Fabrica Re-Evoluție : Franța România Europa Împreună

comment 0
GȂNDURI

Fabrica Re-Evoluție : Franța România Europa Împreună

Subiectul frontierelor europene, al omului și al super-omului, creativitatea, inovația și diferitele forme de colaborare sunt motive de discuție ce se regăsesc din ce în ce mai des pe buzele noastre. Într-adevăr, sunt teme de interes major pentru tinerii europeni, și nu numai pentru ei de altfel.

În aceast perioadă caracterizată de interesul din ce în ce mai mare pentru cooperare la nivel artistic, literar, economic, politic și social în cadrul Europei, s-a născut un nou proiect ambițios și plin de sens. Este vorba despre Fabrica Re-Evoluție (Franța România Europa Împreună). Acest proiect este o inițiativă ce se desfășoară sub labelul Sezonului România – Franța 2019*.

*Focus pe Sezonul Încrucișat România-Franța 2019

Încă de la crearea sa în 1985, Sezonul Încrucișat consistă într-o multitudine de evenimente polivalente, culturale, artistice, științifice, economice și/sau politice. Orientat spre viitor, acest Sezon va pune un accent important pe inovație, pe partea de creație artistică, pe tineri, pe mișcare / evoluție. Subiectul francofoniei va fi central de asemenea. Este și ocazia de a construi un dialog între patrimoniu și contemporaneitate, bazat pe o moștenire comună și pe un viitor ce urmează a fi construit împreună. Desfășurarea Sezonul România-Franța 2019 coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial.

Evenimentul va debuta cu Sezonul României în Franța (27 noiembrie 2018 – 14 aprilie 2019). Apoi va continua cu Sezonul Franței în România (18 aprilie 2019 -14 iulie 2019).

Născut dintr-o voință politică comună, Sezonul are vocația de a întări legăturile economice, științifice, culturale si de societate care unesc cele două țări. Sezonul România-Franța 2019 are astfel trei obiective majore :

> a actualiza imaginea și percepția celor două popoare unul față de celălalt,

> a arăta dinamismul și imaginația creatorilor și mediului de afaceri din cele două țări,

> a reafirma atașamentul celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.

Fabrica Re-Evoluție : Franța România Europa Împreună

O inițiativă transgenerațională cu dimensiune artistică, științifică, culturală, dar și educațională, de dezvoltare durabilă a societății. Un teren de 12 hectare. Pentru a urmări trasee ale istoriei, tradiţiilor, latinităţții și francofoniei, împărtășite în inima unui teritoriu european. Un proiect inovator care doboară frontiere și reunește mai multe limbi. O aventură perena situată în mijlocul filaturii Românofir din Tălmaciu (la doar 18km distanță de Sibiu). Un vast laborator de idei și creativitate ce va genera un program bogat în culori „Albastru Alb Galben Roșu”.

Fabrica Re-Evoluție e menită așadar să devină un spațiu al inovației, un spațiu de construcție, transmitere și participare. Un spaţiu de libertate și expresie accesibil tuturor, amprentă a cunoașterii și interculturalităţii. Un spațiu dedicat colaborărilor și schimburilor cu miză artistică, știinţifică, culturală și socială cu vocație europeană.

Fondatorii Fabricii Re-Evoluție

Această fabrică este construită de Laurent Schuh și Nathalie Saïdi (cunoscută și sub numele de Litana Soledad) din partea Les Arts Et Mouvants*, și Constantin Lotrean**, proprietarul Filaturii Românofir, sub patronajul a două mari personalităţi: Silviu Purcarete și Georges Banu, alături de numeroși parteneri meniți să asigure echilibrul public-privat.

* Focus pe „Les Arts Et Mouvants, à l’endroit des mondes allant vers”

Este vorba despre o asociație de producție, creație, mediație culturală și de sensibilizare cu o puternică orientare înspre spectacolul viu. Evenimentele organizate îmbină armonios diverse forme de artă, expresie și mișcare. Preocupația lor principală este aceea de a „crea împreună”. O căutare permanentă de a reuni identități multiple, de a depăși frontierele lingvistice și de a reuni diverse „familii artistice”. Câteva exemple de evenimente colective realizate :

  • Realizarea unei Fabrici Urbane în 3 etape (« Ô ! Le XXIe Cycle ») la Paris în perioada 2012 – 2013, cu ajutorul a 50 de parteneri și 200 de participanți, artiști, oameni de știință, asociații, comercianți și grupuri de oameni.
  • În iunie 2015, realizarea unei fabrici rurale în aer liber la Saint-Mathurin-sur-Loire, cu implicarea a 300 de complici – participanți, artiști, oameni de știință, asociații, comercianți și locuitori ai regiunii. 
Cine este Laurent Schuh?

Laurent este foarte atașat de România. Această relație intimă e determinată în primul rând de ADN-ul și rădăcinile pe care le are. Bunica din partea tatălui era originară din Timișoara. Dar, în plus de asta, destinul său a devenit inseparabil de cel românesc. Ṣi asta în mare măsură datorită întâlnirii fructuoase cu regizorul Silviu Purcarete, pe care l-a cunoscut acum 20 de ani. Împreună au realizat numeroase proiecte artistice. De aceea, în Franța, alături de asociata sa Nathalie Saïdi care împărtășește aceeași pasiune pentru spectacolul viu și România, au decis să pună în centrul creațiilor și programului lor artistic poeții și marile figuri românești :

  • „Emil & Un Cioran” : spectacol creat în 2011 și prezentat la Palatul Béhague din Paris cu ocazia Centenarului Cioran.
  • „Herzzeit, le temps du coeur / Herzzeit, timpul inimii” : creație inspirată din corespondența dintre Paul Celan & Ingeborg Bachmann, prezentată în 2013 la Institutul Goethe din Paris.
  • „Tous les drapeaux me fatiguent/ Toate steagurile mă obosesc” : performanță inspirată din opera lui Cioran și prezentată în 2015 la Festivalul de la Avignon și în 2017 la Paris.

Laurent, în calitate de „poezician” în sânul grupului „Emil & Un Visage”, continuă să organizeze concerte cu texte inspirate din scrierile lui Ghérasim Luca și ale lui Tristan Tzara.

** Focus pe Constantin Mihai Lotrean, directorul vizionar al filaturii ROMÂNOFIR

« Tică », întreprinzător cu o mare dragoste pentru istorie și cultură, dorește să inițieze un dialog între patrimoniu și contemporaneitate. De aceea a decis să deschidă filatura și să primească în sânul ei diverse forme de artă și/sau știință.

Locul geografic 

Fabrica Re-Evoluție va fi localizată în sânul filaturii Românofir din localitatea Tălmaciu. La doar 18km de Sibiu, într-o frumoasă regiune turistică din țară. 

„Am găsit o agora naturală în inima acestei uzine (încă în activitate). Prima piatră la edificiul acestei mari rețele sociale dedicate spectacolului viu. Este situată în inima României, în Transilvania, la intersecția drumurilor europene E68 și E81. Împreună cu directorul său, Constantin Lotrean, dorim să dezvoltăm aici o fabrică urbană și civică. Un proiect inovator, o construcție comună a unui spațiu deschis în care tineri artiști, amatori de artă, profesioniști de orice gen, locuitori ai regiuniii, oameni universitari, oameni de știință, studenți, liceeni și pensionari pot fabrica/toarce împreună un nou fir al societății și al istoriei.” (Laurent & Litana)

Filatura dispune de mai multe spații propice diverselor activități culturale programate : un teatru-cinema de 350 locuri, o moară de 2000 m2 pe 3 etaje și 6 platouri, o hală de 800 m2 dedicată spectacolelor, o agora în aer liber, o mare piscină, un restaurant, o cafenea, un teren de fotbal și nu numai.

Temele și programarea artistică

Fabrica Re-Evoluție : Franța România Europa Împreună va fi un loc plin de viață, în perpetuă evoluție, cu numeroase acțiuni și activități ce vor genera întâlniri și evenimente / creații pline de emoție și căldură în jurul celor 3 axe prioritare ale proiectului : Creație – Transmitere – Participare. Un spațiu al sinergiilor în jurul celor 5 teme majore în 2019 : Firul – Frontiera – Femeia – Fantoma – A locui.

  • ARTELE SPECTACOLULUI : Teatru / Dans / Circ / Teatru de marionete / Muzică / Gastronomie
  • ARTA IMAGINII : Cinematografie / Fotografie / Regie
  • ARTE PLASTICE : Sculptură / Pictură / Instalații
  • ARTĂ TEXTILĂ : Defilee de modă / Ateliere
  • LITERATURĂ & POEZIE : Ateliere / Expoziții / Întâlniri
  • ṢTIINȚE UMANE : Conferințe gesticulate
  • WEB (media / high tech) : Radio web / TV online
  • GASTRONOMIE : Banchete cetățenești și Rețete tradiționale
  • DEZVOLTARE DURABILĂ : Ateliere creative de reciclare / Conferințe
  • ARTIZANAT CONTEMPORAN : Ateliere și vânzare
GENERATION HAMLET PROJECT

Va fi de asemenea prezentată și autopsia unei fantome sub forma unui parcurs inițiatic pluridisciplinar ce va rezulta în urma mai multor laboratoare in situ care vor integra studenți din diferite universități și actori din diversele instituții teatrale partenere. Regizori și creatori precum Ana Dumitrescu, Bagheera Poulin, Silviu Purcarete, Matteo Bavera, Alexandru Boureanu vor face parte din proiect.

Re-evoluția va începe cu spectacolul „Nu mă uita!”, în regia lui Laurent Schuh la Teatrul Naţional Târgu- Mureș în care vor juca 25 de actori români și unguri. Primele 3 reprezentații vor avea loc pe 17, 18 și 19 mai 2019.

Celelalte 2 etape ale acestei re-evoluții vor fi constituite de :

  • laboratoarele „Cine este acolo ?
  • și CirConferintele de transmitere științifică „Acolo este întrebarea”

… care se vor desfășura în inima filaturii din Tălmaciu datorită complicității numeroșilor parteneri locali și internaționali.

Agendă / Întâlniri importante

3 întâlniri publice de informare au fost organizate pentru a completa echipele și a asocia noi benevoli, parteneri, donatori și sponsori :

  • BUCUREṢTI : sâmbătă 27 octombrie, ora 11:00 la ARCUB Gabroveni, în parteneriat cu Festivalul Național de Teatru din București *HUB FNT #FNT100*
  • CRAIOVA : joi 1 noiembrie, ora 20:00 la Cult Music Club, reuniune urmată de un concert de susținere Emil & Un Visage, în parteneriat cu Teatrul Național din Craiova
  • TĂLMACIU : sâmbătă 10 noiembrie, ora 15:00 la filatura Românofir – vizitarea amplasamentelor și a spațiului urmată de un aperitiv, în parteneriat cu filatura Românofir și Clubul Afacerilor Francofone din Sibiu.

Dacă faceți parte din cei care împărtășesc valorile fondatorilor proiectului, sunteți voluntari, aveți timp, energie și resursele financiare necesare pentru a vă implica activ în această aventură, contactați :

  • numărul +33 660 885 305 sau +33 620 385 472.
  • Puteți de asemenea să vă alăturați proiectului trimițând un email la adresa : prod@lesartsetmouvants.com.

Pentru a urmări actualitățile cu privire la acest proiect, accesați :

Un proiect franco-român / european ce merită tot interesul !

Andreea

Français / English

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.