Un pic de urcuș către cabana Curmătura

comments 4
LOCURI

Un pic de urcuș către cabana Curmătura

Printre turele de bicicleală mai trebuie și câte un moment de respiro. Adică câte o drumeție pe munte, ce credeați ? 🙂

Pentru că am ceva cu munții Piatra Craiului, vă propun o tură ușurică la cabana Curmătura. Cabana se află la o altitudine de 1470m, pe versantul nord estic al masivului Piatra Craiului, sub curmătura dintre Piatra Mică și vârful Turnu Pietrei Mari. Este un punct important de pornire pentru traseele din Piatra Craiului. Din Zărnești sunt două trasee către cabana Curmătura, accesibile în toate anotimpurile. Bineînțeles, în măsura în care condițiile meteo permit. Traseele sunt spectaculoase în tot timpul anului, fiecare anotimp punându-și amprenta în felul său.

BANDĂ GALBENA - Fântâna lui Botorog- Poiana Zănoaga-

Traseul pornește din Zărnești. La Zărnești puteți ajunge fie cu trenul, fie cu mașina personală. Dacă alegeți trenul, va trebui să luați primul tren către Brașov. Puteți consulta aici mersul trenurilor. În Brașov va trebui să schimbați trenul și să luați un tren personal către Zărnești. Mersul trenurilor Regio Trans Brașov – Zărnești îl puteți vizualiza aici. Dacă alegeți să mergeți cu mașina personală, nu cred că mai aveți nevoie de instrucțiuni. 🙂

O dată ajunși în Zărnești trebuie să vă îndreptați către strada  Râului, sau drumul care duce către satul pastoral Măgura. Vă atașez aici harta pentru a vă orienta :

curmatura

Din Zărnești până la fântâna lui Botorog, pe strada râului dunt doar câțiva kilometri. Iar Fântâna lui Botorog este ușor de recunoscut, fiind de fapt un mic izvor pe partea dreapta a drumului. Alte puncte de reper sunt: drumul către Măgura care începe să urce prin pădure pe partea stângă, iar drumul forestier către Prăpăstiile Zărneștilor care se continuă în față.

De la Fântâna lui Botorog trebuie să urmați marcajul cu bandă galbenă. Traseul este relativ ușor, iar durata este de aproximativ 3 – 3,5 ore. Prima parte a traseului este prin pădure și poate fi ușor solicitantă pentru un începător. Durata acestui urcuș prin serpentine, de-a lungul Padinei lui Dănișor, este de aproximativ o oră. După urcușul prin pădure urmează Poiana Zănoaga, la o altitudine de 1314m.

IMG_0663

Vedere din Poiana Zănoaga spre munții Bucegi

DSC03237

Aceeași priveliște spre munții Bucegi, iarna 🙂

Traseul trece mai departe pe lângă stâna din Poiana Zănoaga, traversează toata poiana, apoi se continuă prin pădure către cabană. În apropiere de cabană există și un punct salvamont.

Pentru cei mai îngrijorați din pricina urșilor, am o veste bună! Datorită geologiei formată din calcare recifale, sedimentate peste șisturile cristaline existente, în munții Piatra Craiului apa se găsește cu dificultate. Drept urmare, este dificil pentru urși să supraviețuiască aici. Deci nu sunt urși. 🙂 Însă, partea cu lipsa apei reprezintă o problemă și pentru noi, așa că vă sfătuiesc să vă luați apă suficientă.

DSC03226

Vedere spre masivul Piatra Craiului

În ce privește echipamentul, pe timpul verii nu aveți nevoie de mare lucru: un rucsac de 20-25 de litri, o pereche de bocanci, un polar și un wind-stopper, tricouri de schimb și o pelerină de ploaie (pentru orice eventualitate) ar trebui să fie suficiente.

Dacă mergeți iarna sau în sezonul rece vă trebuie haine mai groase (polar, first layer, geacă impermeabilă), bocanci impermeabili (cu membrană goretex, de preferință), pantaloni impermeabili sau supra pantaloni și para-zăpezi (pe timpul iernii) .

IMG_0710

Cabana Curmătura, la început de septembrie

DSC03155

Priveliștea de la cabană în decembrie 🙂

La cabana Curmătura aveți posibilitatea să mâncați și să rămâneți peste noapte. Prețurile sunt relativ mici și accesibile pentru oricine, iar cazarea se poate face atât la comun cât și în camere de două și de trei locuri. După buget și după preferințe. 🙂  Pentru mai multe detalii și informații actualizate puteți consulta pagina oficială a cabanei.

P.S: dacă decideți să rămâneți peste noapte la cabană, este bine să aveți un sac de dormit cu voi.

IMG_2021

Am uitat să vă spun de prietenii patrupezi…

Pentru mine, personal, acesta este unul din traseele preferate și este perfect pentru o escapadă relaxantă de weekend, datorată atât dificultății reduse a traseului cât și peisajelor superbe din Crai. Cabana este de asemenea foarte primitoare și de fiecare dată mă duce cu gândul la munții Alpi. Să aveți o tură frumoasă!

Andrada

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

4 Comments

  1. Pingback: Some hiking to Curmătura Cottage - Lively Romania

  2. Pingback: Biciclind prin România: plimbare în Piatra Craiului - Lively Romania

  3. Pingback: Locuri românești - Lively Romania

  4. Pingback: Rezoluțiile și proiectele noi pentru anul 2018 - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.