Zig-orădind

comment 1
LOCURI

Zig-orădind

Oradea, la granița imediată cu Ungaria, reședința și cel mai mare municipiu al județului Bihor, este un oraș frumos, dar nu neapărat foarte cunoscut ȋn țară. Multă lume știe ȋnsă de stațiunile balneare Băile Felix și Băile 1 mai ce se află la o distanță de 8 km, respectiv 4 km de oraș.

Cu toate acestea, Oradea reprezintă un punct de referință ȋn această regiune a țării, fiind cel mai important centru cultural și comercial. Orașul se află la o distanță sensibil egală de București (651 km), Viena (518 km), Budapesta (248 km) sau Praga (676 km). În municipiu există o importantă minoritate de maghiari (peste 20% din populație), dar și comunități istorice mai mici de germani și evrei, Oradea făcȃnd parte pȃnă ȋn 1918 din Imperiul Austro-Ungar.

În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradei ca meridian de 0°.

Astăzi turismul orădean se devoltă din ce ȋn ce mai mult, Oradea participȃnd alături de Băile Felix la Târgul de Turism de la Viena din ianuarie 2015.

oradea

Din punct de vedere economic, este un municipiu foarte bine dezvoltat, realizȃnd 63% din producția industrială a județului: construcții de mașini, prelucrarea lemnului și mobilier, pielărie, blănărie și încălțăminte, confecții, tricotaje și lohn, chimie, industrie alimentară, materiale de construcții, confecții metalice și plastice, piese de schimb, electronică, etc.

Cȃteva puncte de interes ar fi :

– Craterul de la Betfia, o formațiune carstică spectaculoasă (un aven cu o adâncime de 86m)

– Pârâul Peța, cu o vegetație tropicală unică în Europa

– Teatrul și Filarmonica de Stat

– Muzeul Țării Crișurilor

– Muzeul Militar Național

– Galeria Artiștilor Plastici

– Casa de Cultură

– Casa memorială „Lucian Blaga”

– Festivalul de divertisment și cultură „Toamna Orădeană”, organizat în fiecare an între jumătatea lunii septembrie și 12 octombrie, ziua orașului.

În imagini, o panoramă a orașului si principalelor sale puncte de atracție :

Sper că v-a plăcut și că v-a venit pofta de mers la Oradea 😉

Andreea

PS : Mulțumesc echipei Zig Zag prin Romȃnia pentru video hyperlapse

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

1 Comment so far

  1. Pingback: Discover the city of Oradea - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.