Cutia Ţăranului

comment 1
FABRICAT ÎN ROMȂNIA

Cutia Ţăranului

Hrana sănătoasă reprezintă, în prezent, o problemă la nivel global. Fie din comoditate, fie din lipsă de timp, fie din lipsă de informare oamenii ajung să consume tot mai multe produse procesate din supermarketuri. Piețele tradiționale au început să piardă teren în favoarea marilor lanțuri de supermarketuri iar alternativele de a consuma produse naturale sunt din ce în ce mai reduse. Am mai atins acest subiect și anterior prin menționarea surselor alternative de hrană naturală, ce sunt prezente în România. Acum, vă prezentăm, mai în detaliu, una din inițiativele de a vă aduce mai aproape și mai simplu produsele locale sănătoase prezente pretutindeni în zona rurală a României.

cutia_taranului_logoCutia Țăranului, fondată de Andreea și Ronen în anul 2011, aduce o soluție inovativă în România: țăranii români creează o serie de „cutii” ce conțin diferite produse alimentare sănătoase și proaspete, pe care ei însuși le livrează săptămânal sau lunar persoanelor interesate. Cutiile disponibile se găsesc pe website-ul Cutia Țăranului, loc în care puteți afla, de asemenea și alte informații despre conținutul cutiilor, sursa hranei precum și despre cum puteți deveni membru al acestei comunități.

Cum v-a venit ideea unei astfel de inițiative?

În urma diverselor întalniri cu alți membri Eco Ruralis, ne-am dat seama că în satele din România există o sumedenie de produse alimentare de calitate. De asemenea, am realizat că drumul de la sursă către piețele din România este unul anevoios iar producătorilor le este din ce în ce mai greu să își vândă produsele în piețe și să se auto-susțină. Piețele din marile orașe sunt deosebit de aglomerate iar chiria unei tarabe în piață a devenit extrem de scumpă. Marile lanțuri de supermarket-uri se extind din ce în ce mai mult, (de multe ori chiar în apropierea piețelor tradiționale) oferind consumatorilor alternative ieftine. Pe lângă toate acestea, prețurile de producție se află într-o continuă creștere…

Toți acești factori și mulți alții au rezultat într-o continuă deteriorare pentru producătorii autohtoni.

cutiataranului9-1060677

cutiataranului10-1060708

Cum ați abordat și cum ați selectat producătorii?

Producătorii autohtoni sunt încă oarecum sceptici în legatură cu inițiativa Cutia Țăranului și încă au îndoieli cu privire la modelul nostru de negustorie. Comunicarea cu producătorii autohtoni este lentă și treptată iar de cele mai multe ori durează săptămâni, uneori chiar și luni. În primii ani, abordarea producătorilor era foarte dificilă. Am abordat prima familie de producători în 2011, când ne-am mutat din Cluj-Napoca într-un sat apropiat. Acolo, într-o zi în care ne plimbam câinii prin împrejurimi, ne-am întalnit cu unii din vecinii noștri, care, ulterior au devenit primii membri producători ai Cutiei Țăranului. 

În prezent, datorită dovezilor că modelul nostru funcționează, este mult mai ușor să extindem comunitatea de producători, fiind contactați de țaranii înșiși.

În selectarea noilor producători, atenția noastră se îndreaptă către țăranii cărora le pasă de agricultură și cărora le pasă de oameni; deoarece membrii noștri doresc să li se confirme calitatea hranei și în același timp își doresc o relație de lungă durată cu producătorii de la care se aprovizionează.

Producătorii noștri trebuie să știe cum se cultivă zarzavaturile și cum se cresc animalele. De asemenea, trebuie să fie organizați, să știe cum să își plănuiască culturile și să aibă un proces de lucru constructiv pentru a-și putea aproviziona, într-un mod eficient, clienții și implicit, membri consumatori ai comunității noastre. (noi ne numim clienții/ consumatorii – membri)

Abilitatea țăranilor de a forma și de a hrăni această relație este, de asemenea, deosebit de importantă. Prin experiențele anterioare, am ajuns la concluzia că atunci când un producător are grijă de  pământul, munca și culturile sale, relația cu membrul este una de lungă durată și care se bazează pe respect.

cutiataranului6-1060407

cutiataranului5-1060403

cutiataranului3-1050908

Ați întâmpinat greutăți în a invita noi membri să vi se alăture?

Trebuie să recunoaștem că am fost suficient de norocoși încât să nu avem dificultăți majore în a convinge membrii să ni se alăture. Spre suprinderea noastră, acest lucru s-a întâmplat repede și cu ușurință. Oamenii așteptau o inițiativă precum Cutia Țăranului. În prezent, există o listă de așteptare a celor care așteaptă cutiile țăranilor să devină disponibile în orașele lor.

Majoritatea producătorilor au un nucleu al membrilor pe care îi aprovizionează cu hrană.

cutiataranului1-1050724

Sunt membrii multumiți de acest schimb?

Credem că sunt, da.

Evident, întotdeauna va exista un flux al membrilor care ne părăsesc și a altor membri care ni se alătură. Deși nu avem niște statistici clare, impresia noastră este că unii oameni ne părăsesc din diverse motive tehnice, cum ar fi schimbarea orașului, sau faptul că se aprovizionează de la rudele care se află în sate; însă motivul cel mai proeminent este faptul că majotiritatea cutiilor conțin prea multă hrană pentru stilul lor de viață. Majoritatea au un program mult prea plin (muncă, familie) și le este greu să consume și să gătească toate produsele. Cei mai mulți membri care ne-au părăsit, atunci când li s-a cerut părerea despre programul nostru, au manifestat pozitivism la adresa producătorului și a proiectului, în general.

Cum este încadrată relația producător-membru?

Intenția noastră este de a fi ceva mai mult decât o simplă relație la nivel comercial. Pe noi ne inspiră modelul de familie românească tradițională, cu membri care trăiesc la oraș și alți membri (de obicei bunicii, cei mai în vârstă) care locuiesc la țară. De obicei, când, familiile care traiesc la oraș, merg în vizită la rudele care locuiesc la țară, ei se întorc cu o grămadă de produse alimentare proaspete puse la pachet. Acest tip de relație ne ispiră și acesta este felul în care ne-o imaginăm. Noi facem eforturi în continuu spre a ne ghida producătorii și a-i ajuta să-și schimbe abordarea: în loc de a vinde doar un kilogram de legume, noi încercăm să le schimbăm mentalitatea spre a se orienta să aprovizioneze săptămânal o familie.

Producătorii noștri își livrează singuri produsele. Acest lucru presupune ca, orice producător care dorește să ni se alăture, să aibă posibilitatea să livreze personal; iar acest lucru este mai mult decât o cerință tehnică, este întâlnirea față în față dintre un producător și un membru. Reprezintă oportunitatea de a se cunoaște, de a-și afla părerile, de a-și manifesta dorințele și cererile, de a cere produse suplimentare.

Această relație devine astfel una mult mai personală și are toate șansele să crească. Membrii pot face cereri personalizate, în funcție de necesități. Spre exemplu, la un moment dat, un anumit membru a cerut producătorului său varză kale. Producătorul respectiv nu auzise niciodată despre acest tip de varză însă s-a documentat ulterior. Anul următor, toți membrii abonați la acel tip de cutie au primit varză kale în cutiile lor.

cutiataranului8-1060416

Cum funcționează acest sistem al cutiilor livrate și pe ce se bazează?

Obiectivul principal al Cutiei Țăranului este de a livra hrană proaspătă, sănătoasă, la un preț decent. Noi dorim să oferim posibilitatea de a se aproviziona cu acest tip de produse, tuturor celor ce doresc să introducă produse proaspete românești în dieta lor, prin intermediul cutiilor noastre.

Conținului majoritar al cutiilor este reprezentat de legume. Conținului variază în funcție de sezon pe tot timpul anului. Pe lângă legume, dorim să facem disponibile și produsele lactate, pâinea și carnea.  Am remarcat o diversitate în continuă creștere în ce privește conținutul cutiilor; țăranii încearcă să-și facă cutiile cât mai interesante pentru consumatorii lor. Unele cutii conțin chiar produse suplimentare precum ulei de floarea-soarelui, bulion, zacuscă și multe altele.

De obicei, cutiile cu zarzavaturi sunt livrate o dată pe săptămână. Pe parcursul iernii, unele cutii sunt livrate o dată la două săptămâni.

Există și un număr de cutii speciale ce sunt livrate la intervale variabile. Spre exemplu, avem așa-numitele „Cutii de Paște”, ce conțin carne de miel, iar acest tip de cutie este livrat doar o dată pe an, înainte de Paște. Avem și un tip de cutie ce conține carne de mânzat și este livrat o dată pe lună.

cutiataranului4-1050956

Ce ne puteți spune despre prețul unor astfel de cutii?

Prețurile sunt stabilite de producători. De multe ori aceștia ne cer sfatul în stabilirea unui preț pentru produsele lor. Din experiențele anterioare, am ajuns la concluzia că estimările de tipul „prețul pe kilogram x numărul de kilograme” nu ajută foarte mult întrucât greutatea cutiilor variază în funcție de sezon. (cutiile de primăvară sunt mai ușoare decât cutiile de toamnă, deoarece toamna rădăcinoasele predomină). Așadar, după o analiză profundă, am ajuns la următoarea abordare:

  • le cerem producătorilor noștri să asambleze o cutie-model apoi le punem întrebarea: „care ar fi prețul care să vă mulțumească și să vă facă să livrați cu plăcere această cutie unui membru?”
  • apoi, când încep să livreze cutiile respective, îi întrebăm dacă membrii au fost mulțumiți la rândul lor să plătească acel preț pe cutia respectivă

În momentul în care toată lumea este mulțumită, prețul este corect.

Pentru a vă face o idee despre prețurile actuale, vă invităm să accesați website-ul Cutia Țăranului.

În ce zone din țară sunt cutiile disponibile?

Cutia Țăranului a început în Cluj, unde își desfășoară majoritatea activităților și în prezent, însă este disponibilă și în București.

În prezent, ținem legătura cu diverși producători și din alte zone (Bacău, Târgu Mureș, Brașov) și sperăm să facem disponibile cutiile și în aceste zone, cât mai curând.

cutiataranului7-1060411

Proiecte de viitor?

Avem în plan noi strategii de livrare al produselor și suntem într-o continuă căutare de noi căi de a recruta producători noi. Ne-am dori să extindem comunitatea către toate județele din România. De asemenea, credeam că conștientizarea, la nivel general, în ce privește importanța hranei locale și naturale, este un proces ce necesită multă muncă, însă acest lucru, este oarecum, peste puterile noastre. Încercăm să ne punem în legătură și să colaboram cu alte inițiative sociale de acest tip pentru a promova hrana locală sănătoasă. Noi suntem o piesă dintr-un puzzle care se manifestă la nivelul întregii țări.

P1050876

Andrada

1 Comment so far

  1. Pingback: PlatFerma - produse românești de la mama lor de acasă - Lively Romania

Lasă un răspuns