Pictura românească se exportă

comment 0
GȂNDURI, OAMENI

Pictura românească se exportă

A avut România artişti şi oameni de geniu cunoscuți în trecut în domenii diferite (muzică, pictură, literatură, aviație, etc.), dar mare îmi este bucuria să constat că tendința aceasta se continuă şi talente româneşti continuă să se nască şi să împărtăşească viziunea lor asupra lumii cu oameni ale căror culturi şi trecuturi sunt foarte diferite de ale țării noastre.

Nu demult erau Zilele Patrimoniului național în Paris şi deci o mulțime de muzee şi instituții erau deschise în mod excepțional, permițând vizitatorilor să cunoască cultura deseori ascunsă ochilor, încăperi unde persoanele de rând nu au acces. Plimbându-mă prin arondismentul 8, în zona Elysée-ului (reşedinta preşedintelui francez), am descoperit cu nişte prietene o cochetă galerie de artă, Visio dell’Arte pe nume, în care am putut admira câteva opere ale unor pictori români de renume.

Este vorba despre :

Nicolae Andrei ENE (născut la Bucureşti în 1977) – pictură cu cerneală pe suporturi de lemn, semnătura sa fiind desenul cu creionul mecanic. Artistul ne prezintă viziunea sa asupra lumii înconjurătoare. După el, oamenii percep lumea ca o sumă de limite şi constrângeri. Natura poroasa a anumitor „bariere” este vizibilă în operele sale. Culorile şi formele utilizate îi permit să evidențieze extensiile simbolice ale interacțiunilor şi idealurilor umane.

nicolae andrei ene

Mai multe opere vizibile aici : http://www.visiodellarte.com/nicolae-ene.html

Petre VELICU (născut la Bucureşti în 1950) – pictură suprarealistă prezentând lumea actuală cu personaje moderne pictate utilizând tehnici împrumutate din industria cinematografică, a benzilor desenate, 3D sau jocurilor video. Picturile sale sunt deseori create ca nişte labirinte într-un univers vizual colorat, turmentat şi fantastic. O invitație la o plimbare într-o lume utopică şi un fast oniric.

petre velicu

Mai multe opere vizibile aici : http://www.visiodellarte.com/petre-velicu.html

COSMINA (născută la Bucureşti în 1968) – opere abstracte, într-un stil considerat „inclasabil” de experții internaționali, descris ca inovant şi unic în istoria artei şi botezat „atmosferism abstract”. În tablourile sale, Cosmina capturează vibrații, energii şi lumini prezente în natură şi transpuse în pictură prin gesturi spontane, note perfect dozate şi culori incredibile creând o frumusețe unică. O invitație să privim spre esența umanității.

cosmina

Mai multe opere vizibile aici : http://www.visiodellarte.com/cosmina.html

Moment de mândrie națională 🙂

Andreea

*Surse fotografii : http://www.visiodellarte.com/

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.