Biciclind prin România: în jurul Clujului
No, hai că la Cluj n-am mai biciclit până acum! Așa că ar fi cazul să începem! Nu de alta, da’ e o zonă tare frumoasă!
Traseul propus dă târcoale Parcului Național Apuseni. Doar târcoale, că de ajuns nu apucăm să ajungem. Nu de data aceasta, da’ nu se știe niciodată ce rezervă viitorul!
Așa cum spuneam, traseul ne aduce până aproape de granița Parcului Național Apuseni, străbătând munții Gilăului. Obiectivul final este lacul Beliș, în adâncurile căruia zace „biserica de sub lac”, pe care, dacă aveți puțin noroc în verile toride, o să o și vedeți. Noi n-am avut.
Pentru acest traseu vă recomandăm o mașină care să aibă suporturi pentru biciclete. Ruta este relativ departe de orice gară, iar dacă optați să pedalați, vă trebuie puțină condiție fizică. Din Cluj până la lacul Beliș sunt aproape 80 km, dintre care vreo 30-40 sunt doar de urcare.
Noi am optat pentru varianta cu mașina, pe care am lasat-o la Gilău, scurtând astfel traseul cu aproape 20 km. Am evitat de asemenea partea cu pedalatul pe drumul european, care nu este nici plăcută, nici atât de sigură, având în vedere traficul din România.
Detalii traseu:
Gilău – malul lacului Gilău – Someșul Rece – malul lacului Someșul Cald – malul lacului Tarnița – Mărișel – intersecție cu drumul județean 1R – Beliș – lacul Beliș-Fântânele
Lungime totală: 55 km
Grad de dificultate: mediu-dificil
Diferență de nivel: 900-1000 m
Echipament necesar: cască, cameră de schimb, pompă, pelerină de ploaie, rucsac 20-25 l, apă, alimente energizante, first layer, wind-stopper, tricou de schimb, multă energie.
Hartă traseu:
Deși traseul are doar 55 km, vă va lua o zi să-l parcurgeți. Mai bine de jumătate este urcare, iar diferența de nivel este destul de mare, respectiv 900-1000m. Așa că este bine să vă cazați pe undeva în noaptea cu pricina. Dar nu-i bai căci sunt o sumedenie de pensiuni și hoteluri atât în zona lacului Beliș-Fântânele, cât și în satul Mărișel. Acum nu știu să vă spun de calitatea serviciilor deoarece noi, personal, nu le-am încercat. Însă pentru o noapte de după o tură de bicicleală nu cred că aveți neaparată nevoie de un all inclusive.
Prima parte a traseului strabate malurile lacurilor Gilău, Someșul Cald și Tarnița iar peisajul este spectaculos.
Mai departe, traseul începe să urce ușor-ușor prin pădure, urcușul devenind mai abrupt spre vârf. Drumul este unul asfaltat, sau cel puțin așa a fost odată… ca niciodata. Traficul nu este deloc intens, deși din când în când își mai face loc și câte o mașină sau câte o … văcuță.
Urcușul se întinde pe vreo 30 km însă este pe la umbră, prin pădure, iar peisajul de sus merită tot efortul! Sus, pe platou, ascuns de lume, se întinde satul Mărișel, unde pitorescul e la el acasă.
De aici, drumul se continuă până la intersecția cu drumul județean 1R, singura intersecție din zonă, de altfel. Acolo trebuie să virați la dreapta și să continuați drumul până ce ajungeți în satul Beliș. Tot aici, în zonă, puteți să vă uitați și după un loc de cazare.
După ce ați ajuns în Beliș, virați la stânga pentru a ajunge la lac. Drumul este unul foarte prost, însă pe bicicletă e destul de ușor de ocolit gropile și craterele. De aici, mai sunt doar vreo 4-5 km până la lac.
În ce privește biserica scufundată, trebuie să mai întrebați pe acolo în legătură cu locația precisă. Însă, atenție, este vizibilă doar în verile mai secetoase. Cel puțin din ce am auzit.
Câteva imagini de la lac.
Unde am descoperit cea mai drăguță cabană.
Iar în drum spre cabană am descoperit cele mai bune afine.
Andrada
Pingback: Biking in Romania: around Cluj-Napoca - Lively Romania