Designerul Alexandra Popescu-York revine în România

comments 3
GȂNDURI, OAMENI

Alexandra Popescu-York: creatoarea româno-americană revine în România în martie

În cadrul evenimentului Romanian Fashion Philosophy organizat pe 10 martie în București, creatoarea de modă româno-americană Alexandra Popescu-York se întoarce în România (București), țara de suflet, să prezinte pentru prima dată. În calitate de designer de onoare, ea va prezenta “Poison” – a zecea colecție de haine de lux ce va avea un iz gotic și avantgardist în același timp. “Poison” se dorește a fi un spectacol de forme și culoare, toate piesele fiind unicat.

Despre parcursul Alexandrei

Stabilită de peste zece ani în America, Alexandra Popescu-York are un palmares impresionant de expoziţii și show-uri de modă pe plan național și internațional. Printre numeroasele recunoașteri ce i s-au atribuit se numără mai ales:

  • titlul de „Cel mai bun designer” al Couture Fashion Week (un prestigios festival de modă care are loc în New York, în cadrul căruia sunt prezentate colecţii de lux), primit în septembrie 2016
  • și includerea picturilor sale în Expoziţia de artă la 70 de ani de aniversare a Naţiunilor Unite în New York.

Nu demult, pe 10 februarie 2018, designerul de top Alexandra Popescu-York și-a prezentat colecţia de lux „Magnetic”, în cadrul celei de-a 27-a ediţii Couture Fashion Week, la New York. Aceasta îmbină cu succes elemente avangardiste, care fac parte, deja, din semnătura designerului, cu tehnici inovative de croitorie, pe materiale textile sofisticate, accesorizate cu bijuterii luxuriante și cu dispozitive de ultimă oră, cum sunt cele care iluminează cristalele.

Pentru Alexandra Popescu-York este cel de-al nouălea sezon consecutiv al prestigiosului eveniment de modă la care participă. Ea este singurul artist – designer din lume care, până la ora actuală, și-a prezentat la un astfel de eveniment simultan, atât o colecție de modă Couture, cât și o expoziție de pictură. Deși mulţi designeri se limitează în a crea haine, pe care le vând pe websiteuri sau în magazine fizice, Alexandra Popescu-York se avântă să facă showuri de modă. Ea nu creeză rochii, ci concepte. Nu trenduri, ci mișcări, emoții. Alexandra Popescu-York pictează de la vârsta de trei ani și a studiat designul vestimentar și arta plastica la Universitatea de Arte din București.

Despre viziunea și ambițiile Alexandrei

Cel mai important lucru ca designer, crede ea, este ca produsul să fie original. „Autenticitatea este din ce în ce mai rar întâlnită în întreaga lume a modei”, spune creatoarea. După ce a lucrat în mai multe firme ca și head designer în Europa și America și a văzut că în domeniul modei se pune mai mult accent pe industrie și nu pe artă, în urmă cu aproximativ zece ani, ea a decis să pună temeliile propriului business, Alexandra Art&Design, în încercarea de a schimba mentalitatea. Pentru ea, moda fără artă nu este modă, este doar industrie, doar funcţionalitate. De multe ori, Alexandra pictează pe material, brodează sau modifică total textura prin suprapuneri.

„Se spune că nu poți reinventa roata, însă eu mă încăpățânez aprig să demonstrez că poți fi original în modă”.

Ca planuri pe termen scurt, Alexandra și-a propus să se implice și mai mult în promovarea României în lume.

„România trebuie să înceapă să își accepte, aprecieze și promoveze artiștii români din străinătate! Se zice că pentru un artist trebuie să ai poporul tău în spate, să te susțină și apoi să cucerești lumea. Eu am cucerit lumea și apoi le-am arătat că provin dintr-o țară frumoasă pe care îi invit să o cunoască.”

Pentru a o cunoaște mai bine pe Alexandra Popescu-York, vă invit să citiți mai jos interviul acordat în exclusivitate echipei „Lively Romania”.

Cum apari în ochii apropiaților tăi ?

Alexandra Popescu-York : Eu cred că mă văd ca pe o persoană foarte talentată, determinată, cu suflet bun, puternică și războinică.

De ce anume ești tu mândră și publicul nu știe ?

Alexandra Popescu-York : Eu sunt foarte mândră de principiile morale pe care le am și de faptul că tot ce am realizat până acum este făcut corect, fără compromisuri dubioase, atât în afaceri, cât și în viața personală.

Am fost crescută mai mult de bunica mea care a iubit și avut un singur bărbat în viața ei, pe bunicul meu, cu care s-a căsătorit la 18 ani și cu care a fost împreună până a murit acesta. Dupa ce a rămas văduvă, nu a mai dorit sau fost cu absolut niciun bărbat. Aceasta este dragostea adevărată care m-a inspirat și pe mine să am standarde morale înalte. Bineînțeles că în ziua de astăzi, în lumea modernă, nu se mai poate avea exact același exemplu. Dar oricum detest promiscuitatea femeilor și a bărbaților din lumea de astăzi. Cred în dragoste și sacrificiu suprem pentru cei dragi. Cred în familie și cel mai mare dar de la Dumnezeu sunt copiii mei. Cred în performanță, oricare ar fi ea – sport, artă, matematică, orice… Numai să fie performanță. Mediocritatea este tristă.

Ce reprezintă moda pentru tine? Ce anume transmit creațiile tale despre tine, despre femei și feminitate ?

Alexandra Popescu-York : Moda pentru mine este un mod de exprimare și afirmare. Doresc ca fiecare persoană să fie unică, să se îmbrace cu unicate sau cu haine deosebite, făcute în serie mică, cu branduri care au o poveste în spatele fiecărei colecții. Nu fast fashion, ci high fashion, art-fashion. Uitându-ne în jur, în viața de zi cu zi vedem atât de multă urâțenie, blocuri gri, gunoaie … Eu sunt exact opusul lui „casual”, opusul delăsării, al vulgarității, al kitch-ismului și minimalismului. Vreau ca fiecare să facem din nou piese de artă, să fim creativi, veseli, plăcuti privirii, să nu putem să fim ignorați!

Să încurajăm unicitatea, creativitatea și produsele de lux. Într-adevăr, nu toți au bani să cumpare “produse de lux” DAR dacă punem mai mult preț pe calitate și nu pe cantitate vom reuși să ne îmbrăcăm și trăi mai bine și mai frumos. Trebuie să ne educăm mentalitatea.

Relația ta cu artele plastice ?

Alexandra Popescu-York : Relația mea cu artele plastice/vizuale este foarte specială. Eu sunt artist plastic în primul rând și apoi designer. Studiez/pictez/creez de la vârsta de 3 ani și nu m-am oprit nicio zi până acum.

Ai vreun model, o muza ?

Alexandra Popescu-York : Nu, nu am un model sau muza în mod special, dar am crescut cu multe albume de artă în casă de la o vârstă extrem de fragedă. Apoi, în liceu, cu multe reviste de modă, cu VOGUE Franța, Collezioni Italia… . Deși nu se găseau la vânzare, eu mergeam la o bibliotecă specială în București, citeam și răsfoiam (chiar adulmecam!) ore întregi aceste reviste foarte scumpe și neaccesibile pentru mine și pentru toți românii în acea vreme. Anii 1990 și ceva… trecerea din Comunism la democrație… Nu era foarte ușor, dar ca și copil și artist mă refugiam în artă și modă.

Ca designeri, îmi plac Galliano, Alexander McQueen, Versace, Thierry Mugler, Dior, Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood și tot ce este Haute Couture.

Valoarea sau trăsătura ta de caracter cea mai importantă pentru tine ? 

Alexandra Popescu-York : Pe lângă har-talent (pe care îl moștenim), ar fi : conștinciozitatea, inteligența, competența, autenticitatea, curajul, integritatea, determinarea ! Bănuiesc că nu modestia… Ha Ha ! Modestia este bună și ea, și sunt modestă atunci când trebuie.

Nu pot spune numi doar o singură trăsătură de caracter… Pentru că una fără alta nu pot avea un rezultat extraordinar. Și eu sunt de părere că trebuie ca fiecare dintre noi să muncim să fim cât de bine putem să fim noi. « The best you can be ».

Ce ne poți spune despre viața unei românce în New York ?

Alexandra Popescu-York : Viața mea acum este frumoasă. Nu pot să generalizez pentru alții. Eu am lucrat în fiecare zi să fiu din ce în ce mai bună. Am luptat să îmi realizez visele și continui în fiecare zi să mă zbat să fie și mai bine. Am luat viața de la zero, m-am adaptat într-un loc complet străin și fără ajutorul nimănui. Nu am uitat de principii și de tot ce am avut bun în suflet și în minte din România. Acum simt că lumea este a mea. Acum pot călători în toată lumea, oricând vreau. Pot crea ce vreau și nimeni din lumea asta nu poate să mă critice (cu succes) pentru că eu sunt stăpână pe mine și sunt propriul meu șef. Asta îmi dă libertatea să fiu originală, un artist COMPLET. Nimeni nu este perfect, dar eu sunt de părere că ar trebui să încercăm să fim.

Chiar și imperfecți, noi, ca oameni, ar trebui să fim mai toleranți și să ne promovam unii pe alții. Am întâlnit foarte multă răutate, atât la români, cât și la americani. Aș vrea să scăpăm de RĂU în general.

În altă ordine de idei, consider că titlul de Artist Plastic și cu specializarea de Creator de Modă este la fel de prestigios și important ca cel al unui Medic, Avocat sau Academician. Într-adevăr sunt mulți designeri răsăriți peste noapte și pe care nu îi consider decât niște caricaturi. DAR ADEVĂRAȚII Artiști Plastici și CREATORI (printre care vreau să cred că sunt demnă să mă consider și eu) ar trebui să fie respectați, promovați și plătiți la același rang cu celelalte cariere alese!

Ce îți lipsește cel mai mult din România sau de la români ?

Alexandra Popescu-York : Îmi lipsește familiaritatea. Să știu că aparțin acelor locuri.

Locul tău preferat în România ?

Alexandra Popescu-York : București. Acolo m-am născut, am crescut și am cunoscut oameni de mare valoare și finețe.

Mâncarea românească preferată ?

Alexandra Popescu-York : Ciorba ☺ Am fost mult timp vegetariană în România. A fost foarte greu acum 20 de ani să am un regim sănătos și fără carne atunci când nimeni din România nu accepta vegetarianismul. Cu ciorba (acră!) de legume aș putea trăi și o lună!

Unde te poate întâlni lumea și unde poate cumpăra produsele tale ?

Alexandra Popescu-York : Pe toate social media cu numele de Alexandra Popescu-York.

Pe website-ul www.alexandraartanddesign.com și în curând va apărea și website-ul Alexandra Popescu York : www.alexandrapopescu-york.com. 

Produsele mele se pot cumpăra direct de pe site sau, dacă mă contactați pe oricare dintre platforme, pot lua comenzi speciale.

Un cuvânt pentru cititorii acestui articol ?

Alexandra Popescu-York : Românii de pretutindeni să fie mai uniți, să se ajute reciproc. Numai așa ne vom salva și vom avea șanse să avansăm ca nație. Românii să nu fie atât de plini de figuri între ei, să fie mai prietenoși și binevoitori. Să încercăm să avem pretenții mari de la noi înșine și puține de la alții. Să ne apreciem unii pe alții.

Pentru a vedea prezentarea de modă a Alexandrei, nu ezitați să mergeți la evenimentul Romanian Fashion Philosophy organizat în București pe 10 martie !

Andreea

English / Français

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

3 Comments

  1. Pingback: Designer Alexandra Popescu-York will host her first fashion show in Romania - Lively Romania

  2. Pingback: Alexandra Popescu-York organise son premier défilé en Roumanie - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.