Folclorul se urbanizeazǎ

comment 0
FABRICAT ÎN ROMȂNIA, GȂNDURI, OAMENI

Folclorul se urbanizeazǎ

Pânǎ nu demult, când se asociau în aceeaşi frazǎ cuvintele „România” şi „folclor”, imaginile care ne veneau în minte imediat în mod spontan erau cele ale casei bunicilor, ale satelor țǎrǎneşti, ale ştergarelor şi covoarelor țesute la rǎzboi. Vedeam costumele populare cu ii şi fote cu motive cusute roşii şi negre. Ne rǎsunau în urechi cântecele populare interpretate de Maria Tǎnase, Nicolae Furdui Iancu sau mulți alții asemenea. Folclorul românesc era reprezentat cel mai adesea de imagini care evocau un trecut îndepǎrtat, de la sat, cu oameni bǎtrâni şi tradiții care se pierd din ce în ce mai mult pe la oraş. Folclorul evoca aşadar lumea ruralǎ.

Dar asta era pânǎ nu demult. Pentru cǎ azi, creațiile artistice şi culturale nu mai sunt delǎsate uitǎrii, ci sunt revizitate, remixate, modernizate de cǎtre tineri cǎrora le pasǎ de trecutul şi cultura lor şi care vor sǎ conjuge într-un stil modern/ contemporan trecut, prezent şi viitor.

Douǎ inițiative mi-au atras atenția în mod deosebit : una în domeniul modei urbane şi o alta, în domeniul muzical.

1. Urzealǎ, proiectul Oanei Ivan, este acela de a reda viațǎ urzelilor şi țesǎturilor tradiționale româneşti prin intermediul designului grafic şi a le transpune pe articole vestimentare destinate adolescenților şi tinerilor care îşi revendicǎ identitatea româneascǎ, dar şi apartenența la o culturǎ modernǎ, urbanǎ, a strǎzii. Hainele propuse (tricouri, bluze, rochițe) au la bazǎ semnele tradiționale cusute, pe care cel mai des le vedeam pânǎ acum în casele şi ținutele țǎrǎneşti, pe la bunici.

urzeala

Fotografii preluate de pe pagina Facebook ‘Urzealǎ’. Credit foto : Mihai Militaru

semne urzeala

Pozǎ preluatǎ de pe pagina Facebook ‘Urzealǎ’

Pentru mai multe informații, fotografii şi comenzi, puteți consulta pagina Facebook dedicatǎ proiectului.

capture-d_c3a9cran-2014-03-30-c3a0-22-03-362. Subcarpați, pe de altǎ parte, este, dupǎ cum ne spune Wikipedia, „un manifest cultural contemporan, un proiect muzical demarat în 2010 de solistul trupei Șuie Paparude, MC Bean (Alexe Marius Andrei), care combină elemente din muzica electronică și hip-hop cu influențe din folclorul românesc.” Acest nou gen muzical adoptat este numit „folclor contemporan” sau „folclor underground” și „constă în general în reinterpretări ale unor piese din folclorul românesc pe ritmuri moderne.”(Alexandra Mihale).

În proiect au fost sau sunt implicați mai mulți artiști precum Gnom (Raparta), DJ Limun din Timișoara, Mara și Dragonu de la Special, VJ Andri, DJ Power Pe Vinil, Vali Umbră, Argatu’, Esqu, Georgiana Mănăilă din București și alți colaboratori. Trupa a fost descrisă în cotidianul britanic The Guardian drept „un mix exploziv între vechi și nou. E o combinație eclectică ce aduce împreună melancolia specifică pieselor folk românești și cântecelor de unitate, instrumente tradiționale și ritmuri de trip-hop, dubstep, hip-hop și dancehall”. 

Imagine din videoclipul "Balada românului"

Imagine din videoclipul „Balada românului”

Click aici pentru a vedea clipul şi a asculta „Balada românului”.

Pentru mai multe informații despre proiect, concerte şi pentru a descǎrca gratuit albumele, accesați site-ul www.subcarpati.com.

Aşadar, ǎsta e semn cǎ folclorul românesc nu a murit, ci, dimpotrivǎ, renaşte şi are încǎ zile lungi 😉

Andreea

PS : Pentru a descoperi şi alte inițiative care au ca sursǎ de inspirație cultura şi motivele tradiționale strǎmoşeşti, click aici.

The English version here

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.