Ioana Bețieanu, un aliat de valoare al organizației WWF România
România e o țară frumoasă cu oameni calzi, cu inimi mari şi deschise, cu tărie de caracter, pasiuni şi ambiții frumoase, gânduri mari pentru un viitor frumos şi echilibrat. Dar prea puțin se vorbeşte despre locurile autentice şi frumusețile sălbatice ale țării. Prea puțin se pun în valoare oamenii care fac eforturi şi luptă pentru dezvoltare durabilă, pentru ecologie, pentru made in Romania, pentru o valorizare a resurselor naturale şi umane autohtone.
Astăzi, am decis aşadar să continuăm seria portretelor cu oameni deosebiți din țară şi să o prezentăm pe Ioana Bețieanu, o tânără botoşăneancă ce şi-a dedicat anii tinereții organizației WWF România care luptă pentru conservarea biodiversității.
Povesteşte-mi puțin despre tine : cine eşti, cum te descriu prietenii, care sunt micile şi mai marile tale plăceri în viață ?
Ioana Bețieanu : „Sunt din Botoșani. Am terminat Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (cu o lucrare de licență pe analiza lingvistică a discursurilor electorale, că tot suntem în plină campanie) și un masterat în management și comunicare la SNSPA. De 11 ani trăiesc în București și mă simt bine aici, e un loc în continuă schimbare, unde mă bucur de o viață cât se poate de normală. De șase ani, o bună parte din viața mea înseamnă WWF-România, unde conduc departamentul de comunicare.
Prietenii mă văd foarte dedicată, pasionată de tot ce fac. Și mă văd rar, pentru că ultimii ani au însemnat multe, multe zile pe drum. Îmi place să fiu pe drum, nu doar pentru locurile pe care le descoperi și experiența directă cu alte comunități, ci și pentru că așa ajungi să cunoști oamenii mai bine decât oriunde, fie că vorbim de prieteni vechi, colegi sau partenerul de viață. Și nimic nu poate fi mai bun pentru relația cu ceilalți, decât cunoașterea, în tot felul de situații și departe de zona de confort.”
Ai un motto ?
Ioana Bețieanu : „Nimic nu poate părea extraordinar, până când nu descoperi ceea ce este obișnuit. ” – C.S. Lewis, Despre minuni.
Cum a început povestea ta de dragoste cu WWF şi care sunt ingredientele care mențin intensitatea relației voastre ?
Ioana Bețieanu : „Lucrez la WWF-România din 2008, când protejarea naturii nu era un subiect pe agenda publică, iar organizația noastră nu era foarte cunoscută. In primele săpătămâni am cutreierat țara cu o caravană de informare despre schimbărilor climatice ; am vorbit cu mii de oameni, iar mulți dintre ei nu auziseră de fenomenul care acum e atât de dezbătut în toate mediile. Am înțeles încă de atunci că, odată cu jobul la WWF, mi-am asumat o misiune grea, dar foarte importantă : de a contribui la schimbarea perspectivei oamenilor asupra mediului în care trăiesc, mergând, uneori, împotriva curentului. Asta implică riscul de a nu fi înțeles, dezamăgirea de a fi respins, provocarea de a fi contestat, dar și bucuria de a-i ajuta pe oameni nu doar să recunoască problemele din jur, ci și să descopere soluții.
WWF mi-a schimbat viața, și nu mă refer numai la obiceiurile de consum. WWF mi-a influențat modul de gândire cu privire la lumea în care trăim, mi-a influențat valorile, m-a așezat pe o traiectorie pe care n-o cunoșteam.”
În ce constă jobul tău propriu-zis ?
Ioana Bețieanu : „La WWF, avem privilegiul de ne crea jobul zi de zi, de a ne croi noi căi, pentru a ne îndeplini țelul. Nici o zi nu seamănă nu alta, nici un an nu seamănă cu cel dinainte, iar adaptarea e nelipsită. Așa se face că în șase ani n-am cunoscut rutina și jobul meu s-a schimbat continuu- de la specialist comunicare, la specialist pe campanii și media.
Acum am privilegiul de a coordona echipa de comunicare, 5 dintre cei mai talentați specialiști în comunicare pe care îi cunosc și care zilnic aduc oamenii de partea naturii. Ne jucăm cu instrumentele clasice de comunicare- campanii de educare sau activiste- pentru rezolvarea unor probleme de mediu- comunicăm cu presa (avem peste 2000 de apariții în presă în fiecare an și avem grijă să mergem frecvent cu jurnaliștii pe teren, în zonele unde lucrăm), gestionăm câteva website-uri, mergem în comunitățile locale unde căutăm aliați în proiectele noastre, organizăm evenimente, dezvoltăm materiale creative de informare- brosuri, postere, animații, videoclipuri… Avem multe în comun cu o agenție de PR, numai că avem un singur client : natura.
Provocarea pentru noi este nu doar să construim mesaje și campanii pe care să le lansăm către public, ci și să facem astfel încât mesajele noastre să ajungă cu adevărat la oameni, să îi provoace și să îi determine să se alieze cu noi. De aceea nu ne măsurăm niciodată succesul doar prin aparițiile in presă sau numărul de clickuri de pe Facebook. Știm că am reușit atunci când generăm un dialog in societate, în mass-media, mai ales pentru temele necunoscute de public- cum a fost, de exemplu, dezbaterea referitoare la microhidrocentrale, pe care am început-o anul trecut.”
Ce este WWF ? Care e misiunea organizației în țară ?
Ioana Bețieanu : „WWF (World Wide Fund for Nature) este o organizație de mediu internațională dedicată conservării biodiversității. A fost fondată în 1961, de către un grup de oameni îngrijorați de dispariția unor specii sălbatice din Africa. Astăzi, WWF activează în peste 100 de țări, în zone bogate în biodiversitate, cum este și ecoregiunea Dunăre-Carpați, casă pentru cele mai mari populații de urși bruni, râși, lupi, sturioni, specii de păsări și habitate rare, cum sunt pădurile virgine. Misiunea noastră este de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Pentru a ajunge acolo, e nevoie ca oamenii să înțeleagă natura, principiile după care funcționează și cărora trebuie să ne supunem și noi pentru a nu distruge echilibrul, amenințările și presiunile asupra mediului pe care le creăm sau le permitem, uneori fără să știm ce facem, pentru că suntem mânați de alte nevoi sau interese. Aici intervine și rolul nostru, al comunicatorilor pentru natură, care, de fapt, „traducem” pentru public tot ceea ce specialiștii în conservarea mediului fac în zona lor de activitate.
De exemplu, atunci când punem pe picioare un proiect de reconstrucție ecologică în lunca Dunării, specialiștii în conservare se ocupă de studiile necesare, de lucrările propriu-zise, iar echipa de comunicare e activă în comunitate, pentru ca scopul proiectului și schimbarea pe care acesta o va crea să fie bine înțeleasă de fiecare : organizăm consultări publice, evenimente, implicăm copiii în ore de educație ecologică, dacă e nevoie mergem din poartă în poartă, pentru a ne prezenta, pentru a spune deschis și clar de ce ne aflăm acolo și, nu în ultimul rând, pentru a-i asculta pe localnici și a le include punctele de vedere în soluțiile noastre.”
Proiecte de suflet la care ai lucrat de-a lungul anilor ?
Ioana Bețieanu : „Toate proiectele la care am lucrat au primit pasiune și atenție și mă gândesc cu recunoștință la absolut toate, fie că au fost 100% reușite sau nu. Campania „Salvați pădurile virgine”, din 2011, e însă un proiect pe care nu-l uit niciodată și la care mă raportez mereu. A fost prima campanie pozitivă din România dedicată pădurilor, cu un obiectiv bine formulat, o strategie bine gândită și un final fericit. Am învățat atunci extrem de multe lucruri, de la o echipă formată din cei mai buni specialiști- în publicitate, advocacy și silvicultură.
Apoi, campania Earth Hour (Ora Pământului), care a devenit tradiție în România. Am avut norocul să simt evoluția fenomenului de-a lungul anilor, fiind implicată încă de la prima ediție din România, din 2009.
Dincolo de amintirile frumoase, au fost și multe zile cu adevărat dramatice, momente în care am aflat că avem doar câteva ore să oprim o lege nocivă, sau că acțiunile noastre de a stopa proiecte ce pun în pericol natura au pierdut în fața unor interese economice. De fiecare dată, bucuriile noastre pentru proiecte sau acțiuni reușite sunt moderate, pentru că știm că în orice clipă putem pierde în alte zone…”
Proiecte frumoase în curs ?
Ioana Bețieanu : „WWF-România derulează, în prezent, peste 20 de proiecte, concentrate pe zone sălbatice, păduri, ape, specii protejate (urși, sturioni, zimbri etc), educație, advocacy. N-aș putea numi nici măcar unul care să nu fie frumos, dar vă invit să le explorați pe www.wwf.ro sau să urmăriți episoadele cele mai importante pe pagina noastră Facebook : www.facebook.com/WWFRomania.”
Ce înseamnă dezvoltare durabilă azi în România ?
Ioana Bețieanu : „Cred că ideea de a ne dezvolta durabil și de a ne exploata resursele naturale în mod rațional începe să câștige tot mai multă susținere din partea oamenilor, nu atât de în urma unei educații ecologice (cum se întâmplă in alte țări) sau a eforturilor guvernelor de a impune o strategie de dezvoltare durabilă a țării, ci ca efect al presiunilor mari și vizibile din ultimii ani : Roșia Montană, gazele de șist, OMG-uri, despăduriri, schimbări climatice, braconaj și multe altele. Tot mai mulți oameni sunt în alertă, se documentează, dezbat pe teme legate de dezvoltarea durabilă- nu doar în conferințe, ci și la bere, cu prietenii. Încet încet, se formează nuclee care pun presiune pe autorități și pe sectorul de afaceri și așa se generează schimbarea, de jos în sus. ONG-urile preocupate de mediul înconjurător sau de participarea publică au un rol important, pentru că oferă soluții, intermediază dialogul între autorități și societatea civilă, educă și canalizează eforturile colective.
România are o șansă de a se dezvolta durabil. Chiar zilele trecute am lansat Raportul Planeta Vie- ediția 2014, cel mai important studiu dedicat stării de sănătate a planetei, realizat de WWF. Se pare că România are cea mai mică amprentă ecologică din Uniunea Europeană. Biocapacitatea (resursele naturale) este la nivel vizibil superior față de alte țări europene – avem păduri naturale, care absorb mai mult dioxid de carbon decât pădurile tinere, din țările vestice; avem soluri fertile și încă puțin afectate de substanțele chimice; avem râuri cu apă curată și specii din vârful lanțului trofic, ce indică sănătatea ecosistemelor. Încă mai avem toate aceste bogății, și putem construi un viitor în care să le valorificăm în mod durabil- prin ecoturism, agricultură tradițională, management forestier durabil, reconstrucție ecologică. Provocarea noastră este să ne dezvoltăm economic, evitând greșelile altor țări, pentru care România reprezintă acum o adevărată oază.”
Cine se implică, care sunt partenerii şi susținătorii activităților voastre ?
Ioana Bețieanu : „Familia WWF e deja mare și crește continuu. Echipa noastră e formată din peste 50 de specialiști. Pentru că niciun proiect nu e posibil fără aliați locali puternici, lucrăm in parteneriat cu zeci de alte ONG-uri din țară, cu autorități publice, grupuri de acțiune locală, asociații (de studenți, pescari, proprietari de păduri sau de terenuri) sau anumite companii. Fiecare campanie e susținută de zeci de mii de români cărora le pasă de natură, iar mulți dintre ei au ales să ne susțină și financiar, prin donații.”
E lumea sensibilă la prezervarea naturii şi adeptă a unui turism sustenabil şi autentic ?
Ioana Bețieanu : „Dacă ne uităm la ultimii ani, cred că e evident pentru toată lumea cât de mult a crescut şi câtă putere prinde mişcarea ecologistă din România – şi aici e meritul tuturor organizațiilor de mediu, care zilnic poartă bătălii pe multe fronturi. Un rol crucial l-a jucat, desigur, campania Salvați Roşia Montana, care a mobilizat societatea civilă într-un mod nemaiîntâlnit în ultimii 20 de ani. Calendarul evenimentelor de mediu este tot mai bogat, iar prezența oamenilor tot mai mare, aşa cum se întâmplă şi de Earth Hour. Protecția mediului înconjurător este un subiect frecvent în dezbaterile din mass-media. Noi, la WWF, primim din ce în ce mai multe mailuri de la oameni care vor să voluntarieze pentru mediu, care ne sesizează ilegalități din ariile protejate. De asemenea, comunitățile de susținători care se formează astăzi pe Facebook, Twitter şi în alte medii sunt baza schimbărilor reale de mâine. Pentru WWF și pentru oricare alt ONG, presiunea publică e cea mai bună armă pe care o poate avea, pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit.”
Locuri frumoase şi autentice de vizitat în țară pe care le recomanzi cu căldura ?
Ioana Bețieanu : „Pentru cei care fug de turismul în masă și caută locuri autentice, de pe harta zonelor WWF aleg pădurea virgină de la Șinca Veche (județul Brașov), podișul Hârtibaciului (cu celebrele sate săsești tradiționale și trasee de poveste), zimbrii din Munții Țarcu, cătunele izolate de lume din Munții Domogled sau Drumul moștenirii maramureșene din zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului (foto). Se înțelege, în astfel de zone se calcă cu grijă și mare respect pentru natură, oameni și tradiții…
De altfel, am dus mulți musafiri străini prin locurile acestea. Bucuria și recunoștința lor pentru a le fi dat să vadă aceste tărâmuri sunt de nedescris. Am avut colegi din WWF care, intrând în pădurea virgină, au fost pe punctul de a îngenunchia. Pentru că ăsta e sentimentul pe care îl ai- că ai intrat într-un templu. Cum spuneam, România este o oază, o bucățică de planetă încă vie, pentru care mulți străini bat mii de kilometri.”
Unde vă poate întâlni lumea şi cum se poate alătura echipei WWF ?
Ioana Bețieanu : „Birourile noastre din București, Brașov, Baia Mare și Reșita au ușa mereu deschisă pentru a sta de vorbă cu oamenii. În plus, în fiecare an, în luna decembrie, la București, organizăm un soi de Ziua Porților Deschise, care se transformă de fiecare dată într-o reuniune între prieteni vechi și noi.
Încercăm să nu lipsim de la evenimentele și târgurile importante, iar de Earth Hour ne dăm întâlnire, în fiecare an, în ultima sâmbătă din martie, cu susținători din toată țara. În general, anunțăm totul pe pagina de Facebook și pe website, așa că suntem ușor de găsit.”
Un sfat, un cuvânt de rămas bun ?
Ioana Bețieanu : „Margaret Mead a spus-o cel mai bine : „nu vă îndoiți niciodată că un grup de oameni preocupați și dedicați pot schimba lumea. E singurul lucru care a reușit vreodată să o facă.””
Îi mulțumim Ioanei pentru interviu şi îi urăm mult succes în dezvoltarea tuturor proiectelor, iar pe voi vă invităm să urmăriți activitatea WWF România pe pagina Facebook şi eventual să participați activ la protejarea mediului vostru înconjurător, dând o mână de ajutor echipei WWF !
Andreea
*Credite foto: Doru Oprişan, Alexandru Spineanu, Mircea Struțeanu