Biciclind prin România: Poiana Mărului

comment 1
LOCURI

Biciclind prin România: Poiana Mărului

Astphoto (2)ăzi vom străbate vreo 50 de kilometri prin județul Brașov. Pe dealuri, prin văi, pe drumuri de țară și prin păduri. Traseul pornește din Zărnești, de la poalele Pietrei Craiului și ajunge în Brașov în cele din urmă. Poate fi străbătut într-o zi. Însă este de preferat să ajungeți în Zărnești cu o zi înainte. Fie pe bicicletă, fie cu trenul. Din Brașov către Zărnești (și retur, bineînțeles) sunt trenuri personale private, aparținând companiei RegioTrans. Frecvența este destul de mare : aproape din oră în oră. Mai multe detalii aici.

Traseul nu este nici foarte ușor, dar nici foarte dificil. Are câteva porțiuni de urcare, care ar putea fi relativ solicitante pentru un începător. Dar sunt și multe porțiuni de coborâre și de drum drept. Pedalatul se face în cea mai mare parte pe șosea, însă traficul nu este foarte aglomerat. Există și o porțiune absolut superbă de drum de țară, prin păduri și poienițe, prin sate mici, parcă uitate de lume, dar și cu multă liniște și armonie.

Orientarea este ușoară, iar șansele să vă pierdeți sunt minore. Traseul se face pe drumuri naționale sau județene care sunt marcate cumva.

Detalii traseu

Zărnești – DN 73A – Poiana Mărului – DJ 106B – Paltin –  Holbav – Vulcan – Cristian – E 574 – Brașov 

Lungime totală: 53km

Diferență de nivel: aproximativ 250 m 

Grad de dificultate: mediu

Timp de parcurs: 5-6 ore 

Echipament necesar: cască (obligatoriu), hanorac/ pelerină de ploaie, first-layer , wind-stopper, mănuși, pompă + cameră de schimb, apă, alimente energizante, dispozitiv cu ultrasunete pentru câini

Harta

poiana marului

Harta detaliată aici.

Cum spuneam, traseul pornește din Zărnești și se îndreaptă către Poiana Mărului pe drumul național 73A. Dacă veniți dinspre Piatra Craiului sau dinspre gară (cum am marcat și pe hartă), pe Strada Mare va trebui să virați la stânga către Poiana Mărului, pe strada Ciucaș. Ca și punct de reper, veți vedea un supermarket Lidl pe partea stângă, de unde puteți să vă faceți și ceva provizii pentru drum. Dacă veniți dinspre Râșnov, tot pe strada Mare va trebui să virați la dreapta. Oricum, veți găsi indicatoare spre Poiana Mărului.

Noi am prins o vreme destul de ploioasă și răcoroasă, chiar dacă era iunie. De asta e bine să aveți first layer, wind-stopper și ceva de ploaie. Cam așa era Piatra Craiului când ne-am luat rămas bun de la el… Puțin cu capul în nori.

20130630_073628

Piatra Craiului cu capul în nori

Până la Poiana Mărului sunt ceva kilometri de urcat pe șosea, prin pădure. Puțin efort, dar măcar inspirați aer curat și vă delectați privirea cu un verde relaxant. Din Poiana Mărului continuați pe același drum încă vreo 6-7 km până ce veți da de o intersecție cu un drum de țară. Acolo trebuie să virați la dreapta pe drumul 106B și să nu vă abateți de la acesta. Ar trebui să fie și un indicator către Paltin, Holbav sau Vulcan (toate fiind în aceeași direcție). Dacă nu găsiți, puteți să întrebați, căci oamenii sunt foarte săritori. Noi am făcut și o pană de cauciuc pe aici pe undeva, iar un băiețel de 12 ani, având și el o bicicletă improvizată, s-a oferit să ne ajute. Ne-a adus o pompă mai mare, apoi ne-a însoțit o parte din drum. 🙂

Aveți grijă, însă. În toată zona am văzut mulți câini ciobănești lăsați liberi. Noi nu am avut „norocul” de o astfel de întâlnire mai de aproape. Dar i-am văzut de la distanță și nu prea cred că funcționează la ei apelativul „cuțu-cuțu”.

Drumul acesta de țară este foarte pitoresc și a fost porțiunea noastră preferată a acestui traseu. De-a lungul unui râu, printre poienițe, dealuri, văi și păduri înverzite, este o adevărată oază energetică pentru suflet.

În continuare, drumul străbate așezările Paltin, Holbav și Vulcan și ajunge în vârful unui deal de unde se poate admira depresiunea Brașovului, cu Râșnov și Cristian în depărtare. Din centrul comunei Vulcan trebuie să mergeți tot înainte pe drumul 112B către Cristian. Acolo virați la stânga spre Brașov, pe E574. De aici mai aveți doar vreo 10 km până în centrul Brașovului.

Spor la pedalat!

Andrada

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

1 Comment so far

  1. Pingback: Biking in Romania: Poiana Mărului - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.