Marea alpină a Ceahlăului

comment 0
LOCURI

Marea alpină a Ceahlăului

Prima dată am auzit de marea alpină de la o prietenă, care a avut privilegiul să observe un astfel de fenomen. Eu nu am fost atât de norocoasă, deși am străbătut de câteva ori traseele Ceahlăului, dar mi-am zis să dau sfoară-n-țară pentru alții cu mai mult noroc. 🙂

În România, marea alpină este un fenomen meteorologic întâlnit cu precădere în Masivul Ceahlău deși, foarte rar, se mai poate observa și în alte masive muntoase. Dimineața, când văile sunt inundate de ceață sau nori stratiformi de joasă înălțime, doar piscurile munților rămân vizibile, dând aspectul unei mări. Fenomenul este cel mai vizibil la răsărit, mai ales toamna și primăvara.

Ceahlăul este un munte al legendelor, încărcat de istorie și privilegiat să fie complicele mării alpine. Din acest punct de vedere este un loc unic în România. Pentru cei care nu știu, este unul dintre cei mai înalți masivi muntoşi din Carpații Orientali, vârful Toaca având o altitudine de 1907 m.

Ceahlăul este străbătut de 7 trasee montane care pornesc din Izvorul Muntelui, stațiunea Durău, satul Neagra și satul Bicazul Ardelean. Pentru mai multe detalii cu privire la fiecare traseu, puteți consulta pagina parcului național Ceahlău aici. Traseele au grad de dificultate mediu și dificil și timpul de parcurs variază de la 3 ore la 6-7 ore în funcție de traseul ales. Personal, cred că traseele pot fi străbătute de oricine are un strop de condiție fizică sau motivație. 🙂

În ceea ce privește echipamentul, o pereche de bocanci, un rucsac de 30-40 l, tricouri de schimb, un polar, un wind-stopper și o pelerină de ploaie ar trebui să fie de ajuns pentru o tură de primăvară. Atenție însă, chiar și vara temperaturile pot scădea dramatic.

Urcarea și coborârea pot fi făcute atât în aceeași zi, cât și în zile diferite. Dacă optați pentru a doua variantă, vă puteți caza fie la Cabana Dochia, fie la cort, în campingul de lângă cabană, în cazul în care dispuneți de un cort. La cabana Dochia, trebuie să recunosc, condițiile de cazare nu sunt printre cele mai grozave, însă și prețurile sunt mici.

Am atașat și niște poze cu caracter motivațional, poate vă vor face poftă de o drumeție pe munte, mai ales acum că a venit primăvara și poate aveți șansa de a vă întâlni și cu marea alpină ! 🙂

*Dreptul de autor pentru pozele cu marea alpină îi aparține prietenei mele, Ligia Amarandei.  

marea alpina

cam așa arată marea alpină.. spectaculos, nu ?

marea alpina 2

la răsărit..

marea alpina3

un fel de rai de pământ 🙂

marea alpina 1

un fel de rai mai dramatic 🙂

hp 118

„cușma dorobanțului ” , locație pe traseul Durău- Fântânele

hp 222

puțin dramatism .. cabana Dochia înainte de futună

cabana dochia

cabana Dochia

Andrada

PS: Click here to read the article in English

Posted by

O viziune modernă a României, cu povești fascinante, peisaje frumoase, idei interesante și oameni care inspiră. Un loc unde oricare dintre noi se poate regăsi, în care România e văzută fără retuşuri : frumoasǎ, fascinantǎ, primitoare, superficialǎ, indiferentǎ sau paradoxalǎ. O schiță a României de azi.

0 Comments

  1. Pingback: The Alpine Sea of the Ceahlău Mountains | HELLO ROMANIA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.