„Stick around” : prima expoziție de street art din România

comment 0
LOCURI

„Stick around” : prima expoziție de street art din România

Ne-am propus de câteva luni  bune sǎ vǎ vorbim despre idei şi proiecte frumoase în România. V-am prezentat pânǎ acum câțiva oameni frumoşi, cu inițiativǎ, care au pus mâna la treabǎ şi au dezvoltat proiecte remarcabile în domenii variate (modǎ şi acessorii, mobilier şi jucǎrii pentru copii, culturǎ, sociologie, dezvoltare durabilǎ şi ecologie, muzicǎ). Astǎzi, vom continua aceastǎ tradiție şi vǎ vom ajuta sǎ vǎ inițiați şi sǎ aflați mai multe despre street art sau despre arta urbanǎ efemerǎ în spațiul public. 

10341439_860510343962982_6426930926324634595_nPentru a vǎ clarifica puțin ideile, street art-ul se defineşte ca un gen de artǎ contemporanǎ ce se desfăşoară în spaţiile publice (pe clǎdiri abandonate sau nu, strǎzi, semne de circulație, garduri, ziduri, etc.) şi uziteazǎ mai multe tehnici. Pe lângǎ tag-urile şi picturile stradale realizate cu graffiti sau posterele, se mai întâlnesc şi :

– sticker-ele = printuri sau desene imprimate pe hârtie autocolantă, ce se lipesc ulterior în diferitele spaţii publice

– stencils-urile = desene realizate cu ajutorul şabloanelor tăiate din carton sau material plastic, peste care se spray-ează diferite vopseluri şi culori

wheatpasting = lipirea, aplicarea în diferitele spaţii publice a unor desene sau printuri de diferite dimensiuni, cu ajutorul unor adezivi: lipici, paste de lipit.

Spre deosebire de arta clasicǎ consacratǎ (gen picturǎ, sculpturǎ) şi de diferitele curente artistice despre care s-au scris pagini şi teorii multe, street art-ul este o formǎ de culturǎ urbanǎ relativ recentǎ care a consumat mai puținǎ cernealǎ, dar care, fǎrǎ îndoialǎ, este foarte cunoscutǎ. Cine nu a vǎzut mǎcar o datǎ prin filmele americane sau pe strǎzi, magazine, ziduri sau clǎdiri pǎrǎsite aceste manifestari culturale contemporane ?

Ah, nu ați fost atenți la mesaj, nu ați studiat opera, nu ştiați cǎ e artǎ ? Nu e foarte grav, cu atât mai puțin cu cât în România arta stradalǎ este relativ limitatǎ şi foarte puțin rǎspânditǎ. Dar aceastǎ situație nu va mai rǎmâne aşa pentru mult timp pentru cǎ din ce în ce mai mulți artişti ai strǎzii îşi doresc sǎ îşi expunǎ operele şi sǎ sensibilizeze publicul românesc, puțin familiarizat cu acest tip de creații. Însǎ nu vǎ gândiți acum cǎ sunt oameni însetați de faimǎ şi bani cei care transmit mesaje într-un mod artistic foarte personal în spațiile publice; nu, nu e cazul. Sunt oameni simpli care nu doresc altceva decât sǎ lase operele sǎ vorbeascǎ pentru ei, dupǎ cum ne spune şi persoana care stǎ în spatele paginii Facebook „Creaturi drǎguțe” : „Nu îmi place sǎ vorbesc prea multe despre mine, mi se pare mai importantǎ arta decât artistul, pentru cǎ omul poate dezamǎgi, dar ce îți transmite prin arta lui…”

1532165_794652283882122_642429957_nVǎ las sǎ descoperiți acum interviul cu aceastǎ persoanǎ ale cǎrei proiect şi dorințǎ devin realitate deoarece a reuşit sǎ organize anul acesta primul festival sau prima expoziție de street art în România. La sfârşitul acestei luni de mai, veți avea aşadar ocazia sǎ descoperiți, sǎ admirați şi sǎ vǎ familiarizați cu aceastǎ formǎ relativ nouǎ de artǎ urbanǎ efemerǎ. Mai multe detalii despre eveniment, la sfârşitul interviului 😉

De când desenezi creaturi drǎguțe cu ochi mari ?

Creaturi drǎguțe : „Am început de la vârsta de 16-17 ani, descoperind mai intâi graffiti-ul datoritǎ hip-hop-ului, iar mai apoi street art-ul, de care am rǎmas îndrǎgostitǎ pânǎ peste cap.”

Ce loc ocupǎ street art-ul în viața ta ? 

Creaturi drǎguțe : „Street art-ul este cea mai mare pasiune a mea. Consider cǎ lucrurile pe care le facem doar din plǎcere, fǎrǎ a aştepta o rǎsplatǎ materialǎ, sunt cele mai importante… Îmi place foarte, foarte mult sǎ desenez, iar street art-ul îmi oferǎ libertatea de a face ceea ce îmi place. Deşi inițial nu îmi doream neapǎrat sǎ transmit ceva, ci doar sǎ desenez cât mai mult, în timp am descoperit cǎ pot aduce un zâmbet pe fața celor care se întâlnesc cu creaturile mele, ceea ce înseamnǎ foarte mult pentru mine.”

Ce sau cine te inspirǎ ? 

Creaturi drǎguțe : „Mǎ inspira tot ce mǎ înconjoarǎ : muzica, natura, animalele (în cea mai mare parte), stǎrile mele de spirit, oamenii pe care îi întâlnesc, totul mǎ inspirǎ. Admir foarte mulți artişti, nu doar din sfera street art-ului. Consider cǎ orice formǎ de originalitate meritǎ admiratǎ.”

Cum ți-a venit ideea de a organiza o expoziție de street art în România ?

Creaturi drǎguțe : „Eu particip la astfel de evenimente în strǎinǎtate încǎ din 2008. Cred cǎ era momentul sǎ afle şi românii cât de frumoasǎ este arta strǎzii. Totuşi, aceastǎ expoziție este o mare provocare pentru mine, fiind prima de acest fel, dar şi prima pe care o organizez personal.”

Care e azi percepția românilor în legǎturǎ cu street-art-ul ? 

Creaturi drǎguțe : „Hmmmm… cred cǎ românii încă nu şi-au format o idee realistă despre ce înseamnă street art, totul fiind încă foarte nou pentru țara noastră. Îl acceptă mai mult decât acceptă graffiti-ul, dar nu conştientizează cât de asemănătoare sunt cele două.”

Există o comunitate a artiştilor care fac street art ?

Creaturi drǎguțe : „Eu mi-am dorit dintotdeauna să existe o astfel de comunitate şi să fie cât mai mulți implicați. De curând am organizat mai multe « Laboratoare de street art » în cadrul cărora am invitat mai multi artişti urbani în atelierul meu pentru a desena împreuna. Sunt foarte încântată de ce am realizat împreună şi multe lucrări vor putea fi văzute în expoziția « Stick Around ».”

Care sunt partenerii acestui eveniment ?

Creaturi drǎguțe : „Am cunoscut o grămadă de oameni minunați care s-au oferit să mă ajute cu această expoziție, printre care reprezentanți Pegas, Posca, Urzeală, Tattooit sau Grolsch. Sper ca totul să iasă bine, am atât de multe emoții…”

Câți participanți înscrişi ? De unde ?

Creaturi drǎguțe : „Până acum am primit aproximativ 200 de pachete de stickere din toate colțurile lumii (de la Spania, UK, Italia până în America, Australia, chiar şi din Japonia). Am reuşit să strâng peste 10 000 de stickere şi paste ups şi sunt atât de mulțumită de tot acest feedback pozitiv din partea tuturor artiştilor participanți ! Mulți dintre ei mi-au trimis alături de stickere şi câte o scrisorică de mulțumire şi de încurajare.”

Capture d’écran 2014-05-10 à 00.49.29

Cui se adreseaza aceasta expoziție ? Care e scopul ei ?

Creaturi drǎguțe : „Expoziția Stick Around este destinată oricărui curios, indiferent de vârstă, sex, religie… Prin această expoziție doresc să promovez arta străzii, o noțiune atât de nouă pentru majoritatea românilor. Este un eveniment gratuit, doresc să fie accesibil tuturor, indiferent de situația materială.”

Când, unde şi cum exact se va derula evenimentul ?

Creaturi drǎguțe : „Stick Around va avea loc pe 23 mai, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, în Garajul Ciclop (Magheru 6-8), locul ideal pentru un astfel de eniment, fiind deja pe jumătate colorat de către o mulțime de artişti români. Vernisajul va fi deci pe 23 mai, dar sper să mai rămână măcar încă o săptămână şi pentru cei care nu au reuşit să ajungă atunci.”

10330317_857678930912790_4469791249493328703_n

Alte inițiave de acest gen în România în trecut sau pe viitor ?

Creaturi drǎguțe : „Aceasta este prima expoziție de acest gen din România şi sper că vor mai fi şi altele în viitor.”

Locuri în țară unde se pot admira tag-uri sau alte elemente de street art ?

Creaturi drǎguțe : „Sunt multe alte oraşe în afară de Bucureşti în care există street art. Totul este să fim un pic atenți în timp ce ne grăbim spre serviciu, spre casă, spre şcoală şi poate vom reuşi să surprindem o picătură de culoare care să ne aducă un zâmbet pe buze.”

Nu ratați aşadar acest eveniment unic în țară şi, până atunci, deschideți ochii bine când iesiți din casă ! 😉

Andreea

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.