Motivele tradiționale revin la modă
Deseori mă întreabă străinii despre obiceiurile tipice româneşti, despre aspectele care diferențiază țara noastră. De cele mai multe ori, întrebările sunt orientate înspre aspectele culinare şi oamenii ar dori să guste mâncărurile noastre tradiționale. Însă, dacă stau mai bine să mă gândesc, ceea ce mă inspiră pe mine cel mai mult, nu sunt nici sarmalele, nici cozonacii sau pasca. Ce admir eu foarte mult la unii români (şi spun unii pentru că nu sunt neapărat toți aşa) este căldura lor şi capacitatea lor de a primi cu brațele deschise lume nouă la ei în casă, de a le povesti amintiri de pe vremea copilăriei lor, de pe vremea bunicilor şi de a vorbi despre tradițiile transmise din moşi-strămoşi. De câte ori nu mi-a povestit bunica despre vremea când țesea prosoape şi covoare la război ? De câte ori la serbările de la grădiniță nu ne-am imbrăcat cu toții în costume tradiționale româneşti ? De câte ori nu am auzit pe la nunțile cele mai moderne muzică populară şi nu am văzut invitați de onoare care îmbrățişează cu drag şi transmit noilor generații dragostea pentru trecut, pentru obiceiurile şi cultura populară ?
La un moment dat, acum câțiva ani, când consumerismul se răspândea cu viteza luminii şi toată lumea alrga să îşi cumpere ultimele haine la modă în Europa Occidentală sau în Statele Unite, aveam impresia că artizanatul românesc şi moda românească urmau să se stingă încet-încet şi motivele tradiționale erau destinate dispariției. însă, din fericire, oamenii nu s-au lăsat duşi de val, nu au uitat complet de identitatea românească şi de trecutul nu atât de îndepărtat. Nu demult am descoperit două ințiative care pun în valoare talentul creatorilor şi artizanilor români :
– „brandul” Adrian Oianu, ale cărui actualități le puteți urmări pe pagina lor de Facebook
– şi atelierul dnei Mihaela-Iuliana Dumitrescu, La Blouse Roumaine – Demetria.
Ambele inițiaitive sunt demne de admirație pentru că reuşesc cu desăvârşit talent să readucă la modă motivele tradiționale româneşti, alteori asociate cu imaginea prăfuită a costumelor bunicilor şi strabunicilor. Astăzi însă, aceste surse de inspirație s-au dovedit a fi profitabile atât pe plan financiar, cât şi spiritual. Motivele şi costumele populare nu mai sunt un apanaj al trecutului, ci articole vestimentare la modă care permit afirmarea unei identități naționale şi al unui spirit românesc.
Mihaela-Iuliana Dumitrescu, al cărei atelier a fost deschis în Bucureşti cu aproximativ 10 ani în urmă, ne vorbeşte astăzi despre pasiunea şi activitatea sa. Ea este animată de „o mare pasiune pentru portul nostru strămoşesc, o mare dragoste pentru frumoasele noastre motive ornamentale, stilizările pline de farmec, cromatica, punctele de cusătura tradiționale, într-un cuvânt meşteşugul confecționării hainelor”.
Ce vă inspiră broderiile şi ornamentele româneşti?
„În copilărie, îmi petreceam vacanțele de vară la bunicii şi străbunicii mei şi îmi amintesc cu mult drag odăile frumos împodobite cu vechi obiecte de artă populară, scoarțe, carpete, ştergare țesute la război şi vopsite cu pigmenți naturali, fețe de masă şi costume naționale, brodate cu frumoasele noastre motive. Bunicile mele coseau enorm şi am păstrat lucrul, cărțile şi caietele lor cu modele desenate. Străbunicii mei au avut ateliere la Pietroşița, unde se țeseau covoare din lână, aşa că mi-ar plăcea să cred că mi s-a transmis puțin din pasiunea lor pentru arta populară românească. Îmi place să descopăr semnificația motivelor cusute, insă sunt foarte atrasă de motivele florale sau cele pur decorative.
Astăzi, în atelierul meu din Bucureşti folosim programele, maşinile şi utilajele moderne de brodat, dar realizăm şi cusături manuale şi accesorii croşetate sau împletite. Facem cu mult drag hăinuțe pentru bebeluşi, copii, adolescenți, mămici şi tătici, inspirate din veşmintele tradiționale româneşti.”
Ce valori doriți să transmiteți prin această activitate şi produsele comercializate ?
„În ultimul timp românii s-au întors cu fața la tradiții şi obiceiuri. Vremurile au fost mai grele, iar acum, revenim la starea noastră firească. Păstrăm în ADN-ul nostru traditțile, obiceiurile, portul şi folclorul strămoşesc. E foarte trist că sunt şi români plecați în străinătate care îşi botează copiii cu nume străine, nu-i învață limba română, care privesc cu dispreț neajunsurile din țară, starea drumurilor, sistemul care nu funcționează şi se bucură că ei nu mai fac parte din „mizeria” de aici. Ar fi un exercițiu minunat să vorbim frumos despre țara noastră, despre semenii noştri, să credem în noi şi într-un viitor bun, pe care chiar îl merităm.”
Care sunt categoriile de produse care se vând cel mai bine şi sunt solicitate cel mai mult ?
„Sunt momente când vindem mai mult articole pentru copii, de exemplu cu ocazia serbărilor şcolare sau evenimentelor tematice. Iile pentru doamne se vând mai bine vara, iar iarna se caută vestuțele cu blăniță şi paltoanele din lână.”
Cine sunt clienții dumneavostră ? Particulari sau organizații, grădinițe, trupe de teatru, dans, etc. ?
„Am lucrat pentru toate categoriile enumerate. Mulți artişti abordează muzica românească veche şi au nevoie de ținute de scenă, inspirate din portul popular. Români din țară sau străinătate aleg să-şi organizeze evenimentele importante în stil tradițional, aşa că lucrăm trusouri pentru botez cu costumaşe populare şi foarte des întreaga familie doreşte să poarte costume stilizate.”
Aveți un catalog sau se lucrează la comandă ?
„Toate articolele sunt lucrate la comandă, după măsurile clienților, iar catalogul nostru de prezentare este chiar blogul nostru www.LaBlouseRoumaine.ro. Clienții noştri aleg modelele şi pot schimba motivele şi culorile broderiilor. Au libertate deplină.”
Proiecte pentru viitorul apropiat ?
„Lucrez la o colecție de rochii pentru mirese, din mătase, cu broderii stilizate şi foarte multă dantelă inserată, iar în primăvară voi organiza o şedință foto, într-un loc plin de istorie.
De asemenea, îmi doresc să îmbunătățesc şi oferta pentru bărbați. Bărbații sunt foarte sensibili la tradiții şi vin cu temele foarte bine făcute atunci când îşi comandă o cămaşă. Studiază cu multă atenție motivele cusute, vor anumite combinații de culori, anumite croieli şi finisaje foarte bune.”
Ca să fiu sinceră, trebuie să recunosc că de multă vreme nu am mai purtat o ie sau o fustă/fotă ornamentată frumos, dar privind cu atenție articolele vestimentare autohtone disponibile astăzi, presimt că nu va mai trece mult timp până la o astfel de achiziție 😉 .
Andreea
PS: Click here to read the article in English
Pingback: Folclorul se urbanizeazǎ | GȂND NOU
Pingback: Traditional motifs are fashionable again | HELLO ROMANIA
Pingback: Traditional motifs are fashionable again | HELLO ROMANIA
Pingback: Folclorul se urbanizeazǎ - Lively Romania