O „Tură în Natură” prin împrejurimile Sibiului

comment 0
FABRICAT ÎN ROMȂNIA, OAMENI

O „Tură în Natură” prin împrejurimile Sibiului

ei biciclistiiLista inițiativelor frumoase românești se continuă astăzi cu inițiativa celor de la asociația „Tură în Natură” – asociație ce își propune să ne aducă puțin mai aproape de verdeață, de bicicleală și să ne încânte cu idei frumoase. De „Tură în Natură” v-am povestit și într-un articol anterior, în care le mulțumeam pentru inaugurarea traseului cicloturistic Emil Cioran, traseu la care am participat și noi și care ne-a impresionat prin numărul mare de români participanți.

„Tură în Natură” are în spate o echipă de români pasionați și energici, care ne-au impresionat prin entuziasmul lor și care au reușit să împartă și cu noi o parte din timpul lor prețios, pentru a ne acorda un interviu…

Într-o societate care se bazează pe comoditate și confort, voi ați avut frumoasa inițiativă de a schimba puțin această mentalitate prin promovarea sportului în aer liber și a ieșirilor în natură. Cine a avut ideea înființării asociației ? Care este povestea Asociației „Tură în Natură”?

„La începutul lui 2011, trei prieteni îndrăgostiți în primul rând de explorarea frumuseților naturii din șaua bicicletei, dar și de turele pe munte sau schiul de turǎ au hotărât să înființeze o asociație al cărei scop să fie promovarea oricărei forme de mișcare (nemotorizată) în aer liber prin respectarea principiilor de protecție a mediului. Numele celor trei sunt Mihai David, Alexandru Barbor si Mihai Proca. Ideea ne-a venit în momentul în care în discuțiile noastre apărea constant ideea lipsei unei coeziuni între bicicliștii sibieni și a unei infrastructuri adecvate deplasării cu bicicleta, atât în oraș cât și în afara acestuia.

Iubind Sibiul și împrejurimile lui, cu un potențial cicloturistic deosebit, ne-am hotărât să înființăm o asociație care să adune la un loc cât mai mulți bicicliști sibieni, să găsim soluții pentru probleme pe care le întâmpină aceștia și să atragem fonduri pentru amenajarea unei infrastructuri adecvate în zonele ciclabile din jurul orașului. A trebuit să găsim și un nume care să cuprindă toate acestea. ‘Tură în Natură’ a venit natural. Spunea totul despre noi și intențiile noastre.”

_DSC6978În noiembrie 2013, când am participat și noi la inaugurarea traseului cicloturistic „Emil Cioran”, am fost surprinși să vedem cât de mulți oameni sunt pasionați de natură și de bicicleală. Care a fost impactul inițial asupra sibienilor? S-au implicat de la început în aceste activități sau au avut o atitudine mai rezervată?

„Comunitatea bicicliștilor sibieni este destul de mare. După estimările noastre, în Sibiu sunt peste 5000 de bicicliști, număr care îi ia in considerare atât pe cei care utilizează bicicleta în mod frecvent, cât și pe cei care o folosesc ocazional. Numărul bicicliștilor sibieni activi este în continuă creștere, lucru observat prin numărul tot mai mare de participanți atât la acțiunile asociației noastre, cât și la evenimente precum Masa Critica. Pentru că ați amintit de traseul Emil Cioran, în anul 2012, când am inaugurat acest traseu de bicicletă, au participat aproximativ 50 de bicicliști. În 2013, la inaugurarea circuitului cu același nume, care leagă Sibiul de Rǎșinari tur-retur, au participat peste 120 de bicicliști. Pentru noi, aceste cifre sunt elocvente pentru ceea ce noi numim „activarea bicicliștilor sibieni”.”

Câți membri are echipa „Tură în Natură”? Care este rolul fiecărui membru?  

„În prezent, asociația are 10 membri activi care se implică în acțiunile organizației. Echipa asociației ‘Tură în Natură’ adună specialiști în geografie, turism, economie, IT, activitatea organizației bazându-se pe experiența fiecărui membru în parte. Asociația nu are în prezent personal angajat, activitatea membrilor ei fiind voluntară și non-profit.”

Mai aveți și alți colaboratori pentru desfășurarea proiectelor ?   

„Aproximativ 30 de voluntari se implică în implementarea activităților asociației alături de membri activi ‘Tură în Natură’. Le mulțumim și pe această cale pentru sprijinul oferit, extrem de important în reușita acțiunilor asociației noastre.”

Care au fost cele mai importante proiecte în care ați fost implicați?    

IMG_9725

„Unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociației ‘Tură în Natură’ a fost cel de marcare a unor trasee de cicloturism care să lege Sibiul de localitățile înconjurătoare. Între 2012 și 2013, asociația noastră a marcat, în cadrul mai multor proiecte, trasee cicloturistice cu o lungime de peste 50 de kilometri. Circuitul cicloturistic ”Emil Cioran”, de aprox. 30 kilometri, este unul dintre traseele marcate de asociația noastră, care parcurge zone foarte frumoase din imediata apropiere a Sibiului. Alte trasee de cicloturism marcate de asociația noastră au fost în zona Dealului Gușterița, cu o lungime de peste 25 de kilometri.

Asociația ‘Tură în Natură’ își propune ca pe viitor să atragă și alte surse de finanțare pentru continuarea acțiunii de marcare a traseelor de cicloturism, atât în împrejurimile Sibiului cât și în alte zone din județul nostru. Obiectivul nostru este de a marca în următorii 5 ani peste 200 de kilometri de trasee de cicloturism.

Începând cu anul 2013, ‘Tură în Natură’ s-a implicat și în organizarea de competiții sportive. Prima competiție a fost organizată în colaborare cu Asociația Club PUMA Sibiu, în cadrul Challenge Day 2013. ATINS a organizat în cadrul acestui eveniment un concurs de biciclete în Parcul Sub Arini care s-a bucurat de un mare succes în rândul bicicliștilor tineri. În septembrie 2013, asociația noastră a organizat o competiție de orientare turistică care a adus la start peste 60 de participanți, la patru categorii: orientare în alergare începători și avansați, orientare mountain-bike și orientare Family.

Unul dintre obiectivele importante ale asociației noastre, în perioada 2011 – 2012, a fost de consolidare a echipei de ciclism montan ‘Tură în Natură’ și participarea la concursuri de profil. Membrii echipei ‘Tură în Natură’ au participat la 40 de concursuri între 2011 și 2012, în cadrul cărora au obținut mai multe locuri I, II si III. Membrii echipei au obținut puncte importante la campionatul Triada MTB 2012, poziționându-se pe locul 8 în clasamentul general din peste 90 de echipe de ciclism din toată țara înscrise în competiție. Locul obținut de echipa noastră, în fața unor mult mai titrate echipe de MTB, reprezintă o realizare care spune multe despre potențialul tinerilor ei membrii. Pentru anul 2014 obiectivele echipei sunt de a continua obținerea de rezultate și îmbunătățirea performanțelor, dar și de a se extinde prin cooptarea de noi sportivi tineri care să fie aduși la un bun nivel competițional.

_SOR5034În afară de acțiunile organizate de asociația noastră, am fost implicați în implementarea unor activități în cadrul proiectelor desfășurate de organizații partenere. În cadrul proiectului ”Festivalul Egalitatii de Gen – FEG 2011”, implementat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu, Asociația ‘Tură în Natură’ a coordonat integral activitatea ”Concursul Egali pe biciclete”. În cadrul ediției FEG 2012 asociația noastră a coordonat, alături de membrii echipei ALEG, acțiunea ”Marșul Ciclist al Egalității de Gen” care s-a bucurat de o largă participare din partea publicului sibian.

În fiecare an, membrii asociației noastre participă la evenimentul de strângere de fonduri ”Semi-maratonul Sibiu”, organizat de Fundația Comunitară Sibiu, unde alergăm pentru susținerea cauzelor asociației noastre. În cadrul proiectului Huet Urban din anul 2013, membrii ‘Tură în Natură’ au coordonat atelierul de reparat biciclete, care s-a bucurat de un mare succes.

În mod regulat, Asociația ‘Tură în Natură’ organizează ture de bicicletă pentru promovarea potențialului turistic al județului Sibiu. Aceste evenimente se bucură de o largă participare din partea cicliștilor sibieni, și nu numai, fiind apreciate atât itinerariile alese de membrii asociației, cât și calitatea și noutatea informațiilor legate de istoria, cultura și natura zonelor străbătute pe care le împărtășesc participanților.”

Am văzut că turele în natură sunt destinate în principal sibienilor sau turiștilor aflați în Sibiu…

„Așa am crezut și noi la început. Însă am observat că la turele pe care le organizăm participă și bicicliști din alte zone ale țării. Noi ne dorim însă ca traseele de cicloturism pe care le marcăm să fie folosite de cât mai mulți bicicliști, sibieni sau din afara Sibiului, localnici sau turiști. Sunt trasee cu un grad de dificultate ușor sau ușor spre mediu, deci ele pot fi abordate de oricine dorește să descopere din șaua bicicletei împrejurimile orașului nostru sau zone deosebite din județul Sibiu.”

IMG_9804Traseele propuse vizează doar împrejurimile Sibiului sau merg și mai departe ?

„Prin acțiunile de marcare pe care le-am întreprins până în prezent, am vizat doar împrejurimile Sibiului. De anul acesta însă ne vom îndrepta atenția și spre alte zone cu potențial cicloturistic deosebit, cum ar fi Mărginimea Sibiului, Țara Secașelor, Podișul Hârtibaciului sau Țara Făgărașului.”

Știm cu toții că în România nu este ușor să inițiezi astfel de proiecte, atât în ce privește mentalitatea oamenilor cât și în ce privește sistemul legislativ deficient. Cât de dificil a fost pentru voi ?

„Dacă iți dorești ceva cu adevarat vei reuși în cele din urmă să realizezi acel lucru. Într-adevăr, nu ne-a fost ușor să punem în practică proiectele noastre, însă am fost perseverenți. Dacă la început nu primeam destul credit din partea autorităților, după primul an de activitate al asociației am dovedit că aducem un plus de valoare în zona societății civile sibiene și astfel în anii următori suma finanțărilor și sponsorizărilor a crescut. Am urmat încă de la început politica pașilor mărunți și am implementat acțiuni în măsura forțelor noastre, strategie care a dat roade.

Astăzi suntem o asociație care poate să privească spre finanțări mai mari, lucru care va duce și la realizări mult mai vizibile în viitor. Dar nu banii reprezintă totul. Un semn bun pentru noi a fost faptul că am primit în acțiunile noastre sprijinul a tot mai mulți voluntari și am dezvoltat colaborarea cu alte organizații non-guvernamentale sibiene.”

Ați încheiat un parteneriat cu Colegiul Național “Samuel von Bruckenthal” din Sibiu în vederea promovării a acestor activități și în rândul elevilor. Cum privește noua generație acest tip de inițiativă?

Asociația ‘Tură în Natură’ a desfășurat încă de la înființare acțiuni care s-au adresat educației publicului tânăr din Sibiu în utilizarea bicicletei, ecologie și protecția mediului. În cadrul unui proiect al colegiului Samuel von Brukenthal din Sibiu de promovare în rândul elevilor liceului a mersului pe bicicletă, a acțiunilor de protecție a mediului și de socializare, membrii asociației ‘Tură în Natură’ au coordonat unele dintre acțiunile proiectului. Începând cu anul 2011, am desfășurat în colaborare mai multe acțiuni cum ar fi:  excursii cu bicicleta pe Transalpina, tabere educative la Saliște și Râu Sadului, drumeții montane și tematice, activități ecologice și de marcare de trasee cicloturistice, etc.

_SOR5062În anul 2013 am implementat,  împreună cu două grupe de elevi de la colegiul Samuel von Brukenthal,  două proiecte finanțate prin Programul YouthBank de către Fundația Comunitară Sibiu. Primul proiect denumit Campania ”Biciclist în trafic” a avut drept scop educarea elevilor din 5 licee sibiene pe teme de circulație cu bicicleta și conștientizarea șoferilor cu privire la prezența în trafic a bicicliștilor.

În cadrul proiectului au fost informați peste 300 de elevi despre regulile de circulație și problemele care pot apărea în trafic atunci când se deplasează cu bicicleta și aproximativ 200 de șoferi au fost informați. În cadrul proiectului au fost realizate pliante cu informații pentru bicicliști și flyere pentru șoferi. Unul dintre elevi a realizat o filmare a drumului pe bicicletă către și de la școală, iar membrii ‘Tură în Natură’ au realizat montajul filmului. Filmul a fost prezentat în cadrul sesiunilor educative din licee. Partener în acest proiect a fost Poliția Municipiului Sibiu – Serviciul Poliței Rutiere care a acordat atât sprijin logistic cât și prin implicarea reprezentanților săi în acțiunile educative din licee și acțiunile stradale dedicate șoferilor.

Cel de-al doilea proiect și-a propus marcarea unei mici variante de întoarcere a traseului cicloturistic ”Emil Cioran” realizat de asociația ATINS în anul 2012. În afara de acțiunile efective de marcare, proiectul a presupus și o campanie de promovare a traseului marcat de elevi în liceele sibiene. Peste 200 de elevi au aflat despre zone deosebite din jurul Sibiului, care pot fi descoperite din șaua bicicletei. Aproximativ 50 de elevi au participat la turele de promovare a traseului nou marcat.

În concluzie, veștile sunt bune. Tinerii sunt deschiși la astfel de acțiuni și pot fi ușor cooptați în activități care privesc promovarea mersului pe bicicletă, acțiuni de ecologizare sau de marcare de trasee de bicicletă.”

În prezent, mai aveți și alte proiecte în derulare?

„Așa cum spuneam, de acum am crescut mari. Am împlinit în luna martie 3 ani, așa că așteptările de la noi sunt mai mari. Anul acesta am depus mai multe proiecte pe Agendele Sportive ale Consiliului Județean și ale Primăriei Sibiu, de la care așteptăm rezultatul evaluării. Suntem de asemenea în curs de semnare a unui contract cu Fondul EEA Grants, gestionat de Fundația pentru Parteneriat pentru proiectul „Sibiu – UnDA Verde pentru biciclete”. Vom da mai multe detalii, însă,  în momentul în care avem contractele semnate pentru proiectele avute în vedere anul acesta.”

_SOR5039O amintire frumoasă legată de activitatea în cadrul asociației?

„Pentru mine, personal, o frumoasă amintire o reprezintă masa mare de cicliști care au participat în noiembrie anul trecut la lansarea circuitului cicloturistic „Emil Cioran”. A fost o încununare a eforturilor pe care le-am depus anul trecut pentru realizarea acestui circuit și o dovadă că ele nu au fost în zadar.”

Un loc de suflet ? Un traseu preferat?

„Poate insist prea mult pe traseul „Emil Cioran”, dar dacă nouă, celor de la ‘Tură în Natură’, nu ne-ar fi plăcut, nu l-am fi marcat. Traseul are un potențial deosebit, din toate punctele de vedere: grad de dificultate redus, multe puncte de interes de-a lungul lui (Rezervația Naturala Dumbrava Sibiului, cătunul Trăinei, Casa Memorială „Emil Cioran”, cetatea Cisnădioarei), locuri de panoramare deosebite, poteci diverse (pădure, fânețe, livezi). Este traseul ideal pentru începători și avansați, care poate fi parcurs ușor și rapid.”

‘Tură în Natură’ în viitor?

„Dezvoltarea asociației în următorii ani este un obiectiv pe care îl urmărim. Atragerea de fonduri este de asemenea în atenția noastră, pentru că altfel nu putem vorbi de dezvoltare. Principalele fonduri ne propunem să le folosim pentru a continua proiectele de marcare de trasee cicloturistice în județul Sibiu. Ne dorim ca în cinci ani să marcăm peste 200 de kilometri de trasee cicloturistice.

Vom continua, de asemenea, acțiunile de educație în rândul elevilor, pe teme legate de deplasarea în siguranță cu bicicleta în oraș, vom încerca să influențăm planurile și politicile autorităților locale în beneficiul bicicliștilor, vom cauta soluții pentru promovarea deplasării cu bicicleta la serviciu, vom conștientiza sibieni despre nerespectarea pistelor de biciclete de către șoferi. Bineînțeles, nu vom uita turele de bicicleta organizate în împrejurimile Sibiului. Toate aceste obiective au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitate prin promovarea utilizării bicicletei.”

Pentru mai multe detalii legate de activitatea asociației „Tură în Natură”, precum și pentru a afla cum puteți deveni membru al asociației, puteți intra pe pagina oficială sau pe pagina de Facebook

Andrada

Poza de final

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.