Biciclind prin România: fiind biciclist, păduri cutreieram
De obicei, când lumea aude de Botoșani, dacă aude de Botoșani, se gândește la Ipotești și la casa memorială a poetului Mihai Eminescu. Mulți ar vrea să ajungă acolo, dar nu apucă să facă asta căci, literalmente, locul este cam acolo unde se agață harta în cui. 🙂 Așa că, pentru cei care nu sunt din Moldova, acest lucru devine un impediment serios. Total justificat.
Alții sunt mai aproape din punct de vedere geografic, însă, tocmai pentru că sunt aproape, aleg să viziteze alte locuri mai îndepărtate. Ironia sorții.
Nu vreau să promovez acest loc doar pentru că sunt din Botoșani, ci pentru că este un loc frumos și pentru că aveți ocazia să bicicliți prin pădurile care l-au inspirat pe Eminescu. Așa că, în loc să devină doar un obiectiv turistic „de bifat”, poate să devină o escapadă prin pădure, un picnic, puțină mișcare și voie bună.
Traseul de care vorbesc intră tot în categoria celor ușoare și relaxante, nu este unul lung și poate fi făcut în 2-3 ore de către un începător. Avantajul este că aveți suficient timp pentru a vizita casa memorială din Ipotești și lacul Mihai Eminescu, pentru a face un picnic și pentru a vă bucura de natură.
Detalii despre traseu :
Botoșani – Manolești – Stâncești – Cătămărăști – Ipotești – Lacul Mihai Eminescu – Pădurea Baisa – Hudum – Botoșani
Lungime totala aproximativ: 25 km
Timp de parcurs: 2-3 ore
Grad de dificultate: ușor
Echipament necesar: cască, hanorac impermeabil, spray împotriva țânțarilor, apă
Hartă:
Harta detaliată aici.
Traseul pornește chiar din Botoșani și străbate satele Manolești, Stâncești și Cătămărăști. Există și varianta de a merge prin Cătămărăști Deal, însă traficul este mai mare pe acolo. Până în Ipotești drumul nu este foarte spectaculos, însă destul de „românesc”, adică o să aveți ocazia să întâlniți ciobani cu oițe, căprițe și alte cele.
Până în Ipotești, un începător nu ar trebui să facă mai mult de o orǎ şi jumătate. Peisajul este deluros, iar șoseaua nu este prea circulată, ceea ce o face perfectă pentru pedalat. Dacă mergeți prin iunie, o să aveți ocazia să mâncați și dude pe gratis, căci sunt o grămadă de duzi prin Ipotești. Noi nu ne-am putut abține. 🙂
În Ipotești, casa memorială se poate vizita în fiecare zi între anumite ore. Programul complet precum și alte informații utile puteți găsi pe pagina oficială a Memorialului de la Ipotești.
La doar 15 minute de pedalat de la muzeul memorial, în inima pădurii, se găsește lacul Mihai Eminescu, o oază de nuferi galbeni și de liniște. Acolo puteți să poposiți, să faceți un picnic sau, pur si simplu, să vă bucurați de natură.
Întoarcerea se face pe un drum forestier prin aceeași pădure – pădurea Baisa – și pornește de aproape de lac. Personal, aceasta este partea mea favorită a traseului. Drumul este absolut spectaculos prin pădure, este total necirculat de mașini, iar noi am avut ocazia să întâlnim și căprioare. Are și porțiuni de deal, însă nu sunt foarte dificile. Foarte important: nu uitați de spray anti-țânțari !
Traseul prin pădure are aproximativ 7-8 km, după care veți ajunge la o șosea unde va trebui să virați la stânga spre Botoșani. De aici, mai sunt vreo 8 km până în oraș, ultima porțiune fiind puțin mai dificilă deoarece va trebui să pedalați la deal.
Sper să vă fie util acest traseu!
Andrada
PS: Click here to read the article in English
Pingback: Biciclind prin România: fiind biciclist, păduri cutreieram | FreeRider.ro - Revista de biciclete
Pingback: Biking in Romania: Moldavia - Lively Romania
Pingback: Biciclind prin România: Zimbrăria Neagră - Lively Romania