Alexandra Irinciuc, creatoare de genți cu stil şi suflet românesc

comment 0
FABRICAT ÎN ROMȂNIA, OAMENI

Alexandra Irinciuc, creatoare de genți cu stil şi suflet românesc

???????????????????????????????

Pentru deschiderea rubricii „Oameni”, am decis  să vă prezint o inițiativă curajoasă realizată de o persoană dragă mie, Alexandra Irinciuc, fosta mea colegă de bancă din anii liceului, pe când studiam în Botoşani. Nu mi-a fost greu să decid să vă prezint portretul ei pentru că reprezintă exact imaginea pe care o am eu despre tinerii români de astăzi : creativi, ambițioşi, visători dar constrânşi să trăiască intr-o lume unde visele şi ambițiile sunt prea puțin încurajate şi susținute. Am ales-o pe ea pentru că este un suflet cald, brut, o persoană spontană şi mereu zâmbitoare, cu care poți comunica direct, fără prea multe ocolişuri şi în acelaşi timp care debordează de imaginație, după cum veți putea constata şi voi urmărindu-i creațiile regrupate sub brandul „H art Shop„.

Vorbeşte-mi puțin despre tine, despre cine eşti tu ca om.

„Sunt o visătoare, am un singur picior pe pământ, cu celălalt sunt undeva pe un nor. O slăbiciune în ziua de azi, în societatea asta deosebit de pragmatică. Insă eu trăiesc foarte bine cu asta si uite că visele mele se transformă, atunci când lupt pentru asta, în realități tangibile. 

Sunt o luptătoare, nu renunț  dect dacă totul în jurul meu îmi arată că asta ar trebui să fac. Sigur, asta nu e cea mai uşoară cale, dar e de preferat  atunci când vrei să iți construieşti  lumea în jurul tău astfel încât să ți se potrivească mai bine.

Sunt un om simplu, nu am ambiții colosale, nu vreau să cuceresc lumea ci să mă bucur de bucățele din ea.  Dar in mod sigur, nu dau cu piciorul atunci când mi se deschid uşi, intru curioasă.”

Ce îți place să faci în viață ? Cu ce te ocupi în timpul liber ?

„Imi place să fac multe lucruri. Multe. Timpul liber mi-l ocup cu prietenii, cu muzica, cu filme, cu plimbări, cu teatru, cu cărți, sunt foarte recunoscătoare pentru toate plăcerile astea mici. Sunt pasionată de mâncarea bună, ador să experimentez gusturi noi şi îmi place şi să gătesc. Imi place natura, e  una dintre cele mai mari surse de inspirație. O vacanță într-un loc nou, neexplorat anterior, îmi încarcă bateriile şi mă energizează pentru mult timp.”

Care sunt oamenii pe care îi apreciezi şi de ce ?

„Iubesc oamenii în general. Am avut surpriza să învăț lucruri esențiale de la oameni care nu au avut norocul să pună vreodată mâna pe o carte. Apreciez enorm oamenii vii şi autentici. Am o slăbiciune pentru oamenii în care arde un foc, care trăiesc intens şi bucuria şi tristețea.” 

origini

Ce fel de româncă eşti ?

„Eu cred că în țara noastră zac resurse mari, mă refer la potențialul uman, dar care nu sunt exploatate ndeajuns. România are trecutul pe care îl are şi nu e tocmai cel mai prielnic pământ pentru dezvoltare individuală.  Asta e marele meu regret. Sunt o româncă care îşi iubeşte țara, dar nu e chiar cel mai dulce sentiment.  Cu toate astea, ce pot trăi aici, atunci când stau de vorbă cu bunicii de la țară, atunci când călătoresc şi văd toată frumusețea, atunci când gust o bucat tradițională românească, atunci când ascult o melodie lăutarească veche, nu trăiesc nicăieri in lume.  Am descoperit multe locuri şi mulți oameni de o autenticitate care mă răscoleşte şi acum.” 

alexandra

Cum ți-a venit ideea de a crea H art Shop ? 

„A fost ceva spontan, cu toate că de mică mi-am dorit să fac ceva creativ. Lucram în televiziunea şi la un moment dat am avut o iluminare. Din momentul în care am luat decizia să lansez acest proiect, am fost foarte determinată, mi-am asumat toate riscurile şi am muncit mult.

Intre idee şi prima geantă vândută s-au scurs câteva luni bune, timp în care am lucrat la branding, am făcut achizițiile necesare, am invățat să cos, am invățat cum reacționează materialul la acțiunile mele, şi toate celelalte detalii de care e nevoie pentru a face un client fericit. Am cerut feedback clienților şi comentarille pozitive primite m-au impulsionat să merg mai departe, să îmi perfecționez metoda de lucru şi să cer mai mult de la mine.”

Ce te-a determinat să îți numeşti brandul H art Shop ?

„E un joc de cuvinte, ideea numelui a fost la fel de spontană ca şi ideea proiectului. Eu lucrez din suflet, îmi face plăcere, nu este un chin, chiar dacă munca nu e tocmai facilă şi necesită mult timp şi multă energie.’H art’, ‘heart’, inimă în engleză, genți cu suflet. Cam asta e ideea numelui şi recunosc că nu mi-a venit pe cale rațională, aşa am simțit.”

Ce fel de produse propui ? Cui ?

„Majoritatea produselor sunt unicat, dar lucrez şi în serie mică. Pe mine unicatul mă atrage în ideea că oamenii sunt unici. Gențile pe care le fac sunt neconvenționale. Nu respectă regula genții clasice, aşa cum a fost ea creată. De exemplu, folosesc rareori căptuşeală, doar atunci când e imperios necesar. In rest, îmi place atingerea pielii. E fină şi delicată. Pun foarte mare accent pe calitate în schimb, chiar dacă am simplificat procedura de lucru, nu fiindcă imi crează dificultăți, ci fiindcă asta mi se potriveşte. Tin mult la cusături trainice. Pielea are o viață mai lungă decât alte materiale în general, şi lucrez în aşa fel încât şi cusăturile să fie la fel de longevive. Finisajele le adaptez în funcție de ce îmi doresc ca produs final. Dacă îmi doresc să fac o geantă „trash”, finisajele vor fi mai puține, dar alegerea pielii în acest caz va fi în centrul atenției. Desigur, am şi modele care respectă întocmai procedurile clasice.

In general, publicul meu e reprezentat de femeile tinere, până în 40 de ani, dar am avut surpriza să am şi cliente care depăşesc cu mult această vârstă. Toate sunt femei care vor altceva, ele găsesc in geanta „H art shop” ceva inedit, ceva care le surprinde.”

h art shop

Vorbeşte-mi puțin despre colecția „Origini” … Cum ai ajuns la această temă, ce surse de inspirație ai avut ?

„La un moment dat am început să mă simt atrasă de tradițiile româneşti.  M-am reorientat, de unde eram, spre origini. Sunt atrasă irezistibil de țesăturile tradiționale româneşti şi ruseşti. Găsesc în ele mister, poveste, căldură şi magie. Sunt fermecată. Si nu numai de țesături… Acelaşi impact îl are asupra mea o lingură de lemn pictată sau sculptată, un vas din lut lucrat manual, lucrătura unei ii româneşti, sau un motiv pictat pe o casă tradițională românească. Românul e un mare artist, uneori fără să vrea.

Colecția ‘Origini’ este o fuziune între contemporan şi tradițional. Mi-e foarte dragă şi mă reprezintă foarte bine.  Materialele pe care le-am folosit sunt adaptate la nevoile concrete ale clientului. Sunt foarte rezistente. Si alături de asta stă elementul tradițional, acea bucățică de țesătură care te trimite cu gândul la tradiție.

O serie de genți sunt ‘gata de purtat’ zi de zi, iar o serie sunt speciale, pentru ocazii sau pentru ținute mai studiate (seria metal, aur si argint). Colecția a avut un impact foarte bun la public. Voi încerca să nu mă îndepartez pe viitor de conceptul acesta, chiar dacă voi schimba detaliile de care ma folosesc.

Ultima colecție are ca detaliu broderia cu fir de mătase, alt element care mie îmi spune o poveste.”

O amintire caldă, dragă din copilărie/adolescență ?

„Foarte simplu, prima copilarie, vacanțele la țară, la bunici. Mereu îmi vin în minte diminețile de vară în care ieşeam desculță prin iarbă şi simțeam roua rece. Si apusurile de soare pe care le vedeam de pe un deal, de sus, un moment în care totul era cufundat într-o linişte sfântă. Nu au preț aceste amintiri.”

Care sunt locurile din Bucureşti sau din țară unde te simți acasă, unde te regăseşti, unde îți place să faci o escapadă ? 

„Mă simt ca acasă când mă întorc acasă, în oraşul natal. Câteva zile.

Mă regăsesc în natură.

Nu am un loc preferat  în România, însă am o slăbiciune pentru Transilvania şi pentru Maramureş, acolo regăsesc eu spiritul autentic românesc.”

Ce artişti români apreciezi ? 

„Brâncuşi, Nichita Stănescu, Tristan Tzara, Marin Sorescu, Mircea  Eliade. Nume care răsună în orice minte, dar sunt foarte mulți aceia pe care ii apreciez, actori, scriitori, pictori etc.  Apreciez viața din operelele lor.  Ca artă, mă impresionează ceea ce este viu. Si ceea ce vorbeşte pe graiul meu.  Nu intelectualizez arta, pentru mine e simțire.

Printre artiştii din zilele noastre, îmi plac Radu Beligan, Maria Răducanu, Tudor Gheorghe, Ada Milea. Iar nume cunoscute. Dar îmi plac  şi unii pictori care stau ascunşi în atelierele lor şi pe care nu îi cunoaşte nimeni.”

targ

H art Shop mâine ?

„Momentan lucrez singură la tot ce înseamnă „H art Shop”: achiziții, proiectare colecții, promovare, distribuție, imagine (şedințe foto), plasare. Asta inseamnă foarte  multă muncă, ceea ce mă limitează la un anumit număr de genți pe care le pot face lunar. Pe viitor, îmi doresc să găsesc câteva mâini drepte, pentru a putea să produc mai mult. Si mi-aş dori foarte mult şi să depăşesc granița țării noastre.  Imi doresc să mă extind,  iar aceasta va  fi prioritatea mea în anul ce urmează.”

Alexandra Irinciuc in 5-10 ani ?

„Nu îmi planific viața pe mai mult de un an.  Am în vizor doar să învăț cât pot învăța, să evoluez, şi să rămân vie. Cum îți spuneam, îmi place să fac atât de multe lucruri ! Cum sunt o persoană spontană, n-aş putea şti astăzi ce idee îmi vine mâine :-).”

Pentru a descoperi actualitățile H Art Shop, târgurile şi magazinele unde vă puteți procura produsele sau o puteți întâlni pe Alexandra, urmăriți pagina Facebook dedicată brandului.

Andreea

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.