Alice Botnarenco

Despre Alice Botnarenco, cămăși românești și femei în afaceri

comments 2
FABRICAT ÎN ROMȂNIA, OAMENI

Despre Alice Botnarenco, cămăși românești și femei în afaceri

Antreprenoriatul e un subiect pasionant în această perioadă. Numeroase sunt tentativele de lansare de firme atât în țară cât și în afară. Unii oameni reușesc pariul, alții eșuează.

În acest articol-interviu vă invităm să descoperiți o femeie de succes din România cu suflet de antreprenor. Este vorba despre Alice Botnarenco. Ea este fondatoarea comunității „Femei în Afaceri” și creatoarea brandului ALISIA ENCO, cunoscut mai ales pentru cămășile business cu o tușă creativă / artistică, deseori inspirată din cultura românească.

Care este parcursul dumneavoastră în câteva cuvinte ?

Alice Botnarenco : „Am pornit pe calea antreprenoriatului de la vârsta de 23 de ani. Cu o primă afacere în domeniul auto, mai exact o firmă de închiriere de maşini.

În 2009 am început să pun bazele comunității „Femei în Afaceri”. Este vorba despre o asociație non-profit ce se adresează femeilor antreprenoare sau celor care lucrează în companii.

În 2014 m-am pregătit pentru o nouă afacere şi mi-am lansat brandul de cămăşi ALISIA ENCO.

De-a lungul acestei perioade am fost implicată în proiecte adiacente : de la propria emisiune radio şi TV până la programe de mentorat pentru tinere şi participări la evenimente internaționale ca speaker.”

Despre femeia Alice Botnarenco

Daca ar fi să vă faceți autoportretul uitându-vă în oglindă, ce ați spune despre femeia Alice ? Cum este ea ?

Alice Botnarenco : „O femeie ambițioasă, deschisă spre provocări şi zona creativă. Motivată mai degrabă de schimbări decât de confort şi inerție. Muncitoare, atentă la detalii, pe alocuri perfecționistă. Nu-mi plac extremele de niciun fel şi cred că mă defineşte echilibrul şi încrederea că toate până la urmă se rezolvă aşa cum trebuie, fără eforturi supraomeneşti. Însă pentru asta mai am de lucru la a-mi cultiva răbdarea… Sunt o combinație de spirit curajos şi creativ pe de o parte, şi pe de altă parte doritor de rădăcini. Îmi place să experimentez, însă cu cei dragi alături. Nu m-am putut desprinde niciodată de familie şi nici nu-mi doresc asta vreodată.”

Cum vă văd şi vă descriu apropiații dvs ?

Alice Botnarenco : „Îmi place să cred că m-ar descrie aşa cum mă văd şi mă simt eu însămi : o femeie puternică, deschisă la provocări, creativă, optimistă, în esență fericită.”

De ce anume sunteți foarte mândră şi publicul nu ştie ?

Alice Botnarenco : „Sunt mândră şi fericită de faptul că în această perioadă am devenit mama unui băiat frumos şi isteț. Accentul pus pe viața de familie din ultima perioadă mi-a completat perspectiva asupra vieții mele. M-a maturizat şi m-a îmbogățit sufleteşte.”

Ce anume din cultura românească vă defineşte ?

Alice Botnarenco : „Mă regăsesc în creativitate, care este o trăsătură definitorie a românilor. Personal mă plictisesc repede de ceea ce ajung să stăpânesc bine şi am nevoie să sparg rutina. Am nevoie să-mi folosesc ideile. Mă inspir de unde pot şi-mi place să cred că, la rândul meu, inspir alți oameni.”

Care sunt locurile preferate din România ?

Alice Botnarenco : „România e o țară inepuizabilă în materie de frumusețe a locurilor. Şi nu doar frumusețe, ci şi varietate de opțiuni de a-ți petrece timpul şi de a călători. Eu sunt o iubitoare de mare, plajă, soare. Am câteva locuri intime pe malul mării în România care se întind de la nord la sud, din Mamaia până în Vama Veche. Sunt locuri pe care le regăsesc în fiecare an şi în care mă întorc să mă reîncarc.

Îmi place nordul pitoresc al României, zona Maramureşului. Acolo e păstrată o anume puritate a obiceiurilor, a oamenilor şi o frumusețe nealterată a locurilor. Acolo e România atemporală, ca un muzeu cu detalii estetice, în aer liber. Motivele tradiționale de pe cămăşile ALISIA ENCO sunt inspirate de România şi merită ca o lume întreagă să le cunoască.”

Mâncărurile româneşti preferate ?

Alice Botnarenco : „Mămăliguța cu brânză şi smântână, cel mai minimalist-gustos fel de mâncare din bucătăria românească. Asta pentru că sunt o adeptă a simplității cu gust : ingrediente locale, gătite bine, în combinații potrivite. România are gust în mâncăruri, dar nu venit neapărat din sofisticare, ci dintr-o creativitate naturală şi din pasiunea de a găti.”

Proverbul preferat ?

Alice Botnarenco : „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face’. Regula de aur a moralei umane şi totodată igiena de bază a relațiilor dintre oameni. Cred că aceste puține cuvinte conțin cel mai mare şi constant adevăr la care ne putem raporta în toate relațiile noastre cu ceilalți.”

Persoane de urmat / admirat astăzi în țară ?

Alice Botnarenco : „Admir antreprenorii – femei sau bărbați – care au curajul să creeze valoare prin forța minții lor şi prin muncă cinstită. Nu pot da nume, căci sunt prea mulți. Cunosc multe femei extraordinare care în domeniul lor au curaj, onestitate, pasiune şi chef de muncă. Cunosc lideri care au creat business-uri frumoase, nu doar profitabile, la care muncesc şi contribuie oameni mulțumiți.

România însăşi se schimbă de la firul ierbii, de jos în sus, de la oamenii cu valori şi care îndrăznesc să facă ceva pentru viața mai bună pe care şi-o doresc.”

Despre brandul ALISIA ENCO

Sunteți creatoarea unui brand fashion pentru femeile în afaceri …

Alice Botnarenco : „Este un business care mă defineşte şi mă împlineşte. Am pornit de la un Manifest pe care l-am formulat încă de la început, în calitate de organizatoare de evenimente de networking pentru femeile de afaceri din România. Observându-le aspectul, mi-a venit ideea că aş putea să le inspir şi în alegerea ținutelor, nu doar să le pun în legătură în cadrul evenimentelor.

Am observat peste tot cămăşi, în diferite combinații, ca un fel de leitmotiv destul de monoton. Atunci mi-a venit ideea că aş putea propune reinventarea cămăşii de business într-o cheie nouă. Mai creativă. Cu ceva mai mult curaj şi eliberată de inhibitțile a ceea ce obişnuim să considerăm rigori în business.

Totul a pornit cu cămaşa albă simplă, ‘signature’, din cel mai bun bumbac, cu o croială impecabilă şi finisaje…fine. Apoi ideile s-au croşetat din aproape în aproape şi am creat colecții inspirate din motivele tradiționale româneşti, din modele greceşti (o destinație foarte dragă mie) sau cu diverse tematici care au culoarea în centru. În business, ca şi în viață în general, femeile au nevoie de culori, de texturi versatile şi pattern-uri creative, cu elemente de surpriză.

Reinventarea ținutelor clasice de business nu se face doar printr-o abordare creativă a piesei centrale (cămașa), ci și prin suma de accesorii care pot completa o ținută. De la gulere, eșarfe și manșete la broșe și cravate feminine. Sau prin piesele complementare de tip poncho, vestă, cardigane. Colecția s-a îmbogățit treptat, pentru o ținută completă, versatilă, degajată și optimistă. Ca femeia care ajunge să le poarte.”

Unde se pot achiziționa produsele?

Alice Botnarenco : „Mă bucur să spun că toate produsele ALISIA ENCO se pot cumpăra online (www.alisiaenco.com), de oriunde ai fi.

În România, acestea se pot comanda de pe www.alisiaenco.ro, cât și din showroom-ul situat în București.”

Despre comunitatea „Femei în Afaceri”

Sunteți fondatoarea organizației “Femei în Afaceri”. Ce anume a motivat această inițiativă ? Care e scopul proiectului ?

Alice Botnarenco : „De foarte tânără am fost atrasă de mediul de business. Pe măsură ce network-ul meu personal de contacte se lărgea, am avut revelația faptului că femeile chiar au ceva de spus în business. Prin componenta de empatie, creativitate și echilibru pe care o pot aduce. De aici la ideea de a pune pe picioare o organizație dedicată leadership-ului feminin n-a fost decât un pas.

Misiunea ‘Femei în Afaceri’ e aceea de a funcționa ca o sursă de inspirație pentru femeile interesate să evolueze profesional (prin interviurile, evenimentele și știrile prezentate). Este de asemenea și o platformă de conectare a femeilor și de promovare a afacerilor conduse de acestea. www.femei-in-afaceri.ro

Femeile – cu profil de antreprenor, freelancer sau manager în corporații – au dovedit pe parcursul acestor ani că se pot inspira reciproc, se pot ajuta și pot face business împreună. Poate într-un stil ceva mai relaxat decât bărbații: cu mai puțin ego, cu mai multă dorință de a face bine în jurul lor. Şi nu în ultimul rând, cu o componentă estetică pronunțată. Există multe femei în organizația ‘Femei în Afaceri’ care activează în domenii creative, preocupate de frumos și asta mă bucură.”

Evenimente, planuri de viitor ?

Alice Botnarenco : „În acest moment lucrăm la îmbunătățirea site-ului ‘Femei în Afaceri’, ce activează ca o revistă online de business. Ne propunem să continuăm ceea ce am început în 2009 și să adaptăm comunitatea la provocările de business actuale, care nu sunt puține. Leadership-ul masculin și feminin deopotrivă trec prin mutații mari generate de tehnologie, de noile raporturi dintre generații și de mișcările mari de forțe din piața muncii de peste tot. Învățăm odată cu timpurile să ne adaptăm și însăși provocarea asta ne ține vii și, neapărat, creativi.

Cât despre ALISIA ENCO, există câteva idei noi care abia așteaptă să prindă contur și care vor fi comunicate la momentul oportun.”

Andreea

Français / English

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

2 Comments

  1. Pingback: Meet Alice Botnarenco, a successful Romanian business woman - Lively Romania

  2. Pingback: A la rencontre de la créatrice roumaine Alice Botnarenco - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.