România văzută de străini – episodul #1

comments 3
GȂNDURI, LOCURI, OAMENI

România văzută de străini

În iulie 2015, în cadrul proiectului „Lively Romania” (cu texte disponibile astăzi în trei limbi), inițiasem campania numită „I’m Romanian”. Menirea ei era aceea de a promova o imagine pozitivă a României.

Scopul nostru era deci acela de a pune în valoare și a scoate în față românii dinamici, creativi și/ sau cu spirit întreprinzător. Români și românce cu proiecte frumoase, produse și/sau servicii interesante pentru întreaga lume. Puteți arunca un ochi și descoperi lista autoportretelor dând click aici.

Astăzi îmi doresc să completez această viziune parțială și poate subiectivă asupra României. Mi-am propus astfel să realizez o serie de articole/interviuri scurte cu străini care au vizitat România la un moment dat în viața lor, indiferent de durata șederii în țară. Aceste articole vor fi așadar cu persoane de naționalități diferite, indiferent de vârsta sau meseria lor. Ele trebuie doar să fie de acord să „discute” cu noi și impressile lor să fie publicate pe www.livelyromania.com.

Că tot vorbim despre asta, în cazul în care cunoașteți oameni străini dornici să împărtășească punctul lor de vedere și viziunea lor asupra României, nu ezitați să ne contactați pentru a ne transmite coordonatele lor. Puteți face asta scriindu-ne un email sau lăsând un comentariu în rubrica dedicată la sfârșitul acestui articol. Pagina Facebook vă stă de asemenea la dispoziție.

Interviu cu Héloïse, originară din Paris, Franța – episodul #1

Pentru a demara această saga, vă propun să descoperiți mai jos impresiile lui Héloïse, o tânără de 30 de ani ce locuiesște în Paris. Ea a petrecut un scurt sejur de câteva zile în București în luna august 2017.

Ce impresia ți-a lăsat orașul București ?

Héloïse: Mi-a plăcut mult timpul petrecut în București. Se simte energia unui oraș ce renaște, ce face tranziția între moștenirea sovietică, tradițiile strămoșești și noua generație. Sunt numeroase magazine, baruri, restaurante și locuri hype, foarte drăguțe. 

Cum ți-ai ocupat timpul în București ?

Héloïse: M-am plimbat prin parcul Herăstrau (a cărui denumire a fost schimbată recent în „Parcul Regelui Mihai I”) pentru a mă răcori în perioada de vară în care am vizitat orașul. Am descoperit localurile foarte drăguțe de pe malul lacului.

Am mâncat într-un restaurant tipic românesc pentru a descoperi bucătăria și tradiția culinară locală.

M-am plimbat fără un obiectiv precis pe străzile centrale ale orașului pentru a descoperi arhitectura.

Ce ți-a plăcut mai puțin ?

Héloïse: Nu am apreciat foarte tare volumul ridicat al muzicii în multe localuri. Era destul de dificil să ne auzim vorbind. 

În afară de București, ai mai fost și în altă parte în România ? Ce ți-a plăcut ?

Héloïse: Am mai fost la Palatul Mogoșoaia, un loc foarte frumos și liniștit. Mi-aș fi dorit să am mai mult timp la dispoziție pentru a vizita și muzeul. 

Ce descoperiri surprinzătoare ai făcut în România ?

Héloïse: Am descoperit cu mare plăcere varietatea vinurilor românești, nu știam că sunt atâtea domenii diferite…

Ai cumpărat vreun suvenir, vreo amintire ?

Héloïse: Nu am avut foarte mult timp să caut suveniruri, dar nici nu îmi amintesc să fi văzut vreun magazin de gen…

Cum ai descrie în câteva cuvinte starea de spirit / mindsetul românilor pe care i-ai întâlnit ?

Héloïse: Nu prea îmi place să generalizez, dar românii pe care îi cunosc (și locuiesc în Franța) sunt persoane simpatice, calde, cu simțul ospitalității dar și al petrecerii. 

Cu privire la românii cu care am intrat în contact în România, pot spune că personalul de la hotelul unde am fost cazată, cât și cei care lucrau în diferitele localuri pe unde am fost erau foarte amabili și serviabili. 

Având în vedere că am fost la o nuntă internațională în România, nu am petrecut foarte mult timp cu invitații români, dar am avut impresia că știu să petreacă bine. 

Ce diferențe majore ai remarcat față de cultura ta natală ?

Héloïse: La nunțile românești se servesc mult mai multe feluri de mâncare și porțiile sunt copioase ( 😉 ), iar muzica se ascultă la volum ridicat în localuri. 

Pe curând pentru a descoperi noi interviuri cu străini care au vizitat România !

Andreea

English / Français

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

3 Comments

  1. Pingback: La Roumanie vue par des étrangers - épisode #1 - Lively Romania

  2. Pingback: How foreigners see Romania - episode #1 - Lively Romania

  3. Pingback: România văzută de străini - episodul #2 - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.