Biciclind prin România: Zimbrăria Neagră

comment 0
LOCURI

Biciclind prin România: Zimbrăria Neagră

Știm cu toții că România nu este tocmai țara ideală, îi cunoaștem deficiențele. Cred că fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată cu sistemul corupt, cu lipsa justiției și a corectitudinii sau cu lipsa de interes a funcționarilor publici. Dar nu despre asta este vorba acum.

În pofida acestor lucruri precum și în pofida zicalei „România este o țară frumoasă dar păcat că-i locuită” (care nu neg că este adevărată), noi am găsit alternative pentru a reuși să ne bucurăm de ceea ce avem și pentru a putea face abstracție de toate aceste neajunsuri. Măcar pentru un week-end sau pentru o zi.

Cum ?

Biciclind prin România

Prin natură, prin sport, prin a aprecia mai mult clima temperată cu anotimpurile ei. Prin a aprecia transportul deficient dar totuși ieftin și prin a explora zonele din țara noastră atât de pitorești încât ne dau impresia „că nu suntem în România”. 🙂

Noi am ales să facem toate lucrurile acestea pedalând! Cu biciclete profesionale sau mai puțin profesionale, cu un buget mai mare sau mai mic, prin zone de munte, deal sau câmpie și cu multă bună-voință.

Am decis să facem câte un articol pentru fiecare traseu, cu multe detalii și impresii personale. Zonele propuse cuprind, în special, Transilvania cu Târnava Mare și împrejurimile Sibiului, Brașovul cu împrejurimile sale, masivul Piatra Craiului, munții Baiului, puțin din Nordul Moldovei și împrejurimile Ploieștiului. Unele trasee sunt mai ușoare, altele mai dificile dar niciunul nu este imposibil de parcurs.

Primul traseu

Ca să începem cu începutul, primul traseu propus este unul relativ ușor, de o zi, prin zonă de câmpie și ușor accesibil din București, al cărui punct turistic major este Zimbrăria Neagră din cadrul Ocolului Silvic Bucșani, județul Dâmbovița.

Variantă de traseu (1) București – Tîrgoviște – Comișani – Bucșani – Rățoaia – Rezervația de zimbri „Neagra” – I.L. Caragiale – Dărmănești – Ploiești 

Varianta  de traseu (2) : București – Tîrgoviște – Comișani – Bucșani – Rățoaia – Rezervația de zimbri „Neagra” – RETUR  

* Ambele variante de traseu au aproximativ aceași lungime 

Detalii (varianta 1) :

Lungime totală: 68,52 km 

Diferență de nivel: aprox. 100 m 

Punct de plecare: București Gara de Nord – primul tren București – Tîrgoviște pleacă la ora 9.10, însă este bine să verificați înainte. Nu uitați să achiziționați și bilete pentru biciclete.

Punct de sosire: Ploiești Gara de Vest – ultimul tren Ploiești – București pleacă la ora 22.28 (însă începând cu ora 16.20 sunt trenuri spre București aprox. din jumătate în jumătate de oră)

Timp de parcurs: noi am parcurs acest traseu în aproximativ 5 ore, incluzând toate popasurile și vizitarea Zimbrăriei.

Harta traseului: 

TRASEU ZIMBRARIE

Harta detaliată o puteți vizualiza aici.

Echipament necesar: în funcție de condițiile meteo, pelerină/ hanorac impermeabil, un wind-stopper, cască (obligatoriu), pompă + cameră de schimb, loțiune de protecție solară (după caz), loțiune împotriva țânțarilor (neapărat, deoarece se merge și prin pădure), apă.

P.S: Nu uitați de biciclete! 🙂

Traseul

Noi am pornit la drum într-o duminică dimineață, cu primul tren spre Tîrgoviște. Am ajuns acolo pe la ora 11 și am început să pedalăm către Zimbrărie. De la gara din Tîrgoviște, puteți merge pe Bdul. Regele Carol I, apoi pe Bdul. Mircea cel Bătrân, unde puteți găsi un Penny Market pentru aprovizionare. După, virați la dreapta pe Calea Domnească, apoi continuați drumul pe Calea București până la ieșirea din Tîrgoviște unde trebuie să virați la stânga spre localitatea Lazuri. Urmează comuna Comișani unde trebuie să virați ușor dreapta (pe strada Floreasca) spre comuna Hăbeni, apoi spre comuna Bucșani. Din Bucșani se merge spre Rățoaia, apoi se virează stânga pentru a intra pe drumul forestier spre Zimbrăria Neagră.

Nouă, personal, ne-a plăcut cel mai mult acest drum forestier, unde, cu puțin noroc, puteți întâlni și căprioare. Singurul dezavantaj al pedalatului prin pădure îl reprezintă țânțarii, însă, dacă vă înarmați cu loțiune anti-țânțari ar trebui să nu aveți probleme. Noi nu am avut loțiune, așa că vă puteți imagina continuarea.

Zimbrăria

Zimbrăria se află undeva în mijlocul pădurii, pe la vreo 30 de km de Tîrgoviște. Mai multe detalii puteți obține de pe website-ul oficial.

20130512_141756

După vizitarea zimbrilor și după un picnic rudimentar prin pădure, ne-am continuat drumul către localitatea Ion Luca Caragiale. Această localitate nu este tocmai pitorească, fiind populată îndeosebi de rromi, însă dacă măriți puțin ritmul de pedalat depășiti destul de repede această locație. Cei pasionați de fotografie pot surprinde aici niște imagini mai … exotice, să zicem, însă, nu vă recomand să defilați cu un echipament fotografic prea opulent căci, „better safe than sorry” . 🙂

Continuarea traseului spre Ploiești

După ce ați ieșit din I.L Caragiale, continuați drumul la dreapta către Ploiești. Atenție însă, deoarece este drum național și este destul de traficat de mașini. Mărturisesc că nu este cea mai plăcută parte a traseului, însă altă variantă către Ploiești nu am găsit. Partea cea mai neplăcută este că sunt vreo 25 de km de pedalat până la Ploiești. Așa că înarmați-vă cu răbdare și .. voință. Partea bună este că nu prea există diferență de nivel aici, așa că nu veți avea de pedalat la deal.

Dacă vreți să mai petreceți ceva timp prin Ploiești, vă recomand Bulevardul Independenței și cafenelele/ restaurantele din zonă. Dacă nu, puteți purcede direct către Gara de Vest, de unde mai faceți aproximativ 40 de minute cu trenul până în capitală.

Spor la pedalat!

 Andrada

Click here to read the article in English

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

0 Comments

  1. Pingback: Biking in Romania: Bison Reservation | HELLO ROMANIA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.