fi gândit că mămăliga este tradițional românească, însă ceva similar se mai găsește și în Tanzania, sub denumirea de ugali. E cunoscută de asemenea şi sub numele de „polenta” în Franța şi Italia.
Varianta românească a supei este ciorba.
Una dintre cele mai cunoscute băuturi este țuica, denumită „pălincă” în Ardeal.
Alte băuturi populare sunt afinata, vișinata, căpșunata. În principiu, aceastea pot fi făcute din orice fruct, iar denumirea vine de la numele fructului, la care se adaugă sufixul „-ată”. La țară, oricare dintre băuturi poate fi preparată acasă.
Grădinărit
Câteodata s-ar putea crede că românii cultivă sticle de plastic. 🙂 De fapt, e varianta cea mai ieftină de a proteja trandafirii.
Andrada
Pingback: A few things Romanian people already know - Lively Romania