Biciclind prin România: plimbare în Piatra Craiului

comments 5
LOCURI

Biciclind prin România: plimbare în Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului este, probabil, unul din cele mai spectaculoase masive muntoase din România. Dispus într-un șir longitudinal, cu orientare de la nord la sud, ne uimește prin crestele sale calcaroase, prin vârfurile abrupte, prin cheiuri (Cheile Zârneștiului, Cheile Dâmbovicioarei), prin peșteri, cursuri de apă sau zone carstice (Cerdacul Stanciului, Prăpăstiile Zărneștiului, Fântâna lui Botorog).

Evident, traseul cu bicicleta nu va ajunge pe crestele abrupte, însă va încerca să guste câte puțin din tot ce oferă Parcul Național Piatra Craiului. Astfel, vom trece pe lângă Fântâna lui Botorog, Valea Prăpăstiilor, prin Cheile Zărneștiului, vom poposi la Cabana Curmătura, vom trece pe la La Table, apoi prin platoul unde se află satul pastoral Măgura. Deși nu este un traseu foarte lung în ceea ce privește numărul de kilometri, este destul de solicitant, fiind multe urcușuri, unele mai abrupte, coborâri printre pietre și un relief destul de sinuos.

Detalii traseu:

Zărnești – Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștiului – Cabana Curmătura – La Table – Sat Măgura – Zârnești 

Lungime totală: 30 km

Grad de dificultate: mediu-dificil

Diferență de nivel: aproximativ 800 m

Echipament necesar: cască, mănuși, first-layer, wind-stopper, hanorac/pelerină de ploaie, pompă + cameră de schimb, dispozitiv cu ultra sunete împotriva câinilor, alimente energizante, apă suficientă

Hartă:

traseu piatra craiului

Harta detaliată aici. Traseul GPS (fără porțiunea către cabana Curmătura) aici.

Traseul acesta îl știm de la Radu, de la pensiunea Hora cu Brazi din Zârnești, de unde vom și porni la drum. Vom merge prima dată către Fântâna lui Botorog sau satul Măgura, amândouă fiind în aceeași direcție. Atenție însă, la Fântâna lui Botorog drumurile se despart, iar traseul nostru se continuă înainte de-a lungul râului (nu la stânga către Măgura). Vom continua urcarea pe drumul pietruit prin Valea Prăpăstiilor și Prăpăstiile Zărneștilor. Traseul este destul de spectaculos, cu relief stâncos, sub formă de chei, propice pentru cățărare. După aproximativ 5-6 kilometri trebuie să virăm la dreapta pe un alt drum pentru a urca la Cabana Curmătura. În continuare drumul este o urcare continuă, destul de solicitantă, însă partea bună este că până la Curmătura nu sunt decât vreo 3 kilometri din acest punct. Priveliștea de la Curmătura vă va răsplăti efortul cu siguranță!

IMG_0683

IMG_0710

IMG_0714

Întoarcerea de la Curmătura va fi ceva mai relaxantă, fiind o pantă descendentă în totalitate. După cei 3 kilometri veți ajunge din nou la intersecția unde ați făcut dreapta la dus. Veți vira din nou dreapta pentru a continua drumul către La Table. Traseul are porțiuni alternative de urcare și coborâre. Există o singură porțiune mai dificilă în care drumul se îngustează foarte tare și începe să urce, unde noi am luat bicicletele în spinare. Atenție însă la turmele de oi ! Încercați să le evitați cât mai mult cu putință, din pricina câinilor care le însoțesc.

La Table este ușor de recunoscut, fiind indicatoare și mese cu bănci de lemn pentru popas. De aici trebuie să virați stânga către Peștera sau Măgura, unde veți începe ușor-ușor coborârea.. pe poteci de munte, pajiști verzi și prin bolovani. Noi am avut și ceva peripeții, fiind alergați de trei porcușori agresivi, dar nu este cazul să vă îngrijorați ! 🙂

20130629_175732

După ce coborâți, veți ajunge prima dată la Casa Folea, aproape de intrarea în Măgura. Deși numele sună mai pompos decât e pensiunea în realitate, mâncarea este bunǎ! Sau eram noi prea flămânzi după acest traseu. 🙂

De la Casa Folea continuați drumul încă vreun kilometru, până ce ajungeți la Hotel Nobilis, unde trebuie să virați la stânga pentru a ajunge în centrul satului Măgura. În Măgura, trebuie să mai virați încă o dată la stânga către Zărnești. De aici urmează o coborâre prin pădure care duce chiar la Fântâna lui Botorog, de unde am plecat. Mai departe, știți drumul! Spor la pedalat!

Andrada

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

5 Comments

  1. Pingback: Locuri românești |

  2. Pingback: Biking in Romania: a ride in Piatra Craiului Mountains - Lively Romania

  3. Pingback: Biciclind prin România: Zimbrăria Neagră - Lively Romania

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.