I’m Romanian – Viorel Ciurea, romȃn

comment 1
I'M ROMANIAN, OAMENI

Viorel Ciurea, romȃn originar din Piatra-Neamț, stabilit ȋn Montreal

viorel ciureaPrietenii ȋmi spun că am o imaginație prea bogată, că visez prea mult. Într-adevăr, de mic copil mi-a plăcut să devorez cărțile. Lucrul ăsta m-a făcut să ȋmi doresc nespus să explorez ceea ce este dincolo de granițele țării noastre. Să cunosc alte culturi și obiceiuri.

De altfel, la scurt timp după absolvirea Facultății de Electrotehnică din Iași, ȋn 2003, am decis să plec ȋn Canada, Montreal. Un loc ȋn care converg o mulțime de culturi și naționalități și unde găsești aproape toate bucătăriile pămȃntului. Fiind ca un nou-născut aici, fără prea multe repere, a trebuit să ȋnvăț, să mă adaptez. Cu suișuri și coborȃșuri, ȋnvățȃnd din fiecare nouă experiență, am decis să rămȃn ȋn inginerie. În particular ȋn proiectarea de structuri și interioare pentru avioane de afaceri.

În plus, lectura a rămas o pasiune pentru mine. Dar mi-am redirecționat atenția spre nutriție, prevenție și sănătate. Acestea sunt subiecte care mă pasionează și sunt pentru mine fascinante datorită complexității interacțiunilor și proceselor ce au loc ȋn corpul nostru. Astăzi pot spune cu mȃndrie că am influențat ȋn mod pozitiv sănătatea și viața multor oameni prin Usana.

Deși sunt departe, Romȃnia, țărișoara noastră, este pentru mine un loc cu un farmec aparte. Copilăria și adolescența mea sunt acolo. La fel ca și familia și mulți dintre prieteni. De asemenea, frumusețea, cadrul natural de excepție, folclorul nostru cu diversitatea obiceiurilor, ca și istoria ce o impregnează crează o imagine idilică, de poveste. De fiecare dată cȃnd ajung acasă pentru a ȋmi vizita familia, fac și un mic tur prin diferite regiuni ale țării pe care le revăd cu mare plăcere :

– Iași-ul, orașul studenției mele

– nord-estul țării cu frumoasele noastre mănăstiri

– Ceahlăul

– Cheile Bicazului

– Valea Prahovei cu toată salba de localități turistice ca Sibiu sau Sighișoara de exemplu ce au un farmec de neȋnlocuit.

Ca romȃni, ne-am creat o reputație foarte bună ȋn Canada. Asta datorită faptului că suntem extrem de responsabili, muncitori și capabili să ne adaptăm foarte repede la tot ce este nou. Deși lucrăm și trăim ȋnconjurați de o mare diversitate de oameni ce au venit din toate colțurile lumii, totuși tradițiile ni le-am păstrat. Cu mare plăcere aștept să vină Paștele ca să ciocnim un ou roșu și să mȃncăm cozonac. Aștept Crăciunul ca să ȋl petrecem așa cum ȋl petreceam ȋn țară cu familia și prietenii. Plugușorul este nelipsit, ca și sorcova sau alte obiceiuri ce le-am adus din Romȃnia. Toate aceste tradiții fac parte din moștenirea spirituală ce am păstrat-o și adus-o aici cu mine. Mă regăsesc perfect ȋn mijlocul lor cu ospitalitatea și mesele pline de bucate ce ne caracterizează.

După revoluție, pentru cei mai mulți dintre noi, democrația era o noțiune abstractă. Care nu ȋnsemna mare lucru. Procesul de adaptare la noul statut a fost lung și eu cred că am ȋnvățat cu toții foarte mult din această experiență. Și că astăzi putem face alegeri mult mai bune care să ne deschidă orizonturi noi.

În ultimii ani, vorbind cu tineri din Romȃnia, observ un aer de prospețime. Observ că sunt deschiși la nou, că viziunea lor este mult schimbată. Am prieteni romȃni pe care i-am cunoscut aici și care s-au ȋntors ȋn Romȃnia investind și creȃnd noi afaceri și locuri de muncă. Am prieteni romȃni care sunt peste tot ȋn lume și care discută posibilitatea ȋntoarcerii ȋn Romȃnia din același motiv. Și cred că și eu voi face la fel la un moment dat. Romȃnia pentru mine ȋnseamnă acasă. Și, deși mă simt aici ca peștele ȋn apă, ȋn adȃncul sufletului știu că voiajul meu se va ȋncheia ȋntr-o zi. Și că voi reveni acolo unde m-am născut. Acasă!

Viorel

Click aici pentru a descoperi campania „I”m Romanian”

viorel ciurea

 The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

1 Comment so far

  1. Pingback: I'm Romanian - Viorel Ciurea - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.