Biciclind prin România: satele Peștera și Măgura
Satele Peștera și Măgura trebuie trecute pe lista cu locuri „de văzut” din România! Situate în Parcul Național Piatra Craiului, având masivul Piatra Craiului pe de-o parte și munții Bucegi pe cealaltă parte, satele pastorale Peștera și Măgura ne cuceresc prin pitorescul și simplitatea lor. Drumurile de țară bătătorite, oamenii calzi și gospodari, liniștea și armonia ne transpun, parcă, într-o veche baladă românească.
Deși nu multă lume știe de aceste două sate, ele aparțin de comuna Moieciu, fiind partea mai „sălbatică” a zonei turistice Bran-Moieciu. De curând, ele au intrat chiar și în patrimoniul UNESCO.
Peisajul superb, oamenii primitori și drumurile de țară puțin circulate fac din această zonă un loc perfect pentru bicicleală, deși pentru un începător traseul ar putea fi puțin solicitant, fiind multe urcușuri și coborâri pe parcursul drumului.
Noi vom porni pe acest traseu din Cheile Grădiștei, însă puteți porni și din Bran, Predeluț sau Moieciu. După ce vom traversa cele două sate, vom ajunge în Zărnești, apoi în Râșnov. Din Râșnov continuăm pe drumul obișnuit către Brașov.
Detalii traseu:
Cheile Grădiștei – Moieciu – Peștera – Măgura – Zărnești – Râșnov – Cristian – Brașov
Lungime totală: 54 km
Diferență de nivel aproximativ: 650 m
Grad de dificultate: mediu
Timp de parcurs: 5-6 ore
Echipament necesar: cască, pelerină/hanorac de ploaie, wind-stopper, first layer, pompă + cameră de schimb, alimente energizante, apă
Hartă:
Harta detaliată aici.
După cum spuneam, vom porni din Cheile Grădiștei către Moieciu de Jos. La intersecția cu E574, virați stânga apoi, după aproximativ 150 m, veți vedea o stradă la dreapta cu indicator către Peștera, dacă nu mă înșel. Strada se numește Zbârcioara. De aici, orientarea este destul de ușoară. Trebuie doar să nu vă abateți de la drumul principal. Până în Peștera sunt vreo 6 km de urcare, majoritatea pe drum asfaltat. Cam așa arată peisajul pe aici:
Cu cât ne apropiem de Peștera, cu atât observăm din ce în ce mai bine masivul Piatra Craiului care se înalță semeț în stânga…și ploaia care vine. 🙂
În Peștera sunt câteva pensiuni unde puteți poposi, sau adăposti de ploaie în cazul nostru. În poza următoare, se pot observa și munții Bucegi, în zare, printre stropii mari de ploaie torențială.
După acest popas forțat de împrejurări, noi ne-am continuat drumul către Măgura. Am întâlnit și un bătrânel de-al locului.. cu o poveste tristă dar cu privirea blândă…
Drumul către Măgura parcă e desprins dintr-o baladă populară, pe un platou de un verde bucuros, înconjurat de munți și de o lumină caldă. Ce-i drept, are câteva urcușuri mai solicitante, dar acestea aproape că vor păli în frumusețea peisajului. Atenție, nu vă abateți de la drumul principal căci este foarte ușor să fiți furați de peisaj și să vă rătăciți.
Din Măgura, vom începe coborârea prin pădure către Zărnești. De la strada Principală din Măgura, trebuie doar să virați la stânga când vedeți că se termină drumul. De aici, drumul este, în întregime, o coborâre către Zărnești, foarte relaxantă după tot efortul depus.
Odată ajunși în Zărnești, trebuie să continuați spre Brașov prin Râșnov și Cristian. Trebuie doar să urmați drumul principal, respectiv drumul național 73A până în Râșnov și E574 spre Brașov. Deși din Zărnești până în Brașov sunt aproximativ 20 km, tot drumul este într-o pantă ușoară descendentă, așa că nu este deloc solicitant.
Spor la pedalat!
Andrada
Pingback: Locuri românești |
Pingback: Biking in Romania: Peștera and Măgura villages - Lively Romania