Locuri românești

comment 1
LOCURI

Locuri românești

De obicei, când plănuim să vizităm un anumit loc sau o anumită țară, primele sintagme pe care le căutăm pe Google sunt „obiective turistice în…” sau „locuri de văzut în…”.

În continuare, am făcut o listă cu locurile mele preferate din România, toate testate personal. Dacă plănuiți să vedeți locuri noi în România sau dacă plănuiți să redescoperiți România. 🙂

Articolul se adresează în special străinilor, deoarece majoritatea românilor probabil cunosc locurile menționate mai jos, însă merită totuși să aruncați un ochi, poate descoperiți ceva nou.

1. București 🙂

Despre București nu cred că mai e nimic de menționat românilor, așa că o să atașez doar câteva poze. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ateneul Român

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piața Revoluției

IMG_4072

Biserica Stavropoleos

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lacul Mogoșoaia

În orice caz, dacă nu ați făcut-o încă, merită să faceți un tur al orașului pe bicicletă, fie cu cea personală, fie cu una închiriată din principalele centre I`Velo:  Parcul Herastrău – Piața Charles de Gaulle sau Arcul de Triumf – și din Parcul Tineretului. De asemenea, dacă aveți cum să ajungeți la Parcul Natural Comana, aflat la vreo 30 km de București, am atașat aici un traseu.

2. Munții Carpați

Toți. În toată măreția lor. Bucegi, Făgăraș, Bai, Apuseni, Ceahlău, Retezat, Iezer.  Fie că este vorba de drumeție, cățărare, schiat sau doar pentru peisaj, ei reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse pe care le are România. În termeni generali, munții Carpați formează un arc având o lungime de 1,500 km în Europa Centrală și de Est. Având o dispoziție de la vest la est, ei se întind tocmai din Cehia până în România. În România, ei ating cea mai mare altitudine în Vf. Moldoveanu – 2544m, iar altitudinea medie este de 840 m.

Bucegi Mountains

Munții Bucegi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Munții Bucegi, vedere de la satul pastoral Peștera

În paralel cu munții Bucegi se află munții Piatra Craiului, unii dintre cei mai spectaculoși. Am postat anterior 2 articole despre Piatra Craiului, unul pentru bicicleală, iar celălalt pentru drumeție care pot fi vizualizate aici și aici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piatra Craiului Mountains, view from Poiana Brașov

3. Brașov
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vedere panoramică a orașului Brașov și a vârfului Tâmpa

Puncte de interes: Biserica Neagră, Piața Sfatului, Muzeul Județean de Istorie, vârful Tâmpa și întregul centru vechi al orașului. De asemenea, prin împrejurimi mai sunt Cetatea Râșnov, Castelul Bran și Poiana Brașov. Cele trei sunt marcate și pe un traseu de bicicletă, care poate fi vizualizat aici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cetatea Râșnov

4. Satele pastorale Peștera și Măgura

Pe cealaltă parte a versantului, vis-a-vis de Poiana Brașov, Bran și Râșnov, își fac veacul două sate foarte pitorești: Peștera și Măgura. Un loc în care timpul pare că s-a oprit. Un loc plin de liniște și relaxare. Un loc în care puteți vedea România așa cum a fost și cum ar trebui să fie.

magura

Zona e superbă atât pentru plimbare, bicicleală sau doar pentru a admira peisajul. În zonă sunt și câteva pensiuni la care puteți rămâne peste noapte, însă personal nu le-am încercat. Pentru bicicleală, puteți accesa aici un traseu postat anterior.

5. Împrejurimile Sighișoarei sau Târnava Mare

Un loc prea frumos pentru a fi descris în cuvinte. Fie că este vorba de cetatea medievală a Sighișoarei, fie că este vorba de pitorescul Viscri sau de frumoasele sate Meșendorf, Saschiz sau Biertan, zona este cea mai primitoare din țară și întâmpină cu trasee pentru bicicletă, excursii pentru vânătoare de trufe, pensiuni tradiționale, mâncare românească și multă căldură. Traseele de bicicleală le puteți găsi aici, aici și aici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vedere de toamnă peste Târnava Mare

Meșendorf

Meșendorf

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viscri

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sighișoara

Toate așezările sunt vechi așezări săsești. Viscri găzduiește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate, fiind printre cele 6 biserici care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. De asemenea, Viscri a atras și atenția prințului Charles, care, prin intermediul fundației Mihai Eminescu Trust, a restaurat biserica și câteva case din sat.

6. Sibiu și ȋmprejurimile sale

Sibiu, fosta capitală europeană din 2007. În trecut, a fost capitala Transilvaniei între anii 1692-1791 și 1849-1865, iar în ultimii ani s-a dezvoltat uimitor, devenind primul oraș din România în ceea ce privește numărul de investiții străine.

Sibiu

Împrejurimile pitorești sunt perfecte pentru ture montante, bicicleală, picnicuri și drumeții. La doar 37 de km se află stațiunea montană Păltiniș, iar la 100 km distanță, în inima Făgărașilor, se așterne lacul glaciar Bâlea. Alte localități ce merită văzute sunt: Cisnădie, Cisnădioara, Poplaca, Rășinari, Sadu, Gura Râului.

În ce privește traseele de bicicletă, am atașat câteva dintre ele : Sibiu-Cisnădie, Tocile, Emil Cioran Cyclotouristic route, Păltiniș însă zona are un potențial imens.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. Bucovina

Sau ținutul mânăstirilor. Deși este cunoscut pentru faimoasele mânăstiri medievale, eu îl prefer pentru peisajele pure românești. Situată în nord-estul țării, aproape de granița cu Ucraina, la vreo 450 km de București, este suficient de departe încât să fie o oază de liniște.

În afara celebrelor mânăstiri pictate:  Voroneț, Putna, Dragomirna, Humor, Moldovița sau Sucevița,  care, desigur, trebuiesc bifate, tot aici puteți găsi și o herghelie unică în țară după părerea mea, unde se pot face plimbări cu caii chiar în inima munților. Mai multe informații despre herghelie puteți găsi într-un articol anterior.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bucovina 2
 8. Cheile Bicazului

Dacă tot sunteți în nord-estul țării, nu puteți rata Cheile Bicazului. Situate între județele Neamț și Harghita, în inima munților Hășmaș, se întind cei 6 km de chei, create de râul Bicaz și care leagă Transilvania de Moldova.

Cheile bicazului
9. Maramureș

Vis-a-vis de  Bucovina, în nord-vestul țării, se întinde ținutul Maramureșului, odată una dintre cele mai reprezentative imagini ale Romȃniei. Astăzi, din păcate, tărâmul a cam fost distrus de populația existentă care a înlocuit frumoasele case tradiționale de lemn cu niște case gigantești, din piatră…  Chiar și așa ȋnsă, încă au mai rămas cȃteva locuri care merită văzute:  bisericile de lemn, precum Bârsana, sau Cimitirul Vesel de la Săpânța.

De asemenea, în Valea Vișeului, Mocănița încă mai face câteva trasee, din când în când. Programul Mocăniței poate fi consultat aici.

barsana

Bȃrsana

Sapanta

Cimitirul Vesel de la Săpânța

10. Clujul și împrejurimile

Clujul a devenit un fel de București în ultimul timp. Un București al culturii, mai exact. Cel mai important centru urban al Transilvaniei și gazda cunoscutului festival de film Tiff.

Dar, pe lângă Cluj, mai sunt o sumedenie de alte locuri ce merită văzute: parcul național Apuseni, munții Gilăului, satele pitorești din împrejurimi (Mărișel, Beliș, Someșul Rece), biserica scufundată din lacul Beliș sau „Laguna Albastră” de la Aghireșu. Probabil că mai sunt multe alte locuri, însă doar pe acestea le-am „degustat”.  🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1544485_1681556195402388_4138511090684932153_n10608609_10152711437677370_6489442232950917298_oVizită plăcută !

 Andrada

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

1 Comment so far

  1. Pingback: Where to go in Romania - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.