O escapadă în Delta Dunării, la Sulina

comments 2
LOCURI

O escapadă în Delta Dunării, la Sulina

Sunt multe locuri ce merită văzute în România, dar astăzi am decis să vă vorbesc despre Delta Dunării. Un loc frumos, deşi a pierdut destul de mult din aspectul sălbatic şi autentic de care îmi aminteam eu de pe vremea când eram în liceu şi am descoperit acest loc.

Delta Dunării pe vremea copilăriei mele

IMG_2536Prima dată când am mers în deltă era pe vremea când eram o copilă. Pe când turismul de masă nu se dezvoltase încă prea mult în România. Când lanțurile hoteliere şi pensiunile nu se găseau grămadă peste tot. Și când pe plajă nu se înghesuia lumea ca sardinile în conservă, iar barurile şi discotecile cu muzică la maxim nu făceau neapărat parte din peisajul de pe litoral.

Pe vremea aceea, undeva la începutul anilor 2000, nu multă lume ştia de plaja de la Sulina. Într-adevăr era cam goală. Îmi amintesc că mergea acolo doar grupul nostru de liceeni şi alți câțiva oameni de-ai locului. Nu era decât un mic local unde se găseau de băut câteva sucuri/beri şi se putea asculta radio. Și cam atât. Pentru a ajunge din localitatea Sulina până la plajă, erau de mers câțiva kilometri buni pe jos. Pe o cărare neasfaltată. Sau era din când în când câte un maxi-taxi la anumite ore. Era un loc ascuns privirilor necunoscătorilor, un loc relativ sălbatic cu o plajă aproape pustie şi frumoasă. De asemenea, pentru a face o plimbare pe canal, trebuia vorbit în sat de dinainte cu nişte pescari care te plimbau pentru nu mulți bani cu bărcuța lor cu rame.

Apoi ani de-a rândul m-am tot gândit la acest loc şi am vrut să revin, dar până în această vară nu am avut ocazia. Aşadar, în august, mi-am rezervat câteva zile cazare la o pensiune, tot la Sulina. Ca să retrăiesc amintirile din liceu şi să regăsesc locurile acelea frumoase pe care le idealizam de atâția ani buni.

Delta Dunării (Sulina mai precis) azi

Anul acesta când am mers am fost surprinsă să descoper că localitatea s-a dezvoltat. Multe pensiuni noi şi-au făcut apariția, iar drumul spre plajă a fost asfaltat şi accesul s-a îmbunătățit. Numărul celor care propun plimbări cu barca pe canale sau pe la pădurea Letea s-a înmulțit considerabil. Dar am constat şi că spirituloarecum sălbatic şi autentic s-a cam pierdut. Pe plajă au apărut restaurante şi baruri cu muzică, pontoane cu mese, şezlonguri… Unii ar numi aceste lucruri servicii de apreciat. Din puntul meu de vedere însă, locul şi-a pierdut puțin din farmec şi sălbăticie.

Cu toate acestea, Delta Dunării, situată în Dobrogea, rămâne un loc foarte frumos, care merită vizitat din mai multe motive :

– Mâncarea e bună.

– Lumea e amabilă.

– E un loc totuşi liniştit unde vă puteți odihni şi reîncărca bateriile.

– Natura e frumoasă şi aproape, la o aruncătură de băț. Este delta cea mai bine conservată din Europa, clasificată ca rezervație a biosferei. Delta Dunării face parte din patrimoniul Unesco încă din 1992.

– Răsăriturile şi apusurile de soare sunt incredibile.

– Păsările (pelicani, cormorani, pescăruşi, chire, lebede) ne încântă privirile.

Vă invit să descoperiți mai jos câteva poze din acest loc care a devenit mult mai comercial şi turistic în ultimii ani, dar care are totuşi un farmec aparte.

Plimbare pe brațul Sulina, înspre locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră şi unde multe epave eşuează
danube delta romaniabirds danube delta romaniacormorans danube delta romaniaship wrech danube delta romania
Insula păsărilor, cea mai recentă insulă şi plajă sălbatică din țară

birds island danube delta romaniabirds island danube deltabird danube delta romaniabird nest danube delta romania

Apus de soare pe unul din canale

end of the day danube deltasunset danube delta romaniasunset sulina danube delta romania

Plaja Sulina la sfârşit de zi

sulina beach danube deltadesert beach sulina danube delta romania

Andreea

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

2 Comments

  1. Pingback: Nicolae Glib – Moldovean ca mine nu-i | Cântece populare

  2. Pingback: A short getaway to Sulina, into the Danube Delta - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.