România văzută de străini – episodul #2

comments 2
GȂNDURI, LOCURI, OAMENI

România văzută de străini – episodul #2

Héloïse a deschis seria interviurilor scurte cu străinii care au vizitat România. Astăzi continuăm saga cu Mattijs.

Interviu cu Mattijs, originar din Olanda – episodul #2

Ce impresia ți-a lăsat orașul București ?

Mattijs: București pare o combinație între un oraș în care timpul a stat în loc, dar în același timp e un oraș modern. Regăsești clădiri vechi printre barurile și cafenele ce au un aer nou. Oamenii sunt foarte prietenoși și vor să te ajute cu tot ce pot.

M-am simțit de asemenea în siguranță acolo. Prin centrul vechi vezi echipaje de poliție des, deci nu ai motive de îngrijorare. Mă bucur să văd că România are grijă de turiști.

Cum ți-ai ocupat timpul în București ?

Mattijs: Am vizitat Casa Poporului. E un sentiment aparte să te plimbi pe coridoarele unei clădiri de o așa anvergură, cu o istorie remarcabilă. Ai acces la camere mărețe cu niște candelabre uriașe. E o experiență deosebită, iar ghidul de acolo ne-a dat câteva informații interesante. 

O altă experiență care ne-a plăcut a fost când am vizitat barurile gay din București. Am avut o discuție interesantă cu proprietarul localului „Thor`s hammers”, un tip prietenos și simpatic.

Ce ți-a plăcut mai puțin ?

Mattijs: Străzile sunt foarte aglomerate. Pentru doi turiști din Olanda, condusul prin centrul Bucureștiului a fost stresant.

În afară de București, ai mai fost și în altă parte în România ? Ce ți-a plăcut ?

Mattijs: Aceasta a fost a șasea oară când am venit în România. Am vizitat multe locuri și sunt prea multe întâmplări de povestit pentru un interviu. Dar mai jos aveți o listă de locuri și activități care mi-au plăcut mai mult :

  • București – Baruri, cafenele, viața de noapte.
  • Costinești – Marea și viața de noapte de acolo.
  • Sibiu – Clădirile cu arhitectură veche și sentimentul pe care îl ai atunci când te afli într-un oraș cu un aspect istoric important.
  • Făgăraș – Transfăgărășanul este un must. Priveliștea e deosebită, iar oamenii de acolo sunt foarte prietenoși. Am păstrat legătura cu cei de acolo și plănuiesc deja următoarea vizită în țară să îi revăd.
  • Brașov – Baruri, cafenele, imaginea Brașovului surprinsă de pe munții din apropiere. Împrejurimile orașului sunt, de asemenea, frumoase.

Ce experiențe surprinzătoare ai trăit în România ?

Mattijs: Cea mai deosebită experiență în România a fost atunci când am cunoscut un tip care locuiește în apropierea Făgărașului și ne-a convins să mergem să vedem împrejurimile orașului. Era 5 dimineața, oră la care cu toții eram deja puțin amețiți. Am stabilit să ne întâlnim în fața hotelului la ora 9. Ne-am trezit mai târziu față de ce stabilisem. Dar la ora 10 dimineața eram în taxi cu tipul pe care îl cunoscusem cu o seară înainte într-un bar.

După vreo 20 de minute de mers cu mașina, ne-am oprit într-un sat unde tipul de la bar l-a întrebat pe un cioban dacă îi poate împrumuta căruța și caii. Ciobanul a spus că nu este nicio problemă. După ce a găsit caii și i-a înhămat, am pornit  la drum către munți toți patru: ciobanul, tipul de la bar, eu și prietenul meu. Eram foarte mahmuri, dar odată ajunși pe vârful muntelui, mahmureala a dispărut. Eram în fața unei priveliști minunate. Părea că poți vedea sfârșitul lumii. Eram înconjurați de munți de peste tot. A fost incredibil !

Ai cumpărat vreun suvenir, vreo amintire ?

Mattijs: Nu am cumpărat suveniruri, dar am primit câteva cadouri de la oamenii din România. Ne-au dat pălincă, produse locale din Făgăraș și din împrejurimi. Și miere făcută în casă.

Cum ai descrie în câteva cuvinte starea de spirit / mindsetul românilor pe care i-ai întâlnit ?

Mattijs: Românii sunt deschiși și vor să le vizitezi țara. Își doresc să te simți bine acasă la ei și vor face tot posibilul ca să se asigure de asta. La început prietenii noștri au fost ezitanți la ideea vacanței noastre (a mea și a prietenului meu) în România. Dar nu am avut parte de reacții negative.

What major differences have you noticed compared to your native culture?

Mattijs: Românii nu sunt foarte punctuali. Dacă spun că ajung la tine la 10, să nu fii surprins dacă ajung la 11.

Un alt lucru pe care l-am observat la români este că sunt impulsivi. Dar în sensul bun al cuvântului. De exemplu, când întâlnești pe cineva într-un bar și vorbești despre munți, iar el știe un loc special la munte, ai șanse mari să te ducă acolo. Și să-și anuleze toate planurile pentru tine ca să te însoțească.

Vreo asemănare cu a ta cultura natală ?

Mattijs: Oameni deschiși, săritori. Ideea de mâncare din belșug. Se bucură de cei care vin să le viziteze țara.

Pe curând pentru a descoperi noi interviuri cu străini care au vizitat România !

Andreea & Carmen

Français / English

*Pozele din articol ne-au fost transmise de Mattijs

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

2 Comments

  1. Pingback: How foreigners see Romania - episode #2 - Lively Romania

  2. Pingback: La Roumanie vue par des étrangers - épisode #2 - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.