Moda ȋn Moldova cu Dana Macsim

comments 2
OAMENI

Moda ȋn Moldova cu Dana Macsim

971940_573571529355174_1079040294_nAstǎzi vǎ voi prezenta o persoanǎ care-mi este tare dragǎ şi care mǎ impresioneazǎ prin energia sa debordantǎ şi voința şi eforturile incredibile pe care le depune pentru a încerca şi combina business-ul cu plǎcerea. Este vorba despre Daniela Macsim, o botoşǎneancǎ ce s-a instalat de câțiva ani buni de acum în Iaşi şi îşi împarte existența între finanțe şi modǎ, douǎ domenii care aparent nu au nicio legǎturǎ, dar pe care ea reuşeşte sǎ le îmbine cu brio în viața de zi cu zi.

Am ales sǎ o descos puțin pentru cǎ pare un om care ştie ce vrea, şi care, chiar de aleargǎ dupǎ doi iepuri odatǎ, pare sǎ reuşeascǎ sǎ-i vâneze pe amândoi dintr-o loviturǎ. Imi place faptul cǎ nu ezitǎ sǎ încerce, sǎ îşi asume riscuri vestimentare, sǎ zâmbeascǎ, sǎ danseze şi sǎ comunice de câte ori are ocazia. Am decis astǎzi sǎ mǎ interesez mai îndeaproape asupra profilului ei de bloggerițǎ în lumea modei şi nu asupra competențelor sale în domeniul financiar nu pentru cǎ aceastea din urmǎ ar fi mai puțin importante, ci pentru cǎ aparența conteazǎ deseori şi pentru cǎ am constatat evoluții multe pe plan vestimentar în România şi cred cǎ ați fi şi voi curioşi / curioase sǎ aflați mai multe despre ce se poartǎ astǎzi.

Vǎ las aşadar sǎ descoperiți mai jos portretul Danei.

Povestește-mi puțin despre tine și despre viața dublă pe care o duci…

Dana Macsim : „Încep prin a-ţi mărturisi faptul că sunt îndrăgostită de ceea ce fac. Chiar dacă uneori stresul atinge cote maxime, chiar dacă acum fac ceva și peste 10 minute sună telefoanele și se schimbă prioritățile, chiar dacă trebuie să lucrez la mai multe lucruri în paralel, iubesc domeniul în care profesez și jobul pe care îl am – sunt Responsabil Financiar pe Proiecte Europene. Îmi place să lucrez cu deadline-uri. De fapt cred că termenele limită mă fac întotdeauna să dau ce e mai bun din mine și savurez de fiecare dată cu mare satisfacție respectarea lor.

Apoi, ceea ce mă relaxează dupa o zi de muncă este blogul meu și tot ceea ce el presupune: răsfoirea revistelor online, a blogurilor preferate și a diverselor site-uri de socializare, pentru a fi la curent cu noutățile din ziua respectivă. A devenit mai mult decât o pasiune, este parte din viața mea în acest moment. Cu toate acestea, vreau să menționez că pe primul plan este și va fi întotdeauna familia.”

Întotdeauna ai fost pasionată de modă sau a fost o dragoste care a crescut treptat ?

Dana Macsim : „Dragostea pentru modă a crescut treptat, intensificându-se de când am început sǎ mǎ dedic blogului. Pot spune că am cochetat de mică cu acest domeniu. Îmi plăcea să îmi modific singură hainele, stăteam ore întregi să cos paiete pe blugi sau fuste, analizam mereu ținutele întâlnite pe stradă, dar neavând acces la informațiile de acum și având o situație financiară care nu îmi permitea să îmi cumpăr haine decât la începutul anului școlar sau la Crăciun și Paște, nu puteam explora acest domeniu al modei.”

Ce satisfacții ȋți aduce blogul tău de modǎ pe care ȋl alimentezi constant?

Dana Macsim : „A devenit un job part-time, din care am beneficii materiale – primesc haine sau accesorii în urma colaborărilor – dar și financiare pentru că afilierea cu diverse site-uri îmi generează venituri lunare. Dar deocamdată nu vorbim de sume foarte mari, ci atât cât să-mi cumpăr câteva articole din ultimile colecții. Dar cea mai importantă satisfacție vine atunci când primesc feedback pozitiv de la cei care mǎ citesc şi urmǎresc, de la colaboratori și de la cei care îmi cer sfaturi de stilizare a ținutelor sau reamenajarea garderobei.”

Cum ai descrie stilul tău ? Ce ȋți place să porți ?

Dana Macsim : „Nu am un stil personal bine definit : îmi place să combin, să testez, să mă joc și să descopăr. Stilul meu vestimentar variază de la chic la modern, de la unul boem la unul rock-chic. Cel mai bine mă simt atunci când port încălțăminte sporty – pantofi oxford sau mai nou adidași, însă am și zile ȋn care o pereche de tocuri îmi schimbă starea de spirit. Am foarte multe rochii și fuste în garderobă, pantaloni la dungă și mai puțini blugi (dar nu pentru mult timp 🙂 ). „

Sans titre

Care sunt combinațiile ideale cu care nu poți da niciodată greș din punctul tău de vedere ?

Dana Macsim : „În momentul de față, orice combinație mi se pare ideală, atâta timp cât îți cunoști corpul, știi ce te avantajează și ce nu, ești sinceră cu tine atunci când te uiți în oglindă și te îmbraci adecvat momentului și locului în care te afli. Trebuie întotdeauna să iti placă ție ceea ce porți, să fii în pas cu moda, dar să nu copiezi tendințele mot-a-mot, ci să le adaptezi stilului personal.

Ca să răspund totuși la această întrebare, cred că nu ai da niciodată greș cu o ținută compusă din boyfriend jeans, o camașă albă, un blazer masculin și pantofi stiletto sau oxford dacă preferi comoditatea. De asemenea, o rochie neagră – ‘little black dress’ – purtată cu o pereche de sandale sau pantofi negri este întotdeauna o alegere potrivită atunci când nu ai inspirație și nu vrei să dai greș.”

Cum e cotidianul unei bloggerițe de fashion ȋn Romȃnia ? Unde faci achizițiile ? Cine ȋți trimite cadouri frumoase ?

Dana Macsim : „Dacă în timpul săptămânii timpul meu se împarte între munca la birou, blog, mersul la sală și alte treburi administrative, în weekend încerc să mă relaxez și să fac doar ce-mi face placere, și anume: gătesc, citesc, îmi fac ordine în garderobă, ascult muzică, mă întâlnesc cu prietenele mele la o cafea și bineînțeles, stau cât pot de mult pe blog.

În ultima perioadă fac mult shopping online și chiar dacă nu pot proba hainele să vad exact cum se așează, tentația de a cumpăra din impuls este mai mică. Stau minute în șir (uneori chiar ore) și adaug produse în coș, după care le scot, adaug altele, până mă decid și apăs ‘proceed to checkout’. Site-urile de pe care fac cumpărături mai des și de care sunt foarte mulțumită având în vedere raportul calitate/preț al produselor sunt: www.frontrowshop.com, www.lovelyshoes.net, www.kurtmann.ro, www.miniprix.ro, www.fashiontribes.ro și mai nou www.zara.com. Mai rar, comand de pe www.sammydress.com, www.asos.com, www.topshop.com sau www.pullandbear.com.

Primesc săptămânal multe cadouri din partea site-urilor sau magazinelor cu care colaborez. Ultimul cadou foarte frumos a fost din partea Zara, un card de cumpărături de 450 lei, pentru a participa la o experiență unică de shopping, în exclusivitate, înaintea deschiderii oficiale a magazinului online.”

Ce magazine recomanzi ȋn Iași și Botoșani? De ce anume?

Dana Macsim : „În Botoșani merg doar în vizită și încerc să profit de puținul timp pe care îl am la dispoziție pentru a-l petrece cu părinții, frații și nepoțeii mei. Știu că s-a deschis Mall Uvertura anul trecut și sunt câteva branduri unde se pot găsi haine frumoase și accesibile la preț. Luna trecută însǎ am descoperit în Botoșani outletul FORMENS, cu haine doar pentru bărbați, unde puteți găsi costume, sacouri, pantaloni, geci sau accesorii nu doar la super prețuri, ci și la o super calitate.

În Iași, dacă vreți să evitați agitația din mall-uri, vă recomand magazinul Căpșuni cu Zahăr, relativ nou deschis, dar care cu siguranță va fi o locație de shopping preferată de cât mai multe femei, care doresc modele de haine unice, calitative și nu foarte scumpe. De asemenea, dacă nu aveți prejudecăți în a purta haine din colecții vechi (ha, ha), atunci recomand să faceți o vizită magazinului Cream Outlet, unde veți găsi multe haine Zara, atât pentru femei cât și pentru bărbați.”

Cum ai descrie tu stilul vestimentar romȃnesc? Cam care sunt principalele categorii și ce le caracterizează ?

Dana Macsim : „Dacă ar fi să descriu într-un singur cuvânt stilul vestimentar românesc, acesta ar fi – colorat.

3396066_tinuta_colorataÎncep cu categoria care îmi este cea mai dragă, stilul vestimentar românesc tradițional, adoptat încă de oamenii de la sate, care mai poartă costume tradiționale și în zilele de lucru, nu numai cu ocazia anumitor sărbători. Din fericire, portul și costumul popular românesc a fost și este o inspirație pentru mulți creatori, atât români cât și străini, precum Valentina Vidrașcu (www.valentinavidrascu.ro), care dăruiește o nouă identitate unor piese vestimentare ca ia, catrința, bundița sau brâul; Lana Dumitru (www.lanaa.ro), care, pe lângă rochiile, paltoanele sau vestele atât de purtabile în ținutele de zi cu zi, are și o colecție inspirată de Cimitirul Vesel de la Săpânța căreia nu-i poți rezista; Adrian Oianu (www.adrianoianu.com), ale carui creații mă fac de fiecare dată să visez. În plus, vedetele și tinerii au început să introducă tot mai des în ținutele lor și piese vestimentare care fac trimitere la portul românesc, cel mai des întâlnite fiind vestele și iile. 

Un loc aparte îl ocupă persoanele cu un stil vestimentar clasic, sobru ; încadrez aici în special persoanele peste 40 de ani, care foarte rar se diferențiază prin purtarea unor ținute îndrăznețe. Majoritatea femeilor din această categorie au părul scurt și nu folosesc make-up aproape deloc. Dar nu vorbim despre femeia clasică, care se axează întotdeauna pe calitate și care adoptă stilul Chanel: aceasta adoră jachetele, rochiile din materiale fine, îndrăznește să poarte accesorii și tocuri înalte. Această categorie nu reprezintă un procentaj foarte mare în rândul femeilor din România. Pe acestea le vei vedea foarte rar mergând pe jos sau cu mijloace de transport în comun. Câteva site-uri unde pot face acestea shopping sunt: www.shopbop.com, www.neimanmarcus.com sau www.shop.nordstrom.com, care fac livrări și în România. 

O altă categorie este cea copy-paste sau trend followers, cei care copiază tendințele și chiar ținutele văzute în magazine, la prieteni sau pe stradă, fără a avea nici o contribuție personală în crearea ținutei. Aceștia sunt consumatori ai brandurilor mass market, precum H&M sau cele care aparțin grupului Inditex (Bershka, Pull&Bear, Zara). O ținută specifică acestora ar fi compusă din: blugi, cămașă în carouri, teniși/balerini. 

În România, întâlnim din ce în ce mai multe persoane cu un stil vestimentar propriu, care se diferențiază atât prin ținute, cât și prin atitudine. Acestea își cumpără haine atât din magazinele second hand, outlet-uri, boutique-uri rătăcite prin centrul vechi al orașului, mall-uri, toate site-urile online pe care le-am menționt mai sus sau chiar își fac singure hainele.

Nu pot să nu menționez stilul vestimentar ‘pitzi’, în care intră femeile care merg pe principiul « Totul la vedere, nu ascundem nimic ».”

Inițiative romȃnești ȋn orice domeniu (artă, cultură, muzică, modă, …) pe care le apreciezi?

Dana Macsim :

  • Gala Avanpremier – cel mai important eveniment de modă din Romania care promovează designerii români.
  • Proiectul “Atipic Beauty” – care urmăreşte să creeze o nişă în industria modei, unde moda pentru persoanele cu dizabilităţi câştigă din ce în ce mai multă popularitate. Moda pentru persoanele cu dizabilităţi este o noutate pentru noi toţi.
  • Proiectul „The Soul of Romania” – Un echipaj român vrea să facă o călătorie în jurul lumii, vor purta 20 – 30 de opere contemporane românești, timp de un an la bordul unui velier, pentru a spune povestea României prin intermediul artei contemporane. Plecarea este programată pe 15 mai 2014, din Portul Turistic Constanța.”
Locul sau locurile tale preferate din țară și de ce ?

Dana Macsim : „Până acum am văzut puține locuri din România, însă îmi propun ca în fiecare an să bifez câte unul nou.

Vara trecută am ajuns în Delta Dunării, am stat cazați la Gura Portiței și am făcut excursii pe brațele Deltei. Vreau să merg din nou vara aceasta, măcar pentru câteva zile pentru că acolo găsesc liniște, sălbăticie, frumusețe și multă energie pozitivă.

Dacă mă gândesc la o excursie în munți, atunci mă gândesc la Valea Cernei și la peisajele impresionante pe care ni le oferă. Poți vizita casa în care a crescut Constantin Brâncuși, Mănăstirea Tismana sau Băile Herculane, dar și numărul impresionant de peșteri din Parcul Național Domogled Valea Cernei.

Transfăgărășan, poate cel mai spectaculos drum din țară (exceptând faptul că mai toate stâncile au inscripționate numere de la mașini sau prenumele celor care au trecut pe acolo) și Bâlea Lac, unde am văzut și simțit pentru prima dată norii atât de aproape.

Mănăstirile din nordul Moldovei: Văratec, Agapia, Sihăstria, Voroneț, Arbore, pentru că dincolo de încărcătura spirituală sunt dovezi arhitecturale cu greutate istorică.”

Ce intenții ai cu moda ȋn viitor ? Dorești să evoluezi ȋn acest domeniu sau va rămȃne o pasiune personală fără intenția de a o transforma ȋn business ?

Dana Macsim : „Până în prezent am avut doar de câștigat prin intermediul acestui blog, m-a ajutat să-mi îmbogățesc cunoștințele despre modă și tot ce înseamnă această industrie, să-mi dezvolt aptitudinile de IT, comunicare, socializare, să-mi definesc viziunea și într-o oarecare măsură stilul personal. Dincolo de aceste aspecte, feedback-ul pozitiv primit atât din partea cititorilor cât și a colaboratorilor mă determină să nu mă opresc aici. Îmi doresc să evoluez în acest domeniu, vreau să duc blogul la un alt nivel. În prezent lucrez cu o echipă de profesioniști la asta, băieții de la greenix.ro mă ajută să tranform blogul în ceea ce îmi doresc de mult timp. Deocamdată vreau să nu dezvălui nimic despre acest proiect. ☺”

1656226_674319372613722_902083371_nUn sfat/ un gȃnd bun ?

Dana Macsim : „Fiți independente! Angajați-vă în timpul facultății, faceți voluntariat, schimb de experiență, călătoriți, pentru că atunci când veți termina facultatea veți avea doar de câștigat. Încercați să vă desenați drumul pe care vreți să-l urmați în carieră și faceți pași mici, dar siguri pentru a ajunge acolo. Nu vă abandonați visele, îndrăzniți și luptați pentru ele. Credeți în voi! Nu lăsați pe alții să decidă ce să faceți cu viața voastră. Iubiți-vă, fiți întotdeauna sincere cu voi și înconjurați-vă doar de oameni calitativi.”

Pentru a descoperi diferitele ținute ale Danei, puteți da click aici. De asemenea, nu ezitați sǎ o contactați pe pagina Facebook a blogului. Cu siguranțǎ va fi bucuroasǎ sǎ intre în legǎturǎ cu voi ;-).

Shopping frumos şi inspirat !

Andreea

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

2 Comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.