Sută la sută românesc

comments 2
FABRICAT ÎN ROMȂNIA, GȂNDURI

Apar din ce în ce mai multe articole cu privire la alimentele pe care le consumăm. Din ce în ce mai multe studii de caz ce ne arată felul în care sunt procesate produsele alimentare și substanțele care sunt injectate pentru a spori creșterea culturilor și a animalelor. Tot mai multe video-uri care ne arată cât de nocivi sunt stabilizatorii și sintetizatorii din produse. Tot mai multe avertizări asupra felului în care sunt ascunși anumiți agenti sintetici în produse sub denumiri neconcludente. Un vechi proverb românesc spune așa: nu există fum fără foc.

Sub o mască frumos sculptată a „normelor UE”, conformitatea sau neconformitatea produselor nu prea are nicio legătură cu sănătatea populației ci mai degrabă cu „sănătatea” industriei alimentare și a marilor producători. Îmi vine greu să cred că laptele care e muls cu mâna și dus cu găleata e „neconform” sub pretextul că are germeni, în schimb laptele care trece printr-un aparat și niște țevi spălate cu detergenți speciali apoi prin furtune ca de pompieri în cisterne  e „conform”.

Copil fiind, eram obișnuită cu zarzavaturile din piață, de la țărani și cu lactatele de țară. Criteriile după care se vedea prospețimea unui produs erau destul de clare. Merele aveau viermi, iar laptele se strica după câteva zile. Ouăle se deosebeau între ouă de la păsări și ouă de ciocolată. Acum, aud că există ouă fabricate în China. Fabricate! De oameni!

Mâncăm și nu știm ce mâncăm. Murim și nu știm de ce. Trăim într-o epocă în care un laptop rezistă 6 luni, iar o cutie de lapte 1 an.

Țările civilizate au devenit pentru noi un etalon. De multe ori, în România, referirea la societățile civilizate are din oficiu o conotație pozitivă. Dar oare așa să fie? „Civilizația” nu vine oare la pachet cu industrializarea și cu implementarea diferitelor tipuri de norme? Pachetul de civilizație nu este oare comercializat în supermarket având pe lista de ingrediente acele denumiri chimice greu de pronunțat?

Din fericire, România este încă suficient de „în urmă” și încă mai există loc pentru natură și produse naturale. Încă mai există piețe în care vin țăranii să-și vândă legumele din grădină, iar bunicii noștri încă mai știu pe cineva care are vacă și vinde laptele proaspăt muls. Încă mai există oameni care vând lactate, fructe și legume în fața curții și apicultori care vând miere naturală.

by roxana 6 1

Photo credits: Roxana Deac

by roxana 5

Photo credits: Roxana Deac

by roxana 1

Photo credits: Roxana Deac

Deși nu mai locuiesc în România de vreo 2 ani, am încercat să mai aflu de astfel de locuri fie prin viu grai, fie virtual, așa că am făcut o listă cu alternative ale supermarketurilor de unde încă vă puteți aproviziona cu produse sănătoase.

546344_118945484896284_1949974579_n

sursa: pagina oficială Facebook

Cutia Țăranului – o idee nemaipomenită de a reinvia legătura dintre producătorii tradiționali și consumatorii moderni. O alternativă la supermarketuri și la produsele acestora a căror proveniență lasă de dorit. O invitație la o alimentație sănătoasă și naturală.

Cum funcționează? Accesați website-ul http://cutiataranului.ro/blog/ și urmați instrucțiunile. Principiul este de a vă abona la o cutie ce are un preț fix, iar un țăran recunoscător a cărui cutie ați ales-o vă va livra cutia cu produsele respective în fiecare săptămâna. Conținutul cutiei variază în funcție de produsele alese și de sezon, însă prețul rămâne fix. Simplu, nu-i așa?

Piețele volante – cred că acest tip de piețe se găsește mai peste tot în România.

by roxana 13

Photo credits: Roxana Deac

Magazinele naturiste (de tip Plafar) – se găsesc pretutindeni în România. Sunt incredibil de ieftine și conțin tot felul de produse naturiste: toate tipurile de semințe la care nici nu v-ați fi gândit, uleiuri, cereale, medicamente, suplimente alimentare, vitamine, produse cosmetice etc. Tot ce aveți de făcut este să vă interesați puțin de proprietățile și utilizarea produselor respective.

11209769_389667784554063_2956999174048451316_n

sursa: pagina oficială Facebook

PlatFerma – sau „Platforma fermierilor români care (re)unește gurmanzi și fermieri”, pentru a cita prezentarea lor.  O platformă de informare depre hrana sănătoasă din România și despre fermierii care o produc. O bibliotecă a produselor românești, proaspete sau conservate. Sprijină relația dintre consumatori și fermieri. Conține o Hartă a fermelor – pentru mai multe informații cu privire la ferma cea mai apropiată, iar fiecărei ferme îi corespunde un Portret de fermier – pentru mai multe informații cu privire la sursa hranei.

Mai multe informații pe website-ul oficial.

Andrada

 

2 Comments

  1. Mulțumim, Andrada, pentru c-ai aruncat (din nou) un ochi pe PlatFerma și ne-ai menționat dorința de a vedea cât mai mulți gospodari din România adunați la un loc, pe Harta Fermelor.

    Tu ce fermier/gospodar/producător din zona ta (Moldova, parcă) ne-ai putea recomanda tuturor?

  2. LivelyRomania

    Cu mult drag! Noi ne bucurăm să vedem că există astfel de inițiative în România și încercăm să dăm sfoară în țară în măsura în care putem. 🙂 Din păcate, deoarece nici eu, nici Andreea nu mai locuim în țară de ceva vreme, ne este puțin cam greu să recomandăm pe cineva momentan, însă cum auzim ceva, vă dăm de veste. Mult spor!

Lasă un răspuns